Monday, May 24, 2010

Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api





























1)Daging setengah kilo, rebus sampai empuk, kemudian bakar atas api dapur dan hiris tipis.

2)Kisar, 10 bawang merah kecil, seinci kunyit hidup, 1/2 inci, lengkuas, 10 biji cili padi kampung, 2 biji buah keras.

3) tumiskan bahan kisar ke dalam periuk tanpa minyak sehingga naik bau.

4) Masukkan 300 gm pati santan. Masuk sebatang serai yang diketuk, hirisan halus daun kunyit, mangga muda kalau ada atau belimbing buluh atau rebung atau kacang panjang, 2 keping asam gelugor, sedikit stock ayam atau ikan bilis knorr dan akhir sekali masukkan hirisan daging bakar/panggang/salai.

5) Kacau masakan supaya tidak pecah minyak dan angkat

15 comments:

mamashasha said...

sedapnye....sy ambik resepi ni ye kak.

~Am said...

thanks akak!

'Cikgu Padi' said...

wah....sangat menyelerakan ni...hehhehehehe....tak saba rasanye ingin mencube....tq aunty..

Drama Mama said...

harus masuk dalam rescipe book ni. nanti nak masak senang nak cari. :-D

http://twinkywinkystars.blogspot.com

liyana said...

gulai daging salai + pucuk ubi lagi sedap..fuhhh!!

PERSIAPAN PENGANTIN BUDGET said...

wah wah aunty, sodap nyo... tp den suko laie si ikan koring yg garing tuh.. ai telior den... huhuh.. seb baik den dah mkn, kalau tak, den cari skang jugak.... hehehe

Zareda Norman said...

zar pun suka gulai lemak daging salai ni.. selalunya zar salai dalam oven jer..

JULYA said...

osah sodap eh

nino said...

tak sabar nak try resepi ni.
daging terpaksa ditukar kepada ayam sebab tak boleh makan daging.
ada sikit kelainan ngan resepi saya iaitu tambah stok ayam dan hirisan daun kunyit. sure meletop ni.

catatansulit said...

tks kak nani...postkan jugak resepi ni...esok i cuba....

CiK SyuE said...

wah...sdp nye... sy promote blog ni kt kwn sy bleh??

whiteladylily said...

sedapnye..nanti nak try buatlah..
kak nani gambar tu buat saya meleleh air liur memalam gini..tak sabar nak ke pasar esok cari daging!!thanx kak

Nurul Asyikin said...

Saya suka daging salai masak lemak. Thank you Aunty!

Gekko said...

Sedap tu boleh cuba....


Buat apa bertudung kalau tak sopan.

A y e s h a Ramlee said...

Ayesha follow resepi ni .. TQ