Tuesday, May 4, 2010

Resepi Butter Prawn Yang Temptation

BUTTER PRAWN

Saya ada satu perangai, yang kalau dah nak masak, mesti nak masak at least tiga empat jenis lauk. Kalau tak rasa macam lauk tu tak cukup quorum pulak.

Bayangkan kalau dengan perangai yang begitu saya amalkan, sedangkan yang nak makan cuma kami bertiga, makan segala perihal masak-memasak di rumah ni mahu sahaja saya lupakan.


Tetapi dek kerana anak dara saya yang kuat nagging suruh saya masak, yang selama ini berada diperantauan baru sahaja kembali bercuti semester maka saya gagahkan juga badan untuk ke pasar dan terus masuk ke dapur untuk menyediakan juadah makan tengahari tadi.

Inilah lauk-pauk yang saya masak tengahri tadi dan di sini saya paparkan sekali untuk pembaca blog saya yang amat saya sayangi resepi butter prawn yang sedap hingga menjilat jari.Jangan marah macam puji diri sendiri je.hehehe.


Ikan Talapia Laut Masak Tiga Rasa, Taugeh Ikan Masin, Butter Prawn, dan Kepah/Lokan/Kupang. (Sila namakan nya)

Juadah tengahari untuk kami berempat.



Resepi Butter Prawn


250 large prawn
(Marinade with salt and pepper and oil for deep frying, deep fry prawn until just cooked and drain, put aside)

3 tbsp butter
3 egg yolk, lightly beaten
(Heat oil. Pour down the beaten egg yolk from a certain height. Use the back of a big laddle to swirl the egg yolk mixture around briskly (this is to form fine strands). Put aside.

2 stalks curry leaves, use the leaves only
3 tbsp quaker oats
10 cili padi and slice thinly
2 tbsp condensed milk
2 tbsp evaporated milk

Seasoning

salt
chicken stock
sugar pepper

(Heat 3 tbsp oil and butter), fry curry leaves and 1 tbsp oats. Put in chili padi and seasoning. Add in prawns, evaporated and condensed milk. Fry briskly and toss all the ingredients well. Add the rest of oats and fry untl crispy. Add in egg yolk strands and stirly fry until well mixed.

Dish up and serve immediately.

21 comments:

nurulshahadatein said...

untungnya hanis dapat mama macam aunty yang rajin masak makanan best2...

syazleen ismail said...

wah mcm makan dekat restoran la auntie! (:

aNIe said...

Nani...len kali kalau lauk banyak takde orang nak makan meh call I...dgn pantasnya I dtg...

Khadijah Zek said...

nyumm...nyumm..sedapnya

Nur -al- Ain said...

tertanggung hati melihat nyeee.
tertelan telan air liur..
aunty nanti musim puase jangan buat entry bergambar begini ye. hehehee

Zareda Norman said...

masak akt rumah memang temptation kan.. makan pulak anak beranak.. yummmiiii

JULYA said...

ni kena try nih...beruntung anak2 auntie.ari2 mcm makan kat luar. mama pun kadang2 pening xtaw nk masak pe. sebab yg slalu makan mama dgn papa jeh.huhu

abang ensem said...

Wahhhh..terliur teman nengok talapia 3 rasa. Feberet teman tu..

Ieza said...

emm..sodap tul nampak gayanya..kalu ieza ada kt situ..ilang la segala diet..he3

Kampungku2u said...

wahh bestnya... nk ckit =)

Zarina said...

Allahuakbar...meh le amik no. fon saya..mana tau masak2 tak tau nak jemput sape..har har har...bleh anto form jadik anak angkat tak? wakakakakkaa...

susi said...

untungnya dpt mama mcm kak nani ni..dpt kakak mcm kak nani pun ok...kita takder kakak..sedey...ehehehe...

mcm makan kat hotel...hanis tak takut gemuk ker??...kalo saya mau berpinggan2 tambah nasi...

bila2 nak cubala resipi butter prawn ni....

anymz said...

hari ni nak buat butter prawn nih

Ila said...

ape beza condensed n evaporated milk tu ek?? *blur* nmpaknye time nk beli kene belek tin betul2 hahaha

NaniRostam said...

susu pekat manis dan susu cair

Ila said...

huhu nmpak sgt jarang pegi beli susu n jarang masak sbb tu nmpak tin susu sume sama jerr..:D

Miss Eyda said...

suka butter prawn :)

moodey said...

kak nani.. ni ika ni.. mudrikah.. ingat lagi x? pasal recipe butter prawn ni kan.. mcm mana kat kedai boleh jadi halus2 ja egg floss nyer.. bila ika buat.. x mahu menjadi... punya la tinggi kite tarik.. hahahha.

hani syahida said...

bestnya kalau dpt mkn mcm ni hari2..huhu

eynda said...

Nampak bahagia anak2 tu kat meja makan :-)

zuera said...

auntie...bg resipe lasagna ley x x??plezzzz(dgn buat muke comey)*-*