Saya ada satu perangai, yang kalau dah nak masak, mesti nak masak at least tiga empat jenis lauk. Kalau tak rasa macam lauk tu tak cukup quorum pulak.
Bayangkan kalau dengan perangai yang begitu saya amalkan, sedangkan yang nak makan cuma kami bertiga, makan segala perihal masak-memasak di rumah ni mahu sahaja saya lupakan.
Tetapi dek kerana anak dara saya yang kuat nagging suruh saya masak, yang selama ini berada diperantauan baru sahaja kembali bercuti semester maka saya gagahkan juga badan untuk ke pasar dan terus masuk ke dapur untuk menyediakan juadah makan tengahari tadi.
Inilah lauk-pauk yang saya masak tengahri tadi dan di sini saya paparkan sekali untuk pembaca blog saya yang amat saya sayangi resepi butter prawn yang sedap hingga menjilat jari.Jangan marah macam puji diri sendiri je.hehehe.
Ikan Talapia Laut Masak Tiga Rasa, Taugeh Ikan Masin, Butter Prawn, dan Kepah/Lokan/Kupang. (Sila namakan nya)
Juadah tengahari untuk kami berempat.
Resepi Butter Prawn
250 large prawn
(Marinade with salt and pepper and oil for deep frying, deep fry prawn until just cooked and drain, put aside)
3 tbsp butter
3 egg yolk, lightly beaten
(Heat oil. Pour down the beaten egg yolk from a certain height. Use the back of a big laddle to swirl the egg yolk mixture around briskly (this is to form fine strands). Put aside.
2 stalks curry leaves, use the leaves only
3 tbsp quaker oats
10 cili padi and slice thinly
2 tbsp condensed milk
2 tbsp evaporated milk
Seasoning
salt
chicken stock
sugar pepper
(Heat 3 tbsp oil and butter), fry curry leaves and 1 tbsp oats. Put in chili padi and seasoning. Add in prawns, evaporated and condensed milk. Fry briskly and toss all the ingredients well. Add the rest of oats and fry untl crispy. Add in egg yolk strands and stirly fry until well mixed.
Dish up and serve immediately.
21 comments:
untungnya hanis dapat mama macam aunty yang rajin masak makanan best2...
wah mcm makan dekat restoran la auntie! (:
Nani...len kali kalau lauk banyak takde orang nak makan meh call I...dgn pantasnya I dtg...
nyumm...nyumm..sedapnya
tertanggung hati melihat nyeee.
tertelan telan air liur..
aunty nanti musim puase jangan buat entry bergambar begini ye. hehehee
masak akt rumah memang temptation kan.. makan pulak anak beranak.. yummmiiii
ni kena try nih...beruntung anak2 auntie.ari2 mcm makan kat luar. mama pun kadang2 pening xtaw nk masak pe. sebab yg slalu makan mama dgn papa jeh.huhu
Wahhhh..terliur teman nengok talapia 3 rasa. Feberet teman tu..
emm..sodap tul nampak gayanya..kalu ieza ada kt situ..ilang la segala diet..he3
wahh bestnya... nk ckit =)
Allahuakbar...meh le amik no. fon saya..mana tau masak2 tak tau nak jemput sape..har har har...bleh anto form jadik anak angkat tak? wakakakakkaa...
untungnya dpt mama mcm kak nani ni..dpt kakak mcm kak nani pun ok...kita takder kakak..sedey...ehehehe...
mcm makan kat hotel...hanis tak takut gemuk ker??...kalo saya mau berpinggan2 tambah nasi...
bila2 nak cubala resipi butter prawn ni....
hari ni nak buat butter prawn nih
ape beza condensed n evaporated milk tu ek?? *blur* nmpaknye time nk beli kene belek tin betul2 hahaha
susu pekat manis dan susu cair
huhu nmpak sgt jarang pegi beli susu n jarang masak sbb tu nmpak tin susu sume sama jerr..:D
suka butter prawn :)
kak nani.. ni ika ni.. mudrikah.. ingat lagi x? pasal recipe butter prawn ni kan.. mcm mana kat kedai boleh jadi halus2 ja egg floss nyer.. bila ika buat.. x mahu menjadi... punya la tinggi kite tarik.. hahahha.
bestnya kalau dpt mkn mcm ni hari2..huhu
Nampak bahagia anak2 tu kat meja makan :-)
auntie...bg resipe lasagna ley x x??plezzzz(dgn buat muke comey)*-*
Post a Comment