Sunday, October 23, 2011

Laki Kita Orang Kedah






Assalamualaikum....


Laki memang seorang yang kelakar. Bini boleh tergelak besar kalau laki bukak mulut buat kelakar. Itu yang Hanis anak laki suka sangat nak cari jodoh orang kedah.Hanis kata orang kedah sangat kelakar...tapi hanis bakal dapat jodoh orang kelantan....huhu orang kelantan pun sangat lawak bukan?

Hari tu masa sama-sama pergi ofis orang cina mana ntah...staff amoi tu suruh kita orang duduk kat meja yang ada beberapa biji kerusi. Tiba-tiba laki sangat gatal pungkok pergi duduk atas salah sebiji kerusi yang diletak di tepi dinding sambil berpusing pusing macam boss besar.. Dalam hati bini macam dah agak yang kerusi tu mungkin kerusi rosak...tetapi tak sempat nak bersuara tiba-tiba staff cina tu 'eh jangan duduk itu kerusi wo...itu kerusi sudah rosak ma. Laki cepat-cepat bingkas bangun sambil tersipu-sipu dan berkata' aiyoh ini company mahu bikin orang mati ooo...bagi orang duduk kerusi rosak ini macam.

Bini dengar macam nak pecah perut tahan gelak.

Ada satu hari..laki balik dari berambu mana ntah...pukul 3 baru reti nak tengok jam. Bila sampai kat guard tu...laki tengok guard nepal tu tengok nyenyak tidur sampai tak perasan kereta laki lalu. Laki yang kuat mengusik tu sajer lalu buat tak tahu...bila dah jauh sikit baru laki hon kuat-kuat sambil pandang guard nepal tu dari cermin belakang. Guard nepal yang terkejut tiba-tiba terbangun dan terus tabik...walhal laki dan jauh dari situ...kemudian laki nak tergelak pecah perut sendiri dan esoknya bercerita dengan bini...


Tiba-tiba semalam bila bini bercerita dengan laki ada seorang customer complain yang pavlova yang dia dapat tak sama macam gambar. Katanya pavlova yang dia dapat besar gedabak dan tak banyak strawberry. Walhal itu lah Pavlova yang dia dapat sama macam dalam gambar yang bini upload banyak-banyak di atas tu.

Laki kata nasib baik dia tak complain dekat laki kalau tak laki kata 'pavlova tu i buat gedabak sama macam orang yang order'!!

Sabar jerlah bini dengan laki yang mengalahkan loyar....sebab bini ni lebih banyak sabar dengan  perangai customer yang macam-macam .Bini ni pun selalu beli kek atau kuih muih orang lain....banyak kali juga rasa tak puas hati dengan kek orang atau kuih orang lain...tapi bini jenis yang tak suka complain kecikkan hati orang...tak suka diam tak perlu order lagi...bila kita tak suka kecikkan hati orang...maka dapat nikmat dan hikmah dari sudut lain pulak....

Tetapi baru beberapa hari lepas ada seorang tetamu tu kata..orang yang selalu menyakitkan hati orang akan lebih panjang umur....lalu bini masih berfikir-fikir tentang teori tetamu  itu.....

27 comments:

Dinas Aldi said...

Saya sampai sekarang ni dok geram sungguh tengok pavlova tu, rasa nak terkam kat dalam blog ni kalau boleh, hehehe!

Liya said...

Salam perkenalan Kak Nani.. I am a new blogger actually. teruja baca en3 akak nih.. sebab my hubby also Kedahan..orang Aloq Setaq.. Me..Johorean. Dah macam drama tu.."puding roti kari ayam" tak pon "kutub utara kutub selatan".. Kita excahnge link ek kak...daaaaaaaaaaaaa

yuyu Zulaikha said...

hakhak... saya orang langkawi, kedah.. agreed! laki kedah memang kelakar :p

clue : ooooo... bakal laki hanis orang kelantan :P

Kathy Tuah said...

mesti meriah kalau kat rmh ada yg kelakar mcm ni :D

aimi said...

auntie..nak double confirm..gambar & resepi ni macam auntie punya je? ye ke? http://resepinenekaku.blogspot.com/2011/08/daging-dendeng-minang.html

marina anakcikbob said...

xpe la untie, sabar je.
amek kritikan/komen customer sebagai penggiat semangat.
at least kita tau apa salah kita sebagai penjual.
jalan paling selamat, jual apa yg untie paparkan kat blog, sebab itu yg diorang nampak. :)

aNIe said...

Nani...sedapnya pavlova... nak beli tapi takut manis lah... suka bab nani kata ianya garing tu...

Kita ni nak jumpa pi makan kuih kat bawang merah pun tak kesampaian jugak kan...hehehe...

Seronok gelak dpt laki kelakar ye...

HappyIrfa said...

emm..
order sekali..tak puas ati lain kali jangan order lagi..itu lagi bagus dr komen yg menyakitkan hati org lain..bukan senang nak puaskan ati sume org kak nani

azrinna said...

Salam Kak Nani,
Pertama nk tlg bg jwpan tentang menyakitkan hati org blh panjang umur, ada betulnya kot sebab Allah mahu beri peluang pada dia untuk bertaubat dan minta maaf pd yg pernh disakiti.
Saya pun suka kawan dgn org Kedah. Memang peramah, kelakar pun blh tahan. Jenis tak kisah jika bergurau kadang2 terlebih, biasalah org Jawa ni punya stail bergurau kadang2 'kasar'.

eliyaezlinalias said...

bila lah nak merasa pavlova kak nani ni eh???? (*_*)

Nadiah said...

Puan Nani.

Memang pavlova kali ni nampak besar gedabak compare dengan gambar2 yg sebelum ni.

Reflisia said...

1st time dengar 'orang yang selalu menyakitkan hati orang lain tu panjang umur'...saya pun berfikir-fikir juga la Kak Nani...ermmm

Oyis said...

wah nak bole menantu org klate ke kak nani? ore negeri ambo tuh hehehe

sayazakiah said...

aunty, pavlova ni brp harga dia?

Why Farouk said...

btul ke??? hahahaha.. mcm x ley trima je teori tu.. :

NiAiRzAH said...

hye kak nani,mcm mane nk order kek yg dln nye ber color2 pelangi tu? nmpk mcm sdp ;)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

tgelak bila baca..

Alisya Ahmad said...

pavlova yang sedap..i like !!

Alisya Ahmad said...

pavlova yang sedap..i like..

cik puan adha said...

mem, i follow ur blog. Last entry ada ckp x dpt cari canopy lagi. Maybe boleh tengok pic canopy di facebook 'elreiz canopy'. Semoga majlisnya berjalan lancar nanti.. :)

Pupel Liyana said...

sedapnye nampak kek tu :) jual ke

ummi-humairah said...

Adoyai kak, bila la nak merasa pavlova kak nani nih... Kijam sungguh bg kita terliur! Kak punyer delivery smp area mana ey?...

ummi-humairah said...

Kijam3, asik buat terliur je, kak nani delivery smp area mana ey?

bigmommaplus said...

org kedah memang lawak kak nani...tapi org kedah ni kasar kan...bahasa kasar,suara kuat...kdg kdg kecik hati jek bila bercakap ngan geng geng utara ni...

SueAnnie said...

my Hubbie orang kedah.. memang la sgt kelakar.. slalu buat kami ketawa.. kalau pergi resto or shopping ader je benda yang dia nak melawak.. suka memasak.. nyum! nyum!..

Mama Akid said...

hai sedapnye kek.....

nadiahazhari said...

assalamualaikum kak, suka tengok pavlova akak yg gebu. saya try buat, tapi leper and tak crispy. nape ye kak, mak kata tak cukup putih telur....huhuhu. saya peminat pavlova