Monday, September 12, 2011

Cerita bersambung-sambung (part 2)


Assalamualaikum...nak sambung balik cerita......


Inilah ha...nama dia mira...cantik kan...inilah petunang yang kak nani mekapkan...garang orang dia...tunang dia orang jawa...mungkin tunang dia lembut...tapi kelakarlah dengan dia ni...mesti tunang dia sayang giler dengan dia sebab walau garang hantaran handbag gucci idaman kalbu kak nani...harga ribu raban kau...ini antara dialog yang saya dengar ketika mekapkan dia...

Dialog 1
Kawan mira :...mira mana kawan kau yang tu...

Mira : ala dia call tadi kata dia lambat sebab gaduh dengn bapak dia..

Kak Nani : gaduh dengan bapak? (dalam hati best ya boleh gaduh dengan bapak)....

Mira : haah dia tu memang selalu gaduh dengan bapak dia....

Dialog 2

Bapak Mira : Mira mana dorang ni tak sampai-sampai...

Mira : Eh bapak ni sabarlah nape stress sangat...kan dia orang kata lepas zohor..

Bapak Mira : Ni dah pukul 2 dah....

Mira : la yang tak sabar sangat tu kenapa ...dia orang kan otw...

Mira : U kat mana? Kat padang futsal? ha...oklah...

Mira : Hi tahulah ..memang lepas zohor...tapi kalau dah ramai-ramai tu bukan senang tak tepat masa...





Ha inilah mira dan sebelah tu kakak dia ayu...dia orang bertunang sekali. Sehari selepas bertunang dia orang datang beraya rumah kak nani. Dapatlah hidang tauhu bakar dan pavlova..

Dialog 1

Kak nani : mula ingatkan mira kakak ayu adik

Ayu : haha iye ke .tulah nampak sangat muka kau muka tuwe...sebab tu orang ingat kau kakak aku...

Mira : eh pandailah kau tu yang ketot..aku ni tinggi pada kau..sebab tu orang ingatkan aku kakak.

Kak Nani : hari tu tak sempat nak tengok tunang mira...sempat tengok tunang ayu jer...sesuai dengan ayu...

Mira : haah memanglah sesuai badan pun lebih kurangkan...

Ayu : oh kau memang nak cakap yang aku ni gemok kan...

Mira : eh tak dalah tak da maksud..aku tak bermaksudpun....

Ayu : kau jangan mira...nanti lepas kahwin badan kau gemok baru kau tahu...

Mira : eh tak baik kau ni tau...kau doakanlah tu agaknya...tak baik tau..

Kak nani seronok tengok telatah dua beradik ni...suka sebab tak pandai berpura2.



Yang ni kakak dia ayu....punyalah sibuk mekapkan mira...majlis ayu pun dah selesai...gambarpun tak sempat tangkap...ni aje yang sempat....sebelum balik.







The next day sahaja baru dapat buat masak-masak untuk sesiapa yang sudi berkunjung ke rumah...selalu raya macam tu...tak buat open house...sapa-sapa yang rajin berkomunikasi dengan kak nani...kak nani ajak datang rumah...



Nasi baryani....



Ayam goreng KLG (Kakak Liana Goreng)






Acar nenas/timun...




Daging Masak Baryani...(resepi dah pernah bagi)kalau nak boleh jadi ASTRO...ulang tayang...



Tauhu Bakar.....resepi pun dah bagi (masih boleh ulang tayang)



Ulang tayang......





Ramai jugak tetamu yang datang ....tapi yang ni jer sempat ambek gambar....




Pavlova....hasil kekecewaan imran....

Pagi raya Imran dah siap kan satu pavlova....terpaksa saya ambil untuk customer...
Raya kedua Imran siapkan satu lagi.....terpaksa liana ambil untuk pertunangan nazmin...

Akhirnya....saya ganti dengan yang lain dan dihias oleh Imran begitu......

















































21 comments:

Nani said...

kalau tak raya boleh tak dtg umah nak makan2? hehehe.....

Cik Eka said...

wahh sedapnya makanan semua tu..

tetiba lapo plak............

hehehe

Cik Puan Nurul said...

bila kak nani nk ajak saya beraya lak..?hikhik tapi saya tunggu kt pintu pagar je bleh..segan nak kotorkan sofa akak dan lantai umah akak..sbb umah akak cantik sangat selalu rasa segan yang amat tau kalau ke rumah yg cantik2 ni takut sgt terkotorkan umh org hihihi..

bintangjauh said...

Salam Ratuku Nani, bikin Ratna kempunan gitu, lagi-lagi tauhu bakar dengan sauce-nya yang ter-sangat yummy ... kenapa jauh tersangat ...!!

Cantik-jelitanya cara make-up dari sentuhan Nani, yang cantik asalnya bertambah lebih cantik jadinya.

Pandainya anak Nani ber-baking, mana tahu dimasa depan Imran bertauliah Chef P√Ętissier yang terkenal.

Selamat meneruskan perayaan lebaran - salam manis manis madu.

n u r u l f a r h a n a said...

err. nak resepi tauhu bakar boleh auntie? hehe.

kakchik@ella said...

tahu bakar tu sedap, daging baryani tu pun sedap. air blackcurrant + nenas pn sedap. Pavlova Imran tu lagi la sedap. Sume sedap ler..

Dinas Aldi said...

Kesian Imran tu, hehehe. Takpalah, itu maknanya pavlova dia best & menepati piawaian, sebab tu laris :)

Aida said...

macam nak order pavlova pulak lah kak nani .. selalu order kek coklat yg super the best tu je .. hehehe

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

nak ulang tayang resepi daging dan nasik beriyani tu leh..??kalau leh tahu bakat skali..hehehe (melampau)..

cik nur said...

pandai imran buat kek kan :)

Laura said...

cantik kedua-duanya... but I really love the way muka si kakak tu berubah menjadi lebih cantik. There's something about her look :) Congrats kak nani sbb berjaya memekapkan dorang ni.

O'gosh said...

teringin nak tgk anak2 dara akak yang cantik jelita tu pulak yang memasak...

Ms Tikot said...

Aduh... sedapnya pavlova tue

Che Lin said...

nasi baryani nampak yummy...kecur liur

Miss Moon said...

tingin jugak nak ke umah Kak Nani ..

hahhahah ....agaknya kalau Moon sampai depan umah kak Nani ...Kak Nani akan sebut tak ...adik nih sapa hahahhah harus Moon lari terus masuk kereta balik umah hahahhahah

Rosniena said...

banyaknya juadah..nasib baik khairi tak habiskan semua..hehe

am3thyst said...

Salam Aunty Nani..
Thanks wish raya kat saya..
Untuk Aunty sekeluarga, saya nk ucapkan Selamat hari raya aidilfitri (walaupun dah terlambat, hehe)
Maaf salah silap.

Semoga aunty sekeluarga dikurniakan kesihatan yang baik, kesejahteraan dan keberkatan hidup,murah rezeki. Ameen~ :)

p/s: kuih raya, red velvet cupcake and strawberry choc cake saya dah rasa. pasni nak order pavlova pulak laa!! :)

lily lotus said...

haii bilalah rezeki nak datang bergolek dapat jemputan kak nani ni :D...hehe just kidding

sweetazezah said...

salam ukhwah kak nani..selamat hari raya,maaf zahir batin..xbley tahan nengok pavl0va akak yag menggiuuurrrkan iteewww...bila lah dapat bert0ntang mat0 neh...pep0n,kot2 mai kLia,"roger" lah ceq..ceq kat info konter tu ajer..nanti akan d terai pavlova kak nani yg melambai2 itew..

mama/bonda said...

salam, aunty, link kan la resepi2 tu.. berselera nampak.. teruja nak mencubba

Misz Rubz said...

salam aunty!!! dhlama dh ikut blog aunty ni cuma harini first tyme mau komen sket. sbb sy ni organized orgnya so perkara dibawahnya pon dinombor ikot turutan

1) sokong mama/bonda atas tu! ske gakla msk memasak & blog aunty ni mcm slh 1 rujukan utamala jugek. tp kn, ada stegh2 resipi aunty tu susah nk cr sbb xde link ke dorg. hope anti nani yg comel itu dpt bg links nye okee

2) nk ckp thanx 4 the recipes esp. rec. sop kambing, sbb aritu recently sy wat sop tulang gune rec. tu & it was a HUGE SUCCESS. famili saye sukew

3) congrats for hanis' success! bkn sng nkdpt anugerah, dlm 1 kos sorg je dpt. wat derk je lew yg menjeles tu. yg pntg kita tau kita d pihak yg bener, x nyusahkn org. cbe mak dorg kongsi dgn org lain ttg dorg nye success, mesti sbg anak rs appreciated kn. sy pon ska mak sy acknowledge my achievements. rs dihargai

4) kem slm kt imran. rare btol bdk laki nk tlg2 msk. esp. kalo dorg ada female siblings. so nk tnya tips cane aunty didik, nati bley prektis kt bakal anaks. hehe