Monday, August 15, 2011

RM2780 Makan Di Restoran D'Chengmai, Kampung Melayu Sungai Buloh

Assalamualaikum...


Semalam buka puasa di Intai-Intai, Ampang...kus semangat meredah hujan mencari restoran yang berada di belakang workshop Honda......tempat agak sempit...makanan semua 'terasa'. Bukanlah makanan itu kecik ati ke apa...cuma apa sahaja menu masakan memang sedap dan secukup rasa. ..alhamdulillah...diberi rezeki untuk belanja ahli keluarga semuga mereka rasa seronok dibulan puasa dapat makan buffet best-best.

Tadi berbuka puasa berkawan-kawan di Restoran D Chengmai, Kampung Melayu Sungai Buloh. masa beratur nak bayar bil, mata memang tak boleh belah..nampak jer cashier pas resit transaksi...cepat-cepat jeling...hati berdegup ....mak oi....kenapa bil kakak dua orang tu boleh mencecah rm2780. Bisik-bisik kat Ela...mengumpat.."Ela, tengok bil orang tu".....Mata Ela pun membuntang....macam tak caya, kita orang tengok lagi...tengok lagi. Patutla dari tadi kakak dua orang tu tak settle-settle....bertebeng dekat cashier tu....

Dalam kereta, seperti biasa kita orang berteka teki sendiri...rm2780...berapa orang makan tu...takkan dia bayar untuk 100 orang, sorang rm27.80.

Zana siap kata, i buat kenduri kat rumah ajak ramai orang pun kos perbelanjaan tak sampai rm2780....maka terus menjadi teka-teki....apa yang dia orang makan sampai bil mahal macam tu...

Yanti siap sambung, makan emas ke....10gm rm180 so berapa gram makan tu...amboi Yanti....kau memang money matters..mahal jer makan emas.......

Nasib baiklah bayar pakai kredit kad...kalau tak jenuh nak bayar kena pakai mesin kira duit yang macam kat teller bank tu....

33 comments:

Cik Eka said...

whoah..tah apelah menu si akak yang mahal sangat tuuu....

eka tahun ni tak sompek lagi nak berbuffet2 kat luar..baham emak masdak hari2..hehehehehe

hujung minggu ni baru terasa nak pegi buang duit makan luar..

hehehe

selamat berpuasa auntie..dan selamat hari raya..hehehe

Cik Eka said...
This comment has been removed by the author.
SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

penah makan kat intai-intai tu jugak :) sedap..tapi jauh ke belakang kan..huhu..suasana not bad :)

@e_da said...

adoii mahalnya gaji sebulan habis kat situ je la. hihi

uji6june said...

mak latokkkkk .. mahei nya
luruh gigi saya dengar!!!



*

maklongon9shoppe said...

mkn kat situ mmg mahal kak nani... konon tmpt exclusive, ala ala restoran 7 stars, 3 top hat.

aizeepesona said...

maaakk aiii...apa sampai mcm tu punya jumlahnya...boleh guna duit byk camtu utk persiapan hari raye..

kak nani, kalau saya...saya tanye kat cashier tu dia makan aper...

baru puas hati..hehee..

NaniRostam said...

aizeepesona...:-

memang selalu buat kerja-kerja macam tu...cuma semalam tu tak berkesempatan...sebab kan dah kata...kakak dua orang tu masih bertebeng kat cashier...so melepaslah peluang nak menyandang jawatan mak minah kepoh....hehe

NenekPenne said...

apsal tak investigate betul2..
dah kita ni mcm terexcited nak tahu apsal mahal sangat...

Mak Wardah said...

He3, betul la tu makan jongkong emas..anyway my advise buffet ni somatimes kena hati2.

Pearl Kaz said...

kak nani punye bil plak brape utk 2 org tu? slalu nmpk signboard, teringin gak nak pergi..

yana halim said...

tu diaaa.....makan buffet ke buat kenduri? hehe...

NaniRostam said...

Tapi bil kita taklah mahal sangat...sebab kak nani kan terror budget....siap2 pesan dengan ela...sayur campur medium, kerabu mangga medium, tomyam campur medium ayam pandan 10 ketul dan 2 ekor ikan siakap size sederhana....air longan 2 tin...bubur chacha 3 mangkuk kecil semua sekali rm231.

kakchik@ella said...

Bil kita RM231 utk sepuluh orang. dpt mkn Ayam Pandan, Tomyam, Siakap, Kerabu Mangga, Sayur Campur, siap dgn Air longan lagi. Tak mahal lah. Ok sgt2 harga tu untuk 10 org.

Tp kan kak .. makanan kat Intai-Intai mmg sedap. Rasa nak 'repeat'. Hihi.

O'gosh said...

adui..nasib bole bayar...huhu

Cik Puan Nurul said...

makan apa2 mahal2 gitu..ikan patin kah ha hahahhahahahaaa..tak baik makan sampai mahal gitu..kalo belanja kenduri kawen kt kg..kg dgn duit hantaran 5 ribu cukup siap ngn mekap,baju pengantin segala hihi..ngerinya nk bayar ribu riban semata2 sbb mkn..

NaniRostam said...

Haah rm231 tu taklah mahal sangat...bolehlah tuk 10 orang makan...tapi kami cuma 5 orang dewasa yang 5 tu kanak-kanak jer....tu yang order medium and lagi tak dalah ambek menu tambahan sotong atau udang....kalau yang datang tu 10 orang kuat mentedarah...tak boleh jamin cukup ke tidak.....

PINKMARGENTA said...

mak aii..mahalnya..apelah yg depa mkn tu?or maybe dia byr utk satu company kot..

Rozita said...

Hihihi...i boleh bayangkan aksi kak nani and the gang terjenguk jenguk ngintai bil oghang...mesti nampak kiut tu...

n u r u l f a r h a n a said...

Haha. Dekat dengan rumah je restoran tu. Tgk dari jauh je, takut nak makan sebab orang kata mahal. Huhu

Alkisah said...

pergh mahal nye, dah macam bill bini alkisah time bersalin je

lily lotus said...

uish, kayo tokei kedai

ismalina said...

Best eh Intai2 tu...dekat je dgn my house Bukit Antarabangsa tp tak penah pegi...now dh ada good testimonial drpd Kak Nani yg terer masak, I nk pegilah...kena book earlier ke kak?

Btw how much the buffet per person?

Nota Cikgu Anum said...

Last 2 years, kwn ai mkn kt c2. Dewase 4 orang, kanak2 5 orang.
RM1k lebeh gak. ai dgr jer die cite. x ambek kesah sbb ai x tau pon restoren tuh kt mn. nw dgr kak nani citer plak.

hanabanana said...

best kan de chiangmai tu? hehe sedappp! :)

normala.sahari said...

i pernah makan kat situ ..time lunch... mmg dah perasan makanan mmg mahal kat situ....

jajazuzu said...

dulu kwn ai penah kata restoran ni x halal. tapi xtau la skrg mcm mana.

Imeldot said...

salam..watpe makan jauh2..jom gi restoran mak saya ni..nak tau lebih lanjut klik sni..dekat shah alam je.

http://www.facebook.com/groups/141734999213093/#!/pages/Yusram-Thai-Cuisine-Islamic-Seafood/218421501540113

bawak lah hanis skali..dah lame jadi silent reader akak..;)

ismalina said...

heheh...sebab blog Kak Nani, I bawak my family jugak ke intai-intai :)

http://ismalinaishak.blogspot.com

nydia-mama akif said...

betul tu kak nani, mmg mahal makan kat situ,...walaupun food dia mmg sedap tp nak g selalu mmg tak dpt laa....hehe..

My Thoughts... said...

mungkin dia belanja org makan kot..kat sini ada org kaya belanja 100 org anak2 yatim bukak puasa kat restoren mahal sahaja pun rm3000,pastu bagi duit raya lagi sorg rm100..huhu

Intan Shafinaz said...

Saya pn pnh mkn kt situ.. Bising seminggu dengar husband asik ugkit mkn kt situ mahal sgt .. melampau mahal nye...

miagarage said...

Hello there, saya menantu owner restaurant, ohh, saya perasan hari yang akak dtg makan tu. memang ada masalah that day, dia buat event for 150 org, then setiap kali guest dtg, order induvidual minuman, so thats why total dia mencecah 3k, then dia pertikaikan why mahal sangat so itu yang jadi lama, walhal before makan ikut yang die reserve only cost about 1k something.

Thanks for sharing, saya just taknak orang salah faham. Its true that the price here blh dikategorikan mahal sket, tapi ape-ape pun terima kasih akak.