Wednesday, May 25, 2011

Terkedu








Mahal lah gila.

Kedengaran seperti terngiang-ngiang di telinga. Walhal perkataan itu yang sepatutnya kami ucapkan buat jejaka bermulut suka suki tak da insuren weh.

Siapakah jejaka itu????

Tak lain tak bukan man kajang yang ada boutique paling popiler satu Malaya.

Pestime jejak kaki di situ dan berjumpa secara in pesen. Liana pun belek-belek baju pengantin. Kemudian bertanya dengan penuh lemah lembut….“yang ini baju pengantin lelaki untuk bersanding ke?

Tiba-tiba sedap-sedap jer terpacul dari mulut man kajang “ehh itu baju nikahlah…Gila”.

Saya terkedu. Liana pun terkedu. Tapi disebabkan kami dilahirkan lalu menjadi orang yang tak biasa nak sakitkan hati orang..maka kami teruskanlah terkedu sendiri-sendiri…


Kemudian saya bertanya, “man kenal tak dengan Hanis Zalikha??”.

“Apa tak kenal nyer…”.
“Hanis Zalikha”?
“Iye…baru pagi tadi telepon”!.

Aku berpandangan dengan Liana…Dalam hati aku “apa da”!!!

Rasa terkedu medu yang belum habis tu bertambah-tambah lagi bila dengan selamba dia berkata,

“ Eh baju kawen ni, rm4500…. Baju aku semua baru tau!!!..kalau nak ambek terus kira rm6000. Mana nak dapat murah macam tu.Orang terkejut tau tak percaya rm4500..murah man… kain aku beli kain les kat euromoda jer…satu meter rm500. Bandung-bandung punya les tak mainlah…apa kelas!!!!!!”.


Nasib baik kami dilahirkan lalu tak biasa nak sakitkan hati orang, tak reti nak menjawab…kalau tidak masa tu senang-senang aje aku cakap,

Mahal lah gila”.

Ehmmm…atau patutkah perkataan di atas ditujukan buat Restoran Sekinchan Ikan Bakar di Jalan Reko, Kajang yang buat aku terkedu lagi.


Aku tak tahulah kalau cawangan lain pun sama harga macam tu.Selain daripada ikan tilapia yang tak berapa nak besar tu dia caj rm30 seekor….nasi lemak bungkus yang cinonet tu….dia caj rm3.50…..kau bayangkan…aku punyalah nak sep semua pun pakat ambek nasi lemak….7 bungkus dowh…

Kau sewa kat pavilion ke apa???

128 comments:

Cik Puan Nurul said...

eh kak pi man kajang eh..saya xpernah p sana meskipun tak jauh pun penah gik dzullclassique ja situ pun leh tahan gak harganya..
restoran ikan bako tu pun tak jauh dgn umah tp blm sempat lagi pergi baru bercadang2 nk pegi rupenya mahal gila ye iskhhh..tak sior laa

Peri PiA said...

penah mkn 2 org rm20 lebih,cwgan setiawangsa

mYaLyLyA said...

salam aunty.. mmg kurang ajo yer man kajang tu.. why not aunty try butik citra by iszal ismail.. he`s my wedding dress designer and dia penuh dengan budi bahasa... butik dia kat ampang point... design and jahitan dia mmg terbaik.. harga pun ok.. layanan memang bagus la.. xkira la kita ni datuk datin or juz org biasa.. auntry try la..

kisah aku said...

tak mampu nk kata apa2 selepas baca...
sebab
TERKEDU!!!!

Hafizah Mohamad said...

Ya Allah kak nani...mahai gila ni...nasi lemak tu tgk pun nampka cam x sedap...tapi harga dia tu yang x tahan tu...melampau betoi la bila peniaga ni ambik kesempatan...

Budak Chomot said...

Mahal gila nasi lemak RM3.50!

marina anakcikbob said...

sabar je la untie.. lain org, lain ragam. susah kita nak baca sikap org..

missbby said...

Memang gila la..huhu

intan said...

huhu, berlagaknya jawapan dia kak, huhuhu. sabar ye!

La Petite Cherie ♡ said...

LOL, my sister's wedding dress was from Man Kajang, but that was almost a decade ago ;) He can be extremely friendly at times, and he remembers his clients very very well :))

Ikmal Arif Azami said...

hye aunty Nani!! dah lame dah sy follow blog aunty.. cume kali ni jer teringin nak komen sebab tersentap dgn posting pasal man kajang nih..

GILA betol die tuh.. sampai mcm tuh sekali.. padahal kite tanye die dgn hormat.. ni jawb mcm org tengking die td.. nampak sgt die tak kenal dgn Hanis Zalikha..

moge dpt kite jd kan pengajaran :)

confidentandpositive.blgospot.com

HepiUnited said...

Aunty, saya pun banned ikan bakar sekinchan dekat dengan umah saya ni..nak tggu order smpai punya la bercinta habis..patut tukar kepada restoran sabar menanti..huhuhuhu

absolutely emy said...

Nasi lemak itu sungguh mahal... Baju itu pun mahal.. sabar itu separuh daripada iman kan.. (-_-)y

Mylady said...

Nani..kekadang tu, ada butik yang tak femes, boleh menghasilkan ciptaan yang lagi vogue daripada butik2 yang dah perasan glemer lagi cekik darah ni...

cham's said...

gileeeeeeer arrr kak nani harga dia ngalah mkn kat carcossa

Azura said...

Mahalnya nasi lemak. Pasni kena tanya dulu harga la baru beli. Aunty, apa sambungannya cerita Man Kajang tu? hehe.

Fazlinil Irma said...

betul la kak nani. hidup di kl utk makan tak boleh bawak rm5. tak cukup.

saya skrg bercuti di kg. seronoknya kuih 4 seringgit. nasi lemak seringgit sama mcm yg akak makan.

sampai sy kata kat mak sedara. 'kalau mcm ni. nak duk lg sebulan dua la kat kg.'

seronok.

safiyyah osman said...

salam akak nani..sya pun penah mkn dekat sekinchan ikan bakar jalan reko tue...mkn ikan termenung bakar...sekali dia cas rm10..ikan tue kecik ja..huhuhu...terus last pergi situ..ihihihi

Along Maklong said...

maklong terkedu dengan harga nasi lemak tu..
kat sini sambal dia lagi kaw.. baru rm1.50..

suerynn.adie said...

kak dua2 layak di beri "mahal la giler" hahahahhaha memang mahal....

C!k LaYLa PiPi GeBu said...

auntieee..last monday layla ngn opismate beserta bos pergi makan kat sekinchan ikan bakar yg baru je bukak 4 hari kat BUKIT TINGGI KLANG..mmm..rasanya not badd..but utk price layla tak tau lah mahal ke tak..sbbnyeee...bos bayar...heee....nasik lemak secoet pon 3.50..mmg mahal lah auntiee..

http://ciklaylapipigebu.blogspot.com/

NenekPenne said...

apa??? nasi lemak mcm tu harga RM3.50? huh.... mahal...ni nak cepat kaya ker apa nih? tulah bila ada nama sikit mulalah up...

eh bukan ker artis suka cakap macam tu? alahhh nak ckap pasal kelas tak kelas pulak..eh dia tu ada diploma, degree, master, ph D ker? kalau tak ada, ooo sungguhlah tak kelassss...

ahhh tetiba emo lak...

Ibu Darwisy Comey-Lotey said...

mama anggun, saye mmg xde pengalaman gi kedai man kajang tu..tapi kat sekichan ikan bakar tu mmg mahal, xde la sesedap mane pon..hr tu ade membe mkn nasi lemaknye dah basi..melayang duit torbng..

-atiQah- said...

amboihhh..lantangnya si man tu berckp..
tak suka dengan org yang cakap 'tak beradap' mcm tu..huhu..no manner n ettique..

Jazica Albek said...

xcakap pulak "saya ni mak hanis zalikha"? tengok pulak dia pulak terkedu. haha.

sebut psl sekinchan tu, baruuu td nyembang ngn kawan opis psl nk mkn kt situ. sekali kwn opis kata sekinchan mahal GILA. dia makan ikan 2 ekor (ikan biasa2 je) and other side dishes, kena sampai rm210. xpuas hati, suruh cashier kira balik, eh rm190 pulak. makinlah curiga, lalu suruh kira semula. tiba2 jadi rm140 pula. alahai... tobat dia tanak makan situ lagi...

puteri** said...

isk..xpatut nyer!!!! kasar lah,
pastu nk jaga glamour dia leh ngaku trus kata Hanis kol, hihi

so disini auntie tau la dia camne kan...

Nieda said...

Wau,nasib baik tak oder lagi kat cawangan sekinchan di Segambut.Dah duduk tapi lepas hubby tengok tak ada menu lain kami terus blah..kalau tak kena $$

Cahaya hidup said...

akak, seyes...saya tak rekemen langsung sekichan...patut hah kaya...banyak cawangan...secara dengki...tak sodap pun.....betul jer..amboi2...sekali pergi jer la...kat setiawangsa ni...tak igt pulak nak amik pic..maklum ler kebtulan hari ganti puasa...so gelojoh...ha,ha...

tapi pasal man jadi ke lawak lak...nasib baik baca dalam hati so ketawa pun dalam hati...ha,ha

Nieda said...

Hari tu dah singgah Sekinchan di Segambut. Tapi tak sempat oder dah blah . Kalau tak melayang $$$.

Nieda said...

Hari tu dah singgah Sekinchan di Segambut. Tapi tak sempat oder dah blah . Kalau tak melayang $$$.

Sofya said...

mesti blacklist tempat2 tu dah...
menyesal kan..
nasib la akak n anak2 baik hati..
kalau org len mau kena sembur dah

BeLLa BeLLa said...

amboiiii nasi lemak cepoitt tu 3.50???? die pakai beras basmati ke ape?? smbal je pn..len la kalo ade telo ke ayam ke....timun pn xnmpk..adoyyyy...

~~tp tgk nasi lemak tu, tringat nsi lemak kt kmpung2 kan cmtu..n it only rm 0.50 je..so makan 2 3 pn xkesah..hahahha

raja muhamad rafiq said...

haha.. baik kite buat nasi lemah sendri then kite jual sendri.. dapat juga income money.. haha..

Cik Eka said...

erkkkkkkkkkkk gila lah....

hai macam2..tak sangka yer....man tu cmtu...


nasik lemak secoet cmtu dengan nampak tak sedapnya boleh sampai 3,50..cekik..

Syahnaz said...

salam.

auntie, abg man memang bahasa dia macam itu. mulut je laser tapi hati dia baik :) masa saya buat baju dengan dia dulu, mmg kena kental hati dan telinga. haha.

tapi harga nasi lemak rm3.50 tu... memang tak masuk akal. itu belum tambah dengan tax dan service charge kan.

Syahnaz said...

salam,

auntie. abg man mmg bahasa dia macam tu. walaupun mulut dia laser tapi hati dia baik. masa saya buat baju dengan dia dulu, hati dan telinga mmg kena kental. hahaha.

tapi harga nasi lemak rm3.50 tu mmg sukar dipercayai. itu belum plus govt tax dan service charge kan? *geleng-geleng kepala*

mamasuri said...

restoren sekichan tu mana2 mahal..cekik darah..harap nama jer..nasi lemak tu kalau aunty buat lagi sedap kan..hehehe..

mamasuri said...

mahalnyer..

hOtMaMa said...

erkk.. gitu ke ckp dng customer? klu cakap mcm tu dng kwn2 dia yg dah biasa tak pe la... ermmm..

Tyha said...

Dia bukan jual nasi lemak...Tapi jual brand sekinchan ikan bakar...;)

Mak Wardah said...

Puan Nani,

Suruh Liana pegi butik lain, harga boleh dirunding & tak bermasalah, tak kiralah hati dia baik ke tak tapi kita org Melayuni budi bahasa tu penting. Banyak contoh Syaiful Baharim tu yg ada namapun boleh diajak berunding.

miss raihan said...

xreti layan customer & xde budi bahasa.
well restoran sekinchan ikan bakar mmg x munasabah harga dia

http://raihan-lifeisawonder.blogspot.com/2011/04/restoran-sekinchan-ikan-bakar.html

Noraini Hussin said...

Akak,moralnya budi dan bahasa budaya kita, nasib baik akak dilahirkan utk tidak menyakitkan hati,tapi keadaan menjadikan kita makan hati:(

http://bicaraqasehku.blogspot.com

Aidanisme said...

bagi dia benda tak penting.. yang penting branding.. tu pasal mahal nak mati.. batak betul org camni..

shukrin farahdiba @ ceklala said...

salam hye aunty..man kajang bj memang lawa2 tp tu la mulut2 dorang memang camtu..kekadang makan hati jugakla tp hasil mmg tip top..

sy nk suggest aunty pegi syaiful baharim..hasil memang gempak and harga pun ok bole tahan..bole bincang..dah biase dengan die sebab die kawan baik pcik sy..aunty tryla ye :)

pinky said...

salam kak...nasib baik akak nga liana tak jadi giler macam dia...banned jer kak nga butik tu....banyak butik lain lagi....kot ye pun perangai dia mcm tu... tp akak nga dia dah kenal lama ker??? tak patut dia buat mcm tu klau nga kawan2 rapat dia blhlh nak ckp kurang ajar mcm tu....psl sekinchan tu sib baik akak stori mori...sy ingt gaji nnt nk p mkn kat kota damansara tu...hu3 cancelled lh kalau nasi lemak secoet pun dah RM 3.50...baik g mkn kat nasi lemak antarabangsa terus....

Hanis Azla said...

Salam kak..

Dulu baju bersanding pun saya sewa dgn man kajang.. teringat lagi waktu pergi ke kedai man dulu.. bila ada customer lain datang dia suruh kita tunggu kat luar.. waktu tu kedai dia kecik lagi kat arked mara kajang..

Alkisah said...

Mahal !!
Baik aunty nani masak, save & sedap.. tak gitu..

Ajan said...

bila baca entry ni, tetiba teringat memori silam bersama man kajang. auwww! hahaha!

abg man memang mulut die macam tuh. tapi idea/taste die best! up-to-date. memang kalu nk serah bulat-bulat kt die pun, memang puas ati lah. srius.

kalu harga tuh, memang seswai dengan taste die / potongan baju die pun memang cun. kalu la mak saya ade 5 orang anak, lima-lima dia anta kat man kajang. nasib baik 2 orang anak jer. :))

O'gosh said...

tu la melayu..dah bisnes maju sikit berlagak x tentu hala...manners tatau g mana....tatau ke layanan tu yang kadang2 buat orang tertarik..bukannya barang dia sangat...kak nani cari la kat tempat len melambak lagi yang bagus2...toksah la tebalkan muka g kat tempat orang x reti berbudi bahasa macam tu...

Mama_Fatin said...

Ya Allah.. nasib masa nak tmph baju kawen dulu kedai man kajang tu tutup.. so kitorg pegi dzull classique. eii kereknye dia tuh.
nasi lomak rm3.50 uu mak aii. dia beli ikan bilis kat klcc gamaknye..jom kite boikot kedai2 yg mengarut2 ni ekekeke

An said...

indah sungguh bahasa..yg penting mahal tu yg paling x tahan..omg..kadng kala org islam lupa bahawa bila kita memulakan bisnes,bmakna kita ada tggjwb yg besar. kaki kita ibarat sblh dneraka n sblh dsyurga..if x silap an kita harus mgambil untung hy 3% dari modal yg dkeluarkan if lebih dah dianggap riba..tapi org melayu sprt kata TUN Bahawa melayu mudah lupa... :) renung2kan lah wahai man..

Cik Puan Peah said...

man kajang mmg cam2 aunt...jenis cakap lepas je..yg jenis cpt trase mmg agk makan hati...dr amek die bek amek rizman ruzaini yg wat baju ct 2 je..diorg lg professional pndai jage client n not as expensive...try la tanye2...sure meletop2 bajunyer...anyway restoran sekinchan mmg byk cmplain mahal....xmo gi dh...boikot..huhu..

ila de cute said...

hi, i am ur silent reader. suka nengok akak, cantik and sopan aje..talented pulak tu. btw, saya pun ada experience dgn man kajang tu 7 thn lepas...sebab saya dtg sempoi aje, dia marah2 je saya and ckp "bapak ko tu kedekut , jgn pegang2 baju mahal aku"huhuh tp kita pun diam aje la kan, nak ckp apa...

anyway kak, keep in touch and keep blogging.

tini said...

baju kawen saya buat kt Man Kajang nie sbb my sis kerja majalah so dialah yg suggest. Masa tmpah berani Man Kajang nk laser2 camtu.. tp masa dtg lagi sekali tuh sbb nk try baju dia dok dekat dgn saya, saya soh g jauh sket. dia jawab per tau.. tak ingin aku tgk dh ler ko tuh gemuk?? ciss kuang asam betol tau, sebaiklaa mmg berisi sket masa tuh so redha jelah. Smpai masa nk g amik baju saya dh sampai ke area kajang dgn tunang(masa tunang baru turun kapal terbang dr jpn) kakak call kata baju tak siap lagi. Terkedu2 saya kena marah dgn tunang masa tuh sbb member dhla penat dok berjam2 dlm kpl terbang tuh huhuhu sekali dh smpai baju lak tak siap. Alkisahnya sampai saya balik kg pun baju takde lagi, kakak saya mengamuk kt dia ckp kalo tak siapkan jugak baju saya mmg dia cari pasal. ingt lagi kakak cakap camni kt dia" ko jgn nk buat taik man, nnti ko tgk baper byk taik aku kasi kt ko nnti". Akhirnya siap jugaklaa baju saya tuh + dia kasi pinjam aksesori lain jugak. Pasal kain lace murah tuh pun saya kena jugak... alahai kalo tak sbb kakak yg bawak saya pun takmo g sana..

nifalnin... said...

wah.. naik 50 sen rege nasik lemaknye tu... sy mkn skali jer kat cawangan puchong bdr puteri... memang mahal la kak nani makanan kat situ.. ikan nye pun x der la fresh mane pun... anak sy yg 4 thn pun blh mkn sampai 2 bungkus... sebab cinonet benor nasi lemaknye...

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam kenal ya.Pasal restoran sikinchan ikan bakar tu memang suka sembelih orang.Kak Ros pun kena dekat cawangan usj.Boleh baca N3 kak ros kat blog sinaranmenu untung ke rugi N3.Mahal gila.Kak ros makan 3 nasi lemak sekeping ikan pari yang bukannya besar sangat dan 3 ekor udang yang boleh beli kat tesco tu.Datang bil Rm 97.30 .Dan bila diteliti bil nya masa dah sampai rumah rupanya dia lupa nak kira harga nasi lemak.Maknanya bil sebenar seratus lebih.Taukeh dia agaknya tukang sembelih kot.Buat bisness pun agak-agak la kot.Orang semua dapat sambal meja akak tak dibaginya pulak.That will be the 1st and te last and siap pesan anak cucu,jangan jejak kaki kat situ.

aNnAsUe'G said...

aunty,
nak tahu cerita selanjutnye ttg man kajang tu. :)

Deceptive said...

sekinchan ikan bakar memang mahal, tp mahal2 macam tu pun tetap penuh kedai dia. dah le byk LALAT. memang kena bersabar kalau makan situ, selain harga mahal, order pun lambat sampai.

Lin Elier said...

Nak tergelak Lin baca ayat kak nani.... 'mahal lah..gila'
Apa pon, perkenalan kali pertama ni.. kena la agak2 dulu..
Apo 1st time berjumpa customer dah suka hati cakap lebih kurang mcm member lama.. Tak pa la...
Sebut pasai Sekinchan Ikan Bako... mmg Lin dah lama ban dr 'places to eat' ... terlalu mahai satu hal, kalo kualiti nya OK, tak pa... ini ikan bakaq tak mcm ikan bakaq.... nak cepat punya pasai, ramai customer.... cek tak kan pi situ dahhh.

Chempaka Aziz said...

mmg bisa buat hati terkedu dan rasa sendu.mak kanjang tu say tak ada pglamn but sekichan tu ada.sya png try sekali di setiawangsa.siakap bakar seekor=rm48.tmbh 2 nasi lemak dan 1 teh tarik,1 teh ais= RM60++.mahal tak mahal,terkedu tak terkedu???walhal siakap klu kat tesco tu baru sekilo rm12..(ada lagi yg murh dri tu)...tu lah the first n the last .bye2 sekinchan...

YanaMIB said...

wow sy pernah pi butik man tp xde plak dpt layanan mcm tu..haha..erm x dinafikan harga kt c2 mmg mahal..tp kwn2 sy yg dah amek dgn dorg ckp hasil kerja sgt puas hati..=)

mungkin dia mmg jenis ckp kasar..tp x bermaksud hati dia juga kasar kan..boleh je nk mtk kurang lg..tp klu auntie x selesa better gi je butik lain =)

Ummiamsyar said...

smpai ke kajang aunty nani pegi survey butik pengantin..kami yg dok area bangi ni pun tak lalu nk ke man kajang.. org biasa2 dtg mmg dia tak layan... mcm dh nmpk jer RM kita kt poket kita tu bape.. sure dia ingt kita jengah2 jer ..tak mampo lerr tu... patutnye dia kene layan samarata samada artis or blogger ke malah org biasa..

YanaMIB said...

eh mcm silap bc entry pehtu silap komen..grrr..yg sy ckp service oke tu bkn man kajang, tapi kimie kajang! adeh la *malu* =(

Achahani said...

siot betul kan. aduhai. mulut dia xde insurans sungggh.
if i were there
" ini mama hanis zalikha ni dan ini MAHAL GILO DOWH"

mamashikin said...

alahai..perangai dia mcm tuh eh??tak tau nk ckp apa daaa..mmg terkedu..akak cari jer la butik lain yer..bnyak lg butik yg cantik2 dan hasilnya blh tahan juga..

raFida oThMan ( fiEda ) said...

salam aunty, byk2 kan survey supaya puas hati dihari persandingan liyana tu nti.
(http://azmanrazali.blogspot.com)
aunty try survey dgn azman razali ni. he is the best wedding planner!

i suggest kan aje.mn tau kot2 dpt membantu dikale memerlukan.hehe...

JuliannaHashim said...

kak nani!! nana sibok nak bg comment jugak..designers nie memang mcm tuh.dah buat untuk artist trus jadi sombong.ingat lagi 2009 nak kahwin..pergi cosry nak buat baju nikah. pergi pun sebab the year before kakak kahwin and dapat layanan dari die pun baik giler. tp mase time nana tuh,almaklumlah baru buat baju mawi, dahla buat salah pastuh duk kutuk2 org lagi. Baju sanding plak buat kat syaiful baharim. die memang baik and boleh bgtau budget brape. pergi boutique lain jer kak nani

Siti Hajar Masri said...

gila mahal man tu..dia kata kira murah..byklah..

kalo restoran sekinchan mcm tu baik sy balik sekinchan beli ikan murah lps tu bakar sendiri..;p

miss capricorn said...

Mana nya adab dan tata tertib layan customer man kajang ni?kan org melayu terkenal dgn lembah lembut dan budi bahasa..jagalah sikit hati org kalau nak melaser tu.

pasal ikan bakar sekinchan tu mmg mahal tapi tak sedap.rase puas kalau pegi tg harapan port klang,biar jauh dr kl tp puas makan

Suggest aunty google rumah kebaya malaysia

sweetluckie said...

Kak Nani,

My sister in law dulu pun tempah baju kahwin dgn man kajang. it was 8 yrs ago! pengalaman ngan man kajang mmg mcm tu. kena laser je manjang. ade sekali dia selamber je tenyeh kepala my sis dgn jari telunjuk dia konon mcm geram sbb ape ntah masa tu. baju mmg la cantek kak, tp kalau kena layan mcm tu tak tahan jugak kan hehe.

btw, kt alam sentral byk choices i think.. one of it is butik wazira. baju dia cantik2 and layanan pun mesre..... :))

sweetluckie said...

Kak Nani,

My sister in law dulu pun tempah baju kahwin dgn man kajang. it was 8 yrs ago! pengalaman ngan man kajang mmg mcm tu. kena laser je manjang. ade sekali dia selamber je tenyeh kepala my sis dgn jari telunjuk dia konon mcm geram sbb ape ntah masa tu. baju mmg la cantek kak, tp kalau kena layan mcm tu tak tahan jugak kan hehe.

btw, kt alam sentral byk choices i think.. one of it is butik wazira. baju dia cantik2 and layanan pun mesre..... :))

Mell said...

aunty,

so, camner amik ke dgn Man Kajang tu?

anyway, ade benda nak bg tau kat aunty. nanti kita text aunty k!

cik nur said...

hurm tuh la harga nasi lemak lpas nie kot tak per la kak kena la sabar mmg peniaga skang nie ssh nak nak cari betol2 berniaga :)

pinkebaya said...

Hi Aunty,
Hmm mcm2 dah dengar pasal Man Kajang tu.. kalau kite bukan artis mmg dia layan mcm tu..
i think better aunty g Zul Declassic layanan best, jahitan pun kemas ada pakej for bride and groom with very reasonable price.

Aunty dok shah alam kan? try la hatta Dolmat ke Zerry Zamry ke lawa gak baju diorang and harap lawa gak la perangai diaorang :)

Zarea106 said...

suka entry kak nani nie....nak gelak..saya hari tu pung ingat nak g makan sekinchan kt cheras selatan tp dinasihat kawan2 jgn..mahal dan tak sedap katanya

Mia said...

Mak aih. Cekik darah jugak harganya. Restoran Sekinchan tue memang mahal nauzubillah. Taktaulah kenapa.

Hanin Farhana said...

Salam Kak Nani.. pasal Man Kajang tu, my fren pon pernah kena jugak.. siap kena kutuk dgn Man lagi.. memang panas telinga saye dengar.. anyway, banyak lagi butik pengantin yang reasonable.. Syaiful Baharim, Zul Classique, Puteris kat Putrajaya pon mmg tip top.. I hope, Kak Nani pegi la butik lain, sebab as a customer, we have the right to choose.. it's so heart-wrecking kalau asyik dengar perkataan yang tak best and tak elok je dari orang yang sepatutnya kite depends and percaya..

meriahceria said...

ohoho...saya terkedu sekejap...gila mahal nasi lemak...

semut sesat said...

ikan bakar sekinchan memang mahal..betul2 cekik darah.sutun bakar sekor saiz kecik rege rm 8-rm10.tunggu oder siap dahlah lama...kat setiawangsa ada 1.

hidup hari ini,seme benda kena ada duit.zaman manusia manipulasi duit.

mc'kie tok one said...

Salam Aunty...

ermm..saya suggest aunty try survey kat kimie kajang pulak...saya penah amik kat situ..semua staf dia very friendly & penah berlaku masalah berkaitan dengan baju pengantin hasben saya, kimie sendiri offer untuk selesaikan masalah yg kami hadapi hari tu...

mc'kie tok one said...

testing

Sha said...

mmg nasi lemak restoran sekinchan mahal, dah la sikit giler, baik order nasi putih..

farina said...

pelik kan manusia ni,kalau dah perasn glemer,luper adat melayu

anna zara said...

thanks laa bagitau info pasal 2 kedai nie..kalau ape2 senanglah..tak nak pergi

Putri said...

hi kak..man kajang memang harga mcm tu..tapi puas hati baju die terletak n cantik...just take his words as a joke..he's actually a very nice guy to deal with:-)tak payah pikir byk,segala benda die kasi from shoes, veil , and accessories all included in the package.

Putri said...
This comment has been removed by the author.
Nor Najwa Hidayah said...

Saya tak setuju dgn cara encik man kajang itu. bakal pengantin sendiri menghadapi pelbagai tekanan nak menempuh hari bahagia. mcm2 benda bermain dlm pikiran. so.... bakal pengantin xperlu lagi tekann dari org yang xpatotnya spt peniaga baju kawen yang mulut laser. Hati orang lain2. So mulut tu msetilah beringat

mynameisiha said...

bli kain kat jakel, pilih ape yang berkenan.. tempah kat atelia amani.. terbaik gak result die..

Aida said...

untunglah kak nani ni mulut tidak berbisa .. kalau kena kat aida, harus dah melatah dgn man kajang tu .. haishhh ..
pastu part nasi lemak .. mmg cekik darah ok .. cost dia amik, rm1.00 .. untung rm2.70 .. gilossss

Oh Oeya said...

Man Kajang.. budi bahasa?!!.. errrkkk!!! :(

Camni punyer nasi lemak tiga hengget setengah?!! ermmmm?!!

Kamsiah said...

setahun jual nasi lemak..boleh jadi kaya le...

Sarah Khan said...

salam aunty nani ;)

new blogger here.

hmm,dulu pernah jugak pergi butik man kajang tuh tapi tak sangka pulak attitude dia dah lain macam.

biasa lah bila orang dah ada nama kan. sabar jelah.

http://nukilangadisbiasa.blogspot.com/

cik suka senyum said...

mahalnyeee cam xlogik la ns lmk camtu je pun..ish ishh

cik suka senyum said...

kalo camtu la meniage mane nak dapat berkat..

cik suka senyum said...

sesedap rase betul si mulut man tu kan..ishh teruk betul..

kakchik@ella said...

yg ela tak setuju tentang man kajang kan kak ..1) lack of PR skill - patutnya dia layan customer 5 star, sbb customer yg bagi dia makan dn bersesuaian la dgn harga yg dia nak caj customer, kan.

2) dia menipu tang "hanis baru kol dia". ce kalo akak mengaku yg akak ni mama hanis. pe dia rasa?? malu tak jadi penipu?

org melayu gitu le .. baru naik sikit, dah berlagak tak beragak.

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

Assalam nani,

kami org BBBangi, konon nk try la kot sedap sgt mkn ikan bakor kt Rest Sekincan masa baru bukak kt Bangi.. nampak gayanya sekali jerlah kami singgah.. mahal mak datok, ayam goreng kurus kering, kerang rebus tak fresh, ciput jer 14 hinggit, ikan talapia..ek eleh.. bnyk tmpt lain lagi murah n laaaaagi sodap..kan..kan..

sudahnya terkedu niat nak nolong bangsa.. pelik tul berduyun2 plak cawangan dia baru bukak..

FAR said...

salam aunty, pestime (haha) i nk tinggalkan komen di sini sbb sgt lah terkejut dengan layanan si pak andam tu. tk payah la buat baju dengan org mcm tu aunty... tambahkan stress kite je. Saya pon nk kahwin bulan 12 ni, mcm2 butik saya dah survey. kdg2 mmg tak munasabah harga padahal nk sewa je. Last2 saya sewa baju dengan sharifah kirana, designer tapi harga sangat lah berpatutan. u can go to her blog for prices. skrg ni die tgh promotion dkt kompleks kraf jln conlay.

Fiza Amran said...

amboi indahnya budi bahasa man kajang,, thanks for info... bercadang nak pergi kalau x mmg naya jer la ...

MaSS said...

betol ke hanis ada call man kajang pagi tu?

Me... said...

man kajang memang sedikit tidak mesra alam. baju wedding aritu amik ngan dia, mcm layan tak layan je. ingat takde duit ke? zasss.. kita org amik 2 pasang terus. baru dia mau layan ok sikit, siap carik kan sampin sama kaler bagai. hamikk!!!

Arsyiqin Aidarina said...

Salaam.. Nak tempah baju boleh tempah dgn saya.. harga berpatutan... xderlah mahal gila..huhu..

http://aqar-couture.blogspot.com/

yana halim said...

mahal sgt tu. mmg gila ahh...

feenaz's world said...

ramai org komen ikan bakar sekinchan MAHAL..............

nuruz said...

aunty..
lama dah folo blog aunty dgn hanis :) harini nak komen jugak psl man kajang tu. dia mmg popular, ramai org suka baju2 dia. tapi saya pulak tak berkenan. kwn2 yg ambik dgn dia kebanyakkannya bangga2 diri. tapi bila tgk layanan yg diorg dpt dari man kajang, takpelah.. lupakn je lah nak tempah ape2 pon dgn dia. ade tu kwn sy tgh mekap, dia blh bodoh kan kwn sy, hahaha.. lepas tu bila dah siap, dia boleh tolak2 org tu, dh la kwn sy tu pakai heels, dekat tangga pulak tu, dia ckp kwn sy lembab nk jln. kelakar je, tp as a pengantin rasanya mcm kita di malukan ms big day kita. ade sorg lg kwn pon ambik dgn man kajang, asik la kena kutuk gemuk, mcm tong sampah sbb asik nk mkn. hahaha.. dlm hati sy ckp, tu la sp suh amik dgn dia. kl sy, biarlah kita tempah dgn org yg kita selesa bekerjasama, dah la pening kepala pk psl hal kawin, lps tu kena leser2 free pulak. mmg tak lahhhhhhhh... tunang pun ckp, kita dh bayar dia berpuluh2 ribu, dia blh bodoh2 kan kita pulak. sorry la. hehehe.

aizeepesona said...

tak suka spesis...macam nie..saya boleh berkawan dengan sesiaaperr saje ..tp tak boleh berkawan dengan orang yang bermulut laser.mmg tak bleh bla..!

Siti Lyana said...

Kawan² yang datang Himpunan Sejuta Belia baru ej terkedu dgn harga makanan dijual

Seorang rakan pula baru terkedu dengan sikap kepoci dan mereka-reka ceritanya... kesian kawan saya yang menjadi mangsa

Asyikin Zolkapli said...

Hi auntie,

1st terkezut badak nasi lemak mahal tu.. x penah lagi beli nasi lemak seciput harga mcm tu..nasib auntie highlight dlm blog.. konfem la x pegi..

psl man kajang tu .. rasenye die mmg mcm tu ....sbb pernah amek baju kawin ngan die.. ok jerk layanan die.. bahase jerlah lain skit dari kite yg sopan santun ni.. but hati die baik..

in fact boleh jerk nego ngan die mase tu.. and hasil kerja sgtla puas hati.. die amek ukuran baju ala2 mcm cincai..sbb cepat jerk .. tapi bile fitting baju.. terkezut sgt sbb sgt terletak and kemas.. saya dahla mmg cerewet bab tempahan baju.. tapi klau suruh ulang balik majlis perkahwinan saya, saya nak buat dgn die lagi.. bukan setakat baju nikah, kasut nikah pun die bagi terus.. mahal tapi berbaloi.. puas hati..

ala auntie, benda ni sgt subjective kan.. and sometimes kite xleh dpt semua yg kite nak.. ade designers yg bersopan santun .. tapi hasil keje biase2 jerk.. ade yg mcm man kajang and ade yg bagus dari due2 segi.. tapi untuk kepuasan diri.. cariklah yg berkenan di hati dan mata ... :)

selamat berscouting auntie.. semoga dpt designer yg dicari2..

mr.fairul said...

serius... memang mahal Restoran Ikan Bakar Sekinchan... pakej y diorang bagi pun tetap mahal.. nasib baik la satu jalan bila balik kampung kat simpang 5... x sokong, orang melayu.. dah sokong, sakit hati sampai esok pagi.. jd, diam kan je-lahh.. huuuu :(

Puan tia said...

hahaha man kajang memang cenggitu..suak cakap GILA. dari saya kawin tahun 2008 tempah baju kat dia pon, dia memang camtu..sampila skang still kawan dengan dia...yang saya boleh cakap dia memang macam tu... :)

IDA JALAL said...

sekinchan ikan bakar tu mmg mahal la...penah ambik sup ayam kosong dgn sikit cebisan ayam, bila nak bayar cashier tu tanya ada ambik ayam tak dekat sup tu, saya tanya kenapa, dia jawab kalau ada ambik ayam caj dia lain(tak ingat brp cajnya). adui....berkira betul, bukannya ketulan ayam pun cebisan ayam pun dikira...sabo je la...

Noorells GuestHouse said...

salam kak nani..

Saya cadangkan akak pergi Kimie Seri Andaman di Kajang tu ..masa kawin 11 tahun dulu mmg saya guna khidmat dia..hingga sekarang semua kaum kerabat saya guna khidmat dia..puas hati..Baju melayu lelaki pulak saya tempah di Zul D'Classique. Keduanya berbudi bahasa dan sgt professional.. cubalah akak risik2 jugak..

EKIN said...

mcm tu cara man kajang melayan customer??? patutla ade sorg kwn ekin trus cancel n tak jd amik baju dgn dia.. huhu.. begitu rupenye cara dia.. huuh.. mmg tak patut!!!

cerita pasal sekinchan ikan bakar tu.. ekin br je pegi last week.. cwgan kota damansara.. mmg harga nye giler mahal.. huhu.. bygkan amik udang 4 ekor rm34, sotong sekor rm10.. hurrmmm... pastu hubby ekin order nasi lemak.. cinonet je nasi nye.. mmg sket!! mmg 1st n last la ekin gi mkn ctu.. nak kate sedap sgt tu tak la juge.. lg best mkn seafood kt bagan lalang... hihihi...

siti aishah said...

kak nani, saya pun rasa restoran sekinchan ikan bakar tu mahal.. last week, mkn kat gombak. amik 2 ketul ikan pari je and 2 air. total sumer RM47!!!!
dia charge 100 g - RM7. terkejut giler kitorang ni.

Malina Mat Wazip said...

aunty, saya makan 2 org..ikan kembung & keli n nasik putih je dah Rm20lebih..dkt shah alam baru bukak..ikan kecik je pun..tunggu lame giler..tak nak pergi lagi..huhu

cik suka senyum said...

mahal betul baju pengantin kan..ish22

cik suka senyum said...

serba serbi mahal

@tidh@ti said...

Salam aunty & kawan2 skelian...
nk ckp psl restoran sekinchan kat BBBangi 2 mak sy la pg nye sbb kuar Jln2 cari mkn ari 2.. ps2 blk dr situ trus call sy. Mbebel2 orgtua 2 ckp mahal usah pg lg situ. patut la tgk org yg dtg mkn 2 mmula best je mkn beriya. ps2 bila dh bayar masing2 muka tekojot tgk bill aaaaaa.. hhmm ape yg x kena 2??? rupa2nya mahal yg amat.. mak sy ambil udang 2 ekor besar jari telunjuk, 1 ketam kecik je $10, ikan talapia ada la besar tapak tgn sbb mkn 2 org je kan, nasi putih seciput.. total $50++.. Any idea mcmana kita nk komplen ttg restoran ni, mmg la in brand tp ape yg mahal sgt seafood nye, ambil supply dr antartika k?? klu kat penang ns lemak $3.50 tu dpt 3 bgkus hiii... blh komplen kat persatuan pengguna k nih??

Mak Wardah said...

Semalam Puan Nani saya makan di Restoran Ikan Bakar Sekinchan Seksyen 7 Shah Alam rasanya taklah seberapa tapi harganya boleh tahan.
Berbaloi pulak makan kat WOng Solo rasanya.

Laila said...

restoran sekinchan ikan bakar memang sangat mahal.service lambat.bau hanyir.banyak lalat.kalau dah harga mahal tempat sepatotnya bersih & wangi la.dah la mahal berkira pulak tu.ulaman yg boleh petik tepi rumah pun die cas rm2.

Laila said...

restoran sekinchan ikan bakar memang sangat mahal.service lambat.bau hanyir.banyak lalat.kalau dah harga mahal tempat sepatotnya bersih & wangi la.dah la mahal berkira pulak tu.ulaman yg boleh petik tepi rumah pun die cas rm2.

Cik Alejandra Amante said...

sekinchan ikan bakar?? hahha..sekali jek la sy datang ..takkan adanya kunjungan kedua.....

Mynn said...

Restoran tu memang mahal. Pegi branch jalan pahang, amik timun 4ketul caj 2ringgit. Sup ayam( kuah je takder ayam)pun rm5. Pegi sekali je la.

JunAina said...

baru je dok fikir nak singgah restoren sekinchan tu...adeh...cancel...

man kajang tu...k.aina tak ada keperluan pun nak pegi. tukang jahit lain pun banyak yg bagus2 tak perlu membazir...apa ada pada nama...

ElyaElmo said...

aunty takyah laa buat ngn man kajang tu..wat ngn qudyn kee...rico rinaldi pun ok...rico butik kat area UKM sana...qudyn kat area bandar sri permaisuri...tak sopan gitu...
atau pun, baik buat ngn hatta dari man kajang bongkak tu!!! die x tau ke..bnyk customer prob ngn die..huhu

itamrazali said...

kakak..

kita baru jer baca posting nie..sbb ade org letak kat bod gossip forum cari.com ..femes ler kaka lepas nie..*hugs*

DaHLia said...

memang terkedu!!!

mahal yang amattttt