Monday, May 2, 2011

Saat Yang Dinanti

Assalamualaikum...

Lama saya tak update blog. Jalan merata woh. Haha...jadi saya muntahkanlah entri saya dengan segala puisi yang emosi begitu kerana kita selalu lupa yang emosi perlu dalam setiap orang justeru bila dia ada emosi maka sebenarnya mereka masih mempunyai hati dan perasaan kemanusiaan dalam diri.

Orang kata jauh berjalan luas pandangan...luas pandangan tu bermakna...bila pandangan kita luas maka permikiran pun luas. Bila pemikiran luas jadinya banyak tenaga atau aura positif mengalir dalam diri.

Contohnya...sikap akan lebih terbuka, jadi pemurah, tak suka tipu, bersyukur, berhati lembut, bertanggungjawab, tidak ego, prihatin, tidak tergamak, dan segala sikap yang baik-baik akan meresap dalam diri kita insyallah.

Oklah saya akan bercerita panjang mengenai perjalanan saya selama seminggu ini di entri akan datang, insyaallah.

Kali ini pula, saya letak berderet gambar sempena liana tunang.

Saya kagum dengan gambar-gambar majlis tunang liana yang dihasilkan oleh pemuda pemalu Affandi.

Bagi saya seorang jurufoto yang bagus mampu menghasilkan gambar seseorang yang kelihatan seperti model. Mampu merakam sesebuah suasana dan sebuah cerita tak ubah seperti gambar-gambar iklan atau katalog.

Saya juga kagum hasil seni tangan Annurnajwa dan Arlinarosli yang menata rias liana menjadi begitu anggun. Mungkin hasil didikan yang diperolehi dari akademik kepunyaan mereka iaitu Redglow yang setiap bulan menyediakan kursus makeup secara percuma kepada sesiapa yang berminat.








Walaupun saya nampak moden tetapi sebenarnya banyak perkara saya lebih sukakan yang klasik. Contohnya konsep hiasan dan dulang hantaran. Saya masih suka dulang hantaran sytle lama seperti ini. Kalau dapat saya lebih suka dulang hantaran dulu-dulu yang disepuh dari besi kuning atau tembaga.




Asas sireh junjung pula saya gubah menggunakan nenas madu bukan span bunga dan bunga hiasan paling atas disireh junjung itu saya gunakan beberapa bunga kantan yang saya ambil dibelakang rumah hasil tanaman saya sendiri.





Gula-gula mint yang saya gubah menjadi sebiji buah dengan daun perak sebahagian hantaran yang saya gubah sendiri.







Kamar tidur liana yang saya hias sendiri dan bunga-bunga gantung yang saya beli untuk mencantikkan khemah.








Liana seorang model bagi saya.










Liana seorang model yang anggun.







Bisik-bisik.....







Si cantik jelita dihati saya....






Hafiiz dan Imran yang banyak membantu.....








Penyediaan makanan oleh saya......








Rombongan yang ditunggu-tunggu...












Hantaran yang ditunggu-tunggu....hehe







Majlis bermula...






Tetamu yang hadir.....







Menyarung cincin pertunangan dijari manis.....








Ku panjat doa memohon restuMu.......doa dibaca oleh bapa Ahmad.








Dua rumpun menjadi satu........







Liana dan keluarga Khairi.....







Wajah empat beradik..anak pertama..bahaudin, anak ke 13 zainal, anak ke 14 nazrin, anak ke 17 mazlan.







Tas tangan, kain lace, kasut zang toi dan coklat patchi......





parfume, cheque dan kek.......







nani rostam dan kakaknya.....liana dan rakan-rakanya.....






Liana, Hanis, nanirostam, ieza (ibu ahmad), nadia dan shaza.







noughat...sian...kandang dahlah buruk....rasa nak keluarkan dan peluk kuat-kuat...tapi apakan daya mummy sibuk......





Sicantik manis liana dan sicomel Ahmad...banyak orang tanya ini anak mat salleh ke?






Si rajin Hafiiz membantang kan sejadah untuk solat berjemaah.





















Liana bersalam-salaman dengan pihak lelaki....






























Menghantar tetamu pulang hingga ke luar pintu...hanis dan ehem-ehem....serta bapa Ahmad.







Ok semuga berjumpa di bulan Disember nanti...insyallah.












40 comments:

baby Aniza said...

Boipren Hanis ke tue??
Wahhh..kepochi..yg tu yang nak ditanya dulu hehe

yatie chomeyl said...

handsome nya ehem ehem Hanis hehe

cham's said...

congrat kak nani!!! lebih manis dari pavlova kenangan ni :)

da[Y]un said...

cantik dan meriah..dayun pun suka gubahan tradisional..
er,ehem2 hanis ke tu ..hehe

cik nani said...

anis dengan sape tu??ehem2..hehe..=) alhamdulillah berakhir sudah majlis..tunggu majlis besar pulak..

CikKaikazie said...

hanis dan ehem2?hahahah

Saliyanti said...

alhamdulillah...semuanya dah selamat..moga berbahagialah liana hendaknya...amin...

hanis punya ehem..ehem pong hencem bangat hehehehe

kakLuna said...

kak nani dgn adik kak nani tu mcm kembar ye?

bintangjauh said...

Salam Ratiku Nani, ya ampun pabila Ratna tatapkan satu .. satu .. photos semua serasanya seperti Ratna ada hadir dihari majlis pertunangan -nya itu. Bagai di-mimpi ..!!

Nani begitu prihatin mengaturkan majlis menjadi meriah, mesra dan anggun sekali, panjang kata semuanya tampak kemas juga cantik -lembut dengan deco-hiasan pilihan warna yang lembut berwarna pastel sesuai sekali dengan ke-ayuan manis Lyana yang anggun sama seperti Mamanya Nani.

Bravo Nani, chapter 1 telah selamat selesai di-sertai dengan kebangaan sebagai seorang Ibu yang pengasih lagi penyayang, bertuah Lyana punyai seorang Ibu seperti Nani.

Terimakasih menggunung tinggi dengan paparan photos nan indah dihari majlis pertunangan Lyana yang Nani kongsikan bersama-sama, dapat merasainya dengan tatapan sudah cukup memadai - Alhamdulillah keatasNya ya Nani selamat semuanya, tunggu dengan penuh kesabaran di-chapter ke-2 nanti.

Salam manis manis madu.

NaniRostam said...

Salam semua...alhamdulillah terimakasih di atas doa kalian.

Ehem-ehem tu hensem kan....

Kakluna : rasanya taklah macam kembar bila bertemu in person. Nadia tu besar tinggi..5 kaki 9 agaknya...kulit hitam manis. Saya pula jauh lebih rendah cuma 5 kaki 6 sahaja.

Bintang jauh : rat......nani rindu kamu...kalau ada kelapangan...dring drong ya...i miss u so much.

ashie niesha said...

Alhamdulillah, a very smooth running engagement party ever! the beautiful of bride n groom, delicious foods made by the awesome pretty mother of the bride, everyone is happy that day. Terima Kasih byk2 k.nani =)

p/s: vah vah vah kemain Ahmad gambar full page mengalahkan pengantin...

Anorrin Ruzila Rahmat said...

Assalammualaikum,

Soalan : ahahaha, adik aunty ke yg pki spek tu? Muka sm..cantik..


Congrats to Liana, Aunty n Uncle skali sbb bakal dpt menantu..Ehem2 Hanis ensem..

Nabil Aizat Abdul Rahman said...

Cantiknya kekna..berseri-seri...congrats kekna dah selamat bertunang...congrats to aunty and family..take care..

fifianggun said...

cantik gubahan=)

Nur Bahiyah Ab. Rahman said...

private tapi meriah...cantik majlis tu..
hanis bila lagi agaknya aunty?? hehehe..:)

beeha ben said...

wah! hanis dan ehem ehem..kacak! heee..

D'lla said...

wahhh..i like..teringat nostalgia bertunang 2tahun lps....fuhh mcm nk banjir kolam airmata ni..
semoga berjaya..dengan majlis nnti
:)

zaza said...

aunty,, hanis dah ada ehem2??
hehehe

Cik Eka said...

tahniah untuk kekna...besnyerrr tengok majlis tunang2 ni kan..
dan tahniah untuk auntie sebab bakal menerima menantu....

oh ya...hanis punya ehem2 ke tu..hiksssssssssssssssssss

Filla ~ Kasihs said...

tahniah kak nani, sekarang dah leh siap2 prepare utk wedding Liana plak ;).. kejap jer dah bulan 12 kang..

kakchik@ella said...

so suwit la kak majelis tu.

putribongsu said...

congrats aunty & famly :)

Nur Zaheera said...

congrats aunty !! :) liana sangat cun.

NADIAH KZAMAN said...

wahh..mesti aunty n sekeluarga happy! congratz yea aunty semoga dpt menantu bulan disember ni..

intan said...

aunty nani, yg baju purple tu kakak aunty ke..saya kenal la..hehe.

ummi_imani said...

liana dah kurus sgt..

-atiQah- said...

cantiknya..meriah..

lawa lah auntie warna purple muda, pink, cream mcm tu.. :)
tahniah kak liana.. :)

Amy said...

Handsomenya ehem-ehem Hanis tuu :)

Tyha said...

Auntie memang kreatif...;). Alhamdullillah dah selesai....moga dipermudahkan untuk urusan nikah kahwin pula. Mesti lagi mcm2 idea kretif auntie masa majlis kahwin nanti.

kakchik@ella said...

Akak, ella dtg lgi intai hantaran yg akak gubah tu. Cantek sgt tak puas menengoknya pdhal hari tu dh tgk "live". Over kan ella?? Hihi.

Cik Puan Nurul said...

wahhh..kak ranainya adik beradik encik zainal berbelas org ye kak..selama ni igt khairi anak akak gak rupenya itulah gerangan bakal menantu..nnt jadik anak la jugakkannn ..tahniah kak

A.I said...

Meriahnya ^___^
mcm 'kakak' tunangkan 'adik'...akak nmpk sama muda ngan liana..

Annur Najwa said...

liana n hanis mewarisi kecomelan mamanya!majlis yg sgt suweeettt,tak sabar nak menata rias liana disember nanti!

Ibu Comel Sedunia said...

tahniah....pengantin, mak pengantin, adik pengantin...semuanya anggun & jelita..i like

lily lotus said...

alhamdulillah semua berjalan lancar :)

zikachiCOOL said...

Salam. saya silent reader blog ni. suka sangat konsep cik nani. simple tapi masih ada nilai2 tradisi budaya melayu dan Islam. Alhamdulillah. Thumbs up for you. :D

cik suka senyum said...

taniah buat kak liana...n taniah jgk buat aunty y bakal menerima famili baru...

cik suka senyum said...

encem la ehem2 hanis tu..hihi ramai y x sabar nk tahu cite sbnar ni aunty...cecite cecitela auty..hikhik

An said...

tahniah aunty..nice hantaran n liana sgt cantik..

Mak Wardah said...

Anak gadis, hantaran dan majlis seimbang cantiknya. Itulah pengorbanan ibu. Tahniah Puan Nani. Saya doakan semua selamat Disember nanti.