Tuesday, February 23, 2010

Nak Buat Macam Mana Yer?

Minta maaplah yer....hari ini teman nak labun dalam loghat perak. Kighenyer idok le yang pekat barat tu. Bukan nyer ape...udah teman ni kawen dengan orghang perak...tak banyok sikit ader le terpengarghoh jugak nak bercakap dalam bahasa deme.

Tapi yang tak berape nak sedap tu...bile anak-anak teman ni nakei.!!!, dok mengajuk teman bercakap bahasa bapak deme.

Ate kat ghomah tu, kalau dalam sehaghi tu ader le dekat seratuih sepuluh kali teman teroyak kat deme sughoh deme ni naik kataih ghomah. Kalau teman kabor 'ataih' deme perbetoikan, mama atas bukan ataih.

Kalau deme ndengor teman cakap 'lepaih' pande deme negor, mama lepas bukan lepaih.

Kalau teman kate panaih deme negor, mama panas bukan panaih.

Hisk tak bagi chan langsung teman nak meluweh kan ilmu pelbagai bahasa gamak nyer.

Yang iye nye, ate ropa tu jugok dengan laki teman ni..kalau teman nak mengajor anak-anak cakap bahasa jawa, idok le pulak dibaginyer. Kate nyer, nanti sorang-sorang dia nyer yang tak paham bahasa hehhe. Dia? minta maap la yer..tak kan nak ngambek tau...nak belajor? idok ler..... nak buat macam mana udah tak berkenan dengan bahasa tu...

Eh ralit beno teman labun bahasa perak ni...bahasa perak ni berlagu...itu yang tak tahan anak-anak teman ndengor nyer.Yang teman pulak suker yang amat ndengor nyer...macam orang berpuisi la pulak....damai rasa kat ati....

24 comments:

ber_uwang said...

itu lah unik nya bahasa perak... atok dulu orang perak juga.

abang ensem said...

udoh lame teman tak dengo oghang key el labun bahasa payrock. bile mike@deme ngajuk bahasa nih kat blog mike@deme, teringat teman kat arwahnya opah teman, gitu le ropenye bile die bersoreh sambil nyentil sireh kat molotnye dulu2.. hehehe

abang ensem said...

udoh lame teman tak dengo oghang key el labun bahasa payrock. bile mike@deme ngajuk bahasa nih kat blog mike@deme, teringat teman kat arwahnya opah teman, gitu le ropenye bile die bersoreh sambil nyentil sireh kat molotnye dulu2.. hehehe

ieja oewyn said...

kelakar..
i cant imagine when u start speaking loghat perak.
so cute..

-izza-

Marya Hana . said...

ayah sy pon org perak..
satu je.
org2 perak ni bersopan santon kebanyakannye..:)

Lina Rahim said...

haha..sori la kak nani..tak paham..nk gelak pun ade, mcamane la rupa kak nani yang kita kenal berblog menggunakan bahasa yg baik bercakap loghat perak pekat tuh :-D :-D :-D

mamashasha said...

atenye bahase jiwe bangsee.....kak yong oiii....hehe best ckp perak ni kak....teman ni orhang perhgok tapi belah utara nun idak le pandeeee sangat...ngeeee

Zareda Norman said...

ate kak nani, sesekali melabun dalam bahase Peghak, memang lah baguih..Teman pun bukan anak jati Peghak tapi mak temah anak jati Kuale Kangsor. Dalam blog ni ramei sebenornya yang melabun dalam bahase Peghak.. tak ade salahnyer.. seronok pulak bersoreh..

ainee cumi2 said...

i love bahasa perak..hehhheh!

Deco [MisS N] said...

haha....
mesti comey je mama Hanis cakap loghat perak...hakhak,pehtu si alisya lak mengusik mamanya....hehe

nino said...

aiii teman orang perak sejati.
orang kuala kangsor.
bangga pulak post ni loghat perak.
pekat peraknya tu kak nani oiiii.
ate moh ler kita ke ulu
idak pun ke baruh

Ummi Hanie said...

wakakaka..kiut ler akk melabun peghak..

akk ada keturunan jawa yer..sama lah dgn parents saya ! jawa s'pore kawin dgn laki perak ! gimme 5 !)eh betul ke akk jawa s'pore??)

~♥ iella ♥~ said...

wah...wah..perak la..nie yg tak berapa reti nk balas nie tp loghat tue mmg best bila dngr...

Farydah said...

sedap le pulak teman melagukannya... sebenor nya teman oghang perak jugek tapi tak pande le sangat berbahasa pehghak tapi tau le sikit2 tu

Farydah said...

eh sedap lah pulak teman melagukan nye... teman ni oghang peghak jugek tapi tak le pandai sangat tau le sikit2

CIK ALEJANDRA AMANTE said...

erm..erm...ada darah jawa ek?? hihih

MeL MikaiL said...

hehehe comel plak bunyinya ;)

Quiyah & Hasrul said...

atenyer, kabo ke deme, kalo kome taktau loghat peghak, senangle mama nak ngutok kome.. haha..

melawak jer yer..

teman pon oghang peghak juge.. ipoh mali..

Ekin said...

Lawak la Kak Nani ni.. hihi.. anw- saya pun asal perak.. Bota lagi.. hihihi

Ieza said...

nk celah nk celah ieza pn asal perak..kt gopeng,perak..tapi cakap perak..langsung x tau..

NaniRostam said...

Yang sebenornya teman, jatuh cinta dengan loghat pear rock ni sejak mole jejak kaki kat key el.Sebab tu kot yang gatei nak kawen sangat dengan orghang pear rock.suka ndengor deme cakap berlagu.

Berlain pulok dengan anak-anak teman ni...asek dok kabor "ma please la!".

Deme tak bagi! katanyer, udah rope orang tua-tua.rope opah-opah.Ada tu kawan-kawan deme,ase orghang pear rock, umur 20 tahun, katanyer, umur mude, tapi bila dengar deme bercakap loghat pear rock, nampak macam gaya mokcik2 bercakap. tua bebenor...penin ndengor katanyer.

Hisk sampe ke situ le pulok anak-anak teman merati kan nyer.

Don said...

anok teman pon ader juger peghok nyer... dapat dari Opah kesayangan deme...
teman oghang kedah... suker dengar slang perak pekat...
Org rumah teman, anak perak, tapi ckp key el... TUMPOOOO!!!!
hehehe

asAnggun said...

nice blog akak ni..sye pun org perak gak, asal batu gajah & famili masih di sana...sye ni bolehla cakap perak, tapi penat woo nak nulis dlm loghat perak..so, As tulis standet biasa2 jerla ye..hehe

麻辣鴨血Maggie said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社