Baru semalam hujan turun renyai-renyai. Basah hujung-hujung rumput. Hujung-hujung daun. Tanah pun basah. Angin dingin naik ke muka. Perut merintih-rintih minta di isi. Aku masuk ke dapur. Ku pandang dua biji periuk belanga yang baru semalam disental dengan sabut kelapa bercecah abu kayu api oleh kakak sulong ku berjaya menjadikannya separuh hitam separuh berkilat tersusun atas para.
Perut makin rancak berlagu. Ingatan ku pada zaman aku jadi anak penoreh getah yang hidup kais pagi makan pagi kais petang makan petang padam tiba-tiba. Itu zaman era bumi melayu baru terlepas dari ikatan yang mencekik leher oleh penjajah. Sekarang kalau aku jadi anak penoreh getah...setakat viva elite tu memang hari-hari aku bawa ke sekolah menengah.
Sudahlah. Pagi-pagi yang basah ni boleh pulak terkenang pokok getah. Aku capai roti yang dah dua hari tak sempat nak makan. Aku capai mangkuk caserrol putih. Aku susun roti di atasnya. Bermulalah acara memasak Puding Roti Bersoskan Krim.
Bahan-bahan :-
Roti 10 keping (kalau nak sedap sangat, sila guna roti butter seperti gradenia butter scotch atau beli apa sahaja jenis roti butter yang mahal-mahal dari bakery seperti di La Boheme kalau tak silap, jaya grocer atau jaya jusco dll.
Susu full cream 2 cawan
whipping cream 2 cawan
whipping cream 2 cawan
gula 1 cawan
telur 6 biji
esen vanila 1tsb
butter 4 tsb
kismis-agak2
serbuk kayu manis.1tsb
Cara-caranya:
Sapu butter pada dasar mangkuk kaserrol. Susun roti di atas. Tuang bancuhan, susu, krim, gula esen vanila, telur yang telah dipukul tadi. Biarkan roti kembang selama sejam. Selepas kembang taburkan kismis dan serbuk kayu manis dan kalau suka sedikit taburan brown sugar. Bakar di oven yang telah dipanaskan selama 10 minit pada suhu 160 darjah celsius.Bakar selama 30 minit
Sos Krim.
Cara-caranya.
Panaskan satu liter susu full cream. Gula mengikut manis. Apabila mendidih masukkan bancuhan tepung jangung mengikut likat. Bubuh 1 sudu esen vanila. Kacau sehingga halus dan likat. Angkat. Sejukkan.
68 comments:
Auntie jangan masak makanan sedap-sedap tau, sebab saye makin risau tngok Hanis makin gemuk. Hehe.
*Kalau auntie nak masak bagi saye makan OK je! :)
Psst! : Kenapa Blogger Adalah Penjahat?!
Psst! : Opocot! Girls Favourite Quotes.
Psst! : Kawan? Ada ke yang lebih baik dari yang terbaik?!
Saya suka sangat bread butter puding..OMG...:D tapi nak buat kureng pandai..TQ for the resepi..walaupun kerja hotel, leh cilok resepi tapi nak membuatnya ntah bila..rajinnya untie..!!
nampak SANGAT sedap.. mesti cuba!
Kehkehkeh intro memang dahsyat...saya dah bersedia dah nak emo-emo layan cerita nostalgia....sekali.....bagi resepi! HAHA terima kasih jugak ah :) .
Yg ni ela paling suka makan kak. Tapi tu la, paling suka makan je. Buatnya tak suka. hihi ..
alamak,favourite saya ni, puding roti..lepas ni nak tiru resipi kak nani la..:)
salam aunty..nak tanya kenapa aunty selalu gune heavy cream ntok buat dessert? apa yang lbey dekat heavy cream ni ye? soory tanya bukan2.saya budak baru belajar.hehe btw thanx 4 the recipe :) saya suke semua resepi aunty dlm blog ni.esp triffle.sedap sangat!
Salam my mum
Pagi2 buka my mum nani punya blog sure telan air liur je la,tiba2 lapar lebih2 ddk kat hsptl..
mum nani ckp bab anak penoreh getah, ingat arwah mak nas, mak pun anak penoreh getah n mak pun mcm mum nani ni pandai masak n deko2 umah ni..sbb tu nas syg kat arwah mak n my mum nani..
Waaa...sedap nya kak Nani..suami baru je request nak puding roti ni lepas tgk junior masterchef semalam hehehhehe.....Thanks
kak nani, tengok puding roti nie terus rasa ngidam nak makan...cuma nak tanya...sukatan cawan tu size cawan ape?nampak cam senang resepi nie...nak trylah...tq kak nani for the recipe...
Salam ....
Oh ya saya banyak gunakan whipping cream/heavy cream untuk dessert sebab ianya sangat yummy...yummmy... kalau nak makanan betul-betul menjadi sedap memang kena banje lebih sket.
Nas....rajin-rajin makan makanan yang berkhasiat. jaga diri. esok boleh berlari...
komen Mr. Swift kt atas tu xleh blah.. hehe
*sedapnye puding roti tu.. ;)
Salam. sukatan cawan boleh guna cawan yang ada lapik piring.
adehh,,baru nak layan cite anak penoreh getah..dah ada rancangan masak2 plak..haha..sedapnya..=)
slm auntie...
tgk blog auntie bt sy rindu nk balik umah makan masakan mak.. :')
salam auntie..jadi terliru haa afni tgk..ish ish
ala..duk tayang pic puding roti la plak huhu..baru plan igt nak wat puding roti arin sbb adee byk roti kat umah ni huhuhu...nyum2
auntie, sedapnya :)
betul-betul menggiurkan dan menggoda mulut untuk makan :)
nak cuba lah. thanks for sharing :)
ni tgh lari setempat mum dgn fisio.. :P
meleleh air liur kat keyboard ni ha :-(
Rasa nak koyah jer Ijazah bila Gaji Penoreh cecah 5-6 ribu... tak ada Maki hamun cam kerja Engineer...
wahhh...mau buat..tengs aunty for recipe.
Sedapp nyer puding roti...
erm............terliur sudaaaaa...
uwaaa.sape nak wat bgi mkn ni...hihihihi
tgk pun dah nampak sedap, apatah lagi kalo makan, sah2 le sedap, saya pun mmg suka
tersenyum girang apabila dah tahu cara nak buat...sebelum ni tercari-cari resepi tp blm jumpa
tq akak :)
Salam kak, eneng sebulan jugak aku melaku-melaku nang blogmu iki....wah enak2 resepi ne...wah rasane aku ke kiro wong kampung mu jugak kee...
Ratuku Nani, ya ampun...aduh-waduh bila ditatapi terus ingin turun kedapur membuatnya. Tapi sayangnya, CintaJL kurang suka desserts dari Anglo-saxons ni, berat betul orang made in Peranchis ni, tapi tak apalah Ratna akan cuba buat lama-lama suka jadinya, maka itu tak kenal macamana nak suka.
Lebihkan lagi photo-photo desserts dilain kali ya Nani, adore sungguh! Salam manis manis madu.
sedap la aunty punya moist cake tuh.. next time nk order red velvet pula k
kakkk bestnye..dh lama saya dok carik resepi puding roti yg sedap2..rasanye akak nye musti sedap cuma sy. kena krgkan gula sket..akak kuat maniskan hehe..tq for sharing..
saya baru buat puding roti ni semalam. tapi sosnya saya dok buat pakai tepung kastard. terlalu manisla. maybe lepas ni nak try resepi kak nani pula.
adoiii terseksa tekak kaseh ni kak.. terasa merana perut..terliur rasa...hehehe takper2..sabar kaseh..ko ngah diet tuh..haishhh....
dapnyeee...
thankss aunty 4 da resepi
auntie ade resepi kek keju yg best lau de yg kukus pom okeh..nati aunty post eh orked nk.ahahaa
salam jemput join our giveaway & help RTAR..
kak nani mcm tetau je sy tgh cr resepi puding roti. btw thanks. hehe. ♥ u lah kak nani. shukeeeeeee.
yummy!
aala aunty kalau anak penoreh getah zaman sekarang maunye kaye..mahai tu getah...untung2..tapi getah x banyak macam dulu dah sekarang kan
wah! nampak sedap kak nani..nanti saya nak try.thanks for sharing this recipe :)
kak nani yang cun
heavy cream mcmnya rupanya
aunty toloooooong..saya try buat sos krim tu nape x jadi ye? tepung tu jadi berketul2 n susu tu masih cair..
suka la tengok gamba makanan2 yang aunty publish kat blog ni
tambah2 lagi ade resepi..suke..suke..suke..hehe
best la kak nani ni..saye suke..nk wat kakak angkat bleh ke?
aunty blh tak kasi recipe cheese cake..saya suka cheese cake
mlm ni jugak saya nak try! heheheheeh
hello aunty nani..
suke singgah blog aunty sbb byk resepi yg sedap2 n mudah2...amat le sesuai utk org muda yg br reti nak pegang senduk n kuali hehe
thanks and hope aunty slalu update blog dgn pelbgai resepi yg nyum2 hehe
salam, auntie.. heavy cream tu letak bile eh ???
aunty x reply pon kite tanye..kite nk buat ni teringin sgt huhuhu
salam, auntie, bile bake dalam oven die memang lembik ye dalam die? ke saya salah masak.
thanks..
salam kak nani..bile nk update citer?bz eh...huhu
kak hantar kat saya sikit leh x? meleleh air liur dah ni.. huhuhu
Salam kak Nani..
baru je tau ttg kematian ibu tersayang...takziah...dpt tau pon td bace kat entry Hanis...tp xsure la ibu belah mane kak Nani or suami...
Takziah kak nani...Al-Fatihah. Amin.
Pandainya akak..saya mencari resepi pasta aglio olie tu..tp masak ngan terung..cari cari terjumpa blog akak pasal puding lak..saya baru di dunia blog..baru tau dan kenal org 2 blog..hehe
recipe pavlova takde ke?
auntie tak jawab pun saya tanye..:(
Salam La Chopin...memang agak lembik macam puding tetapi luar agak crispy jugak. Bila tengah masak dalam oven puding akan naik tinggi dan bila dan angkat dan sejuk dia akan menurun sedikit.
Twinkle...butter sapu kat dasar kaserol atau kalau mahu atas roti yang sudah diatur pun boleh.
aunty roti tu kene carik2 dlu ke bagi kecik?if xde magkuk kaserol leh replace dgn ape ek?
wah sedapnya resepi aunty nie..anak and ibu same best i link aunty ya..tq
wah sedapnya resepi aunty nie..anak and ibu same best i link aunty ya..tq
kak nani,
susu full cream tuh susu segar dlm kotak tu kan?
tsb tu tea spoon ke tablespoon eh?
salam ziarah dari blog mak ong..
syukur, jumpa gak akhirnya tuan tanah yang buat puding yang nampak sangat nyami..
ayu mmg suka makan puding..
thanks sekali lagi
salam... aunty, sedap2 nya resepi aunty ni tau, saya mintak izin copy resepi2 aunty ni yer... kasik halal yer..
thanks untie cz kongsi resepi...nanty sy nk try buat la...my feberet puding roti..weee....sy suke baca blog untie..nanty jgn lupe kongsi more lg resepi ya..thanks untie..minta halal ya atas resepi ni... :)
As Salam kak nani, baru perasan utk sos krim tu kak nani ada tulis boh tepung jagung.
"Panaskan satu liter susu full cream. Gula mengikut manis. Apabila mendidih masukkan bancuhan tepung jangung mengikut likat. Bubuh 1 sudu esen vanila. Kacau sehingga halus dan likat. Angkat. Sejukkan."
Tapi berapa sudu tepung jagung ye? huhu...harap kak nani reply.
Assalamualaikum auntie ! akhirnya jumpa resipi puding roti yang senang dan kuah/sosnya yg sedap. Saya taksuka yang kastard punya resipi, alhamdulillah jumpa resipi ni
dah buat, memang sedap pun
tq kak noni atas resepi yg sedap sgt, saya dh try..
link saya
http://sitiiera.blogspot.com/2013/04/puding-roti-coklat.html
Post a Comment