Thursday, January 19, 2012

Cucur Bawang Jer....




Sediakan tepung, bawang hiris, bawang goreng, air, garam dan perisa.

Bancuh semua sekali, kecairan mengikut citarasa anda. Garam dan seerbuk perasa secukup rasa, kalau mahu bubuh secubit (atau kurang secubit soda bikarbonat)



Goreng hingga kekuningan



Untuk sarapan pagi atau minum petang





Apa yang istimewa sangat cucur bawang ni? Tepung dengan bawang jer kan...tak da ikan bilis, tak da udang...

Begitulah alkisahnya disebabkan cucur bawang ini begitu sinonim dengan kenangan zaman silam maka memang ramai yang gemarkannya....kalau makan cucur bawang teringat dulu-dulukan...

Orang dulu , mungkin yang sedaerah, sewaktu, sesusah macam  saya, yang merasakan ikan bilis pun tak mampu dibeli, udang apatah lagi, maka cucur yang biasa disediakan oleh mak-mak didapur dah tentu cucur bawang....

Baru saya bercerita teringat-teringat dalam kepala cucur bawang yang saya buat tadi, terasa memanggil-manggil dah berapa kali dok menelan air liur....kejap ya...kejap jer...huhu

Ok saya pun tak naklah kedekut resepi kan. Selagi ada resepi yang sedap-sedap insyallah pasti saya kongsikan. Seronok tengok orang buat resepi saya hasilnya menambat hati suami, hati anak-anak.

Sampai ada seorang pembaca blog saya (lelaki) meminta resepi kuih kasui daripada saya. Bila dia buat, dia kata itulah kuih kasui yang paling sedap di daerah kluang pernah dia makan. Walah..kagum anak bini, dapat ayah pandai masak. Saya dengar turut seronok. Insyallah nanti bila saya ada masa saya buat kuih kasui dan syer di entri. Tetapi nak buatnya tu yang tak tahu bila...huhu.

29 comments:

kakchik@ella said...

nak rasa cucur bawang kak nani ..

susumanis said...

k nani ni..cucur bawang kak nani nampak sedapppp bebeno, nape kalau kita buat selalu keras kematu ya...hahahha

miya said...

tak sangka begini mudah rupanya nak buat cucur ni. tq kak nani.

Huda said...

sedapnya la cucur bawang tu..tak penah buat, selalunya cucur bilis je, kena try la pasni..

Cik Eka said...

waah sedap..eka pun suka buat cekodok bawang ni...
cuma eka guna bawang fresh... pastu ikan bilis goreng bagi rangup..

sedapnya..

auntie..nanti letak resepi kasui ye..eka suka sangat kasui

Hanis Azla said...

cucur bawang mmg feveret saya.. tp kalau buat sendiri selalu tak rasa macam yang emak & mil buat.. air tangan agaknya kot..

mamashikin said...

ohh kena letak bawang goreng..baru tahu..tq kak..sb slama ni sy buat letak bawang hiris mentah gitu jer...

Azian Elias said...

Salam Kak Nani.

cucur bawang is the best lah..esp for tea time..Letak jagung sikit jadi cucur jagung pulak kan..


p/s:

thanks sangat sebab sudi shopping kat kedai canggih saya. sorry sangat sebab tak dapat jumpa..INSYALLAH one day boleh lah kita jumpa..

laylie mdnoor said...

Nape cucur bawang auntie buat comel-comel, bila saya buat herot berot jadinyerrr...

mamasuri said...

skrang...bukan saja waktu malas..waktu duit kering pun mmg buat cucur ni kak...hehehe...

Chekgu Azrine said...

nampak sedap dan simple jek..

Misz MariA said...

Yummy~yummy~ cecah sos cili mmg sodap!

I`mulan said...

nak jugak komen kt sini... wink wink...
Mulan kerap jugak buat cucur tp cucur ikan bilis jer... dah lama-lama baru pandai...

ibuhebat said...

kak nani buat apa pun sedapp.. semua menjadi. :)

G@D!z$ said...

selalu buat cucur bawang di kala cuti weekend

mummy_icha said...

hmmm...baru tgk dah tau mesti sedap...teringat betul masa kecik2 dulu kat kampung :-)

norazliashahrome said...

kebetulan pulak saya pun ari ni buat cucur bawang! nk kongsi petuala, dlm adunan campur sesudu besar tepung cake dan minyak panas....bila goreng rangup... krup...krup...krup

Dinas Aldi said...

Mak saya cerita, masa dia muda2 dulu baru kawin, susah. Ada jiran yg anak ramai buat cucoq (cucur) yg sangat basic, cuma tepung, air & garam ja kot tapi jiran tu buat banyak2 sebab anak dia ramai. Habis licin setiap kali dia buat.

Sampai sekarang mak saya tak bleh lupa cucoq tu yg dia panggil "cucoq anak ramai" :)

Mooniqueen said...

Memang sedap cucur bawang ni..kalau saya, memang suke letak bawang besar banyak...yummmm..

khairul farhan said...

Taktahu apahal kalau dalam blog ni semua benda nampak sedap.

aeinio said...

perghhh memang sedap.. skang ni bawang pon mahal kak nani...

Miss Anne said...

sedapnya...rasa lapar plak after tgk cucur tu mlm2 ni.hehe

I am not perfect said...

kena perli dengan husband sebab print resepi cucur bawang kak nani.. "aai.. cucur bawang pun print resepi?".. sob..sob.. cheq tak reti.. nak buat gena..

Nur-nba said...

Suka entri Kak Nani.. Menu ni nampak simple, tapi tentu berguna bagi mereka yang baru nak berjinak2ke dapur. Saya pun kagum dengan Kak Nani. Kongsilah nanti resepi kuih kaswi tu ye kak. Nak juga cuba.. :)

Tq for sharing.

fg said...

Pepagi buka blog rujuk resepi buat cucur bawang kak nani. Memang 100% percaya sedap. Tq

fg said...

Pepagi lagi buka blog tgk resepi cucur k. Nani. Confirm menjadi n sedapp.

Mizz Naza said...

follow blog saya nak?

izzwan ngek said...

lau keras letak la air byk skit..bru lembut

izzwan ngek said...

selalunya lau keras..letak air kurang kot