Tuesday, August 31, 2010

Ku Intai Kau Dalam Almari

Tahun ni saya paling excited menyambut hari raya. Bukan apa...kalau beberapa tahun lepas kebelakangan, saya beli je baju raya yang ready made tetapi tahun ini saya tempah jahit 2 pasang baju kurung pesak gantung dan sepasang kurung moden.


Cewah...3 pasang baju....beraya sakan kak nani!!!!


Memang..saya teringin nak kembalikan nostalgia persiapan menyambut hari raya. Saya lihat anak-anak saya sekarang seolah-olah tak excited sangat bila dapat baju raya. Tak macam saya kecil dulu bila emak saya buatkan atau belikan baju raya.

Dulu ketika kecil, dapat je baju raya, tak jemu-jemu mencuba depan cermin. Kadang sampai tidurpun tersenyum-senyum peluk baju raya. Emak marah-marah lalu simpan baju tu dalam almari, saya pula bila teringat je baju baru tu mesti nak jenguk...nak tinjau...kejap kejap dok mengintai baju tu di dalam almari. Dalam hati tak sabar-sabar nak melaram dengan baju baru di pagi raya.

Anak-anak saya sekarang balik je dari shopping baju raya, langsung buat tak heran. Kalau baju tu duduk dalam beg parkson ke, beg metro ke...duduklah kat situ tak terusik. Memang tak sama.


Agaknya bila kita semakin berusia, segala apa kenangan yang kita lalui semasa kecil, kini menjadi sesuatu yang begitu sentimental di jiwa.

Hari raya bagi saya, begitu indah bila kita dapat memakai pakaian baru dan juga melihat suasana baru dalam rumah.


Kalau tahun lepas saya menukar cat baru untuk rumah saya, tetapi tahun ni dapat menukar permaidani baru serta membeli balang kuih yang baru pun cukup memadai untuk saya merasai suasana baru di pagi raya.

Insyallah tahun depan kalau panjang umur murah rezeki saya ingin menukar langsir baru yang dah empat tahun tidak bertukar.

Lepas dah settle hal ehwal perniagaan kuih raya ni sampai hujung minggu ni, minggu depan saya nak mula kemas rumah sebersih-bersihnya. Kemas laman rumah yang dah berminggu saya tak sempat nak jenguk. Kemudian saya nak hias pokok-pokok dengan lampu lip lap..lip lap....


Saya nak pacak tiang lampu untuk lampu minyak tanah.



Bila habis terawih hati rasa girang melihat halaman rumah saya yang begitu indah disirami cahaya lampu.

Begitulah perasaan sayu, sedih, terharu bila ramadan akan berakhir namun dalam masa yang sama pula rasa gembira kerana menyambut syawal yang tiba.Alhamdulillah..moga-moga kita bertemu di setiap kali ramadhan yang mendatang insyallah.

































Sesudah terbabit dalam pembuatan dan perniagaan kuih raya
rumah harus dikemas semula seperti di atas.











19 comments:

cikgu su said...

cantiknye umah Kak nani
kalau dekat kita dah pjm Kak
nani deco umah kita ni.....
admired la ngn Kak nani
Cantik
baik
setia
pandai masak
'kaya'
kretip......

silent reader
http://suelovelyhand.blogspot.com/

cimut munniey :) said...

cantik design uma kak nani :)

wanita mustanir said...

salam ziarah dan selamat beribadah di bulan mulia ini.. ;)

yatie chomeyl said...

tak bersepah pun umah aunty, cantik tersusun kemas je...selamat mengemas ye nanti ;)

Hanis Azla said...

Cantik rumah akak... sy pun masa raya dulu2 pun sama mcm akak gak. Sebelum raya mesti berkali2 try baju & kasut raya. Perasaan yg sgt indah waktu tu...

KEMEK KASAH said...

i love your house so much lah kak nani! :D

mizzura said...

cantik rumah auntie.. :-)

Zareda Norman said...

selamat berkemas kak nani.. memang betul dapat tukar langsir ataus ekadar beli set pinggan baru dah cukup buat kita teruja menyambut lebaran

~Zila Zul~ said...

kak nani, budak zaman skrg ni selalu sgt shopping baju baru, tu yg tak heran dah. hehe... kita dulu tunggu raya la baru la nak berbaju baru. tak pun bila semester baru sekolah, eksaited pakai kasut sekolah baru ;)

fadel said...

alamak cantik dan kemas aje rumah kak nani nie...suker tengok!

PearlnScarf said...

like ur home... u have a very good sense of taste

Mak Su said...

wah, meriah ni kak, mantop.... selamat hari raya in advance :D

SFAW said...

hai auntie nani,
yup..aku pun sama juga turut memnpunyai perasaan macam itu dulu bila terima baju raya dari abah dan mak.

semoga dapat tukar langsir tahun depan yer..:)

LyNn HaMzAh said...

cantiknya rumah...dah macam resort la...

Aliaa Azman said...

rumah auntie wangiii dengan bau kuih raya!:) masuk rumah autie je,terus rasa lapar sbb bau kuih tu sgt menyelerakan:D

Drama Mama said...

cantiknya umah kak! suka sangat! pandai akak deco

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Mummy Nana said...

Suka nya tgk rumah A.Nani... cantik, kemas walaupun sibuk giller buat kuih... Kalau kat mesia mmg confirm thn nie dtg raya...
Mmmmm.. terigt dulu2... mmg budak2 zaman sekarang lain kot dgn zaman dulu..heheh.. tapi anak2 I kena paksa jugak cuba semua baju berkali kali.. hehe

food journal said...

cantek betol umah akak...!!

Erin-mummy Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

cantik sungguh rumah kak nani..secantik orangnya... dan juga anak-anaknya...
teringin nak raya kat rumah kak nani gak... dihidang dgn beraneka biskut yg lazat...pergh nikmatnyeeeeeeeee...

tp saya segan..camner tu? hehehe :D
salam aidilfitri utk Kak Nani sekeluarga....