Friday, March 2, 2012

Bawa Mak Makan Angin Kunun






Assalamualaikum,

Tetiba jer...rasa nak bawak mak pergi ronda JB. Pastu mulut tu tak agak-agak nak offer-offer. Orang tua pulak bukan boleh dengar.

Bila  dapat fon call dari sepupu kata nak menantu laju jer..aku sound kat mak      ' jom mak kita balik kampung..anak sedara mak tu kan nak menantu'...sedap mulut aku sambil lewa memberitahu.

Orang tua....esok tu terus call aku tanya, 'Nani, kau jadi ke nak bawak mak balik kampung pergi kenduri...?. Jadi tak jadi...kenalah jadikan jugak. Sebab aku ni dari zaman azali kalau dah berjanji dengan orang...teruatama mak aku...logik ke tak logik selalu aku usaha untuk happykan hati mak aku.

Alkisah...plan macam jadi tak jadi...aku suruh Alisya bersiap, pergi setapak ambek mak aku dan anak sedara tersayang..qis..hangkut semua masuk kereta, tekan minyak...jalan.

Alahai entah kenapa sebab badan penat ya rabbi,selesai kek untuk customer bagai, maka aku bawak keretapun macam siput sedut. Bertolak pukul 6 petang sampai pukul 11 malam...horror betul aku menahan mata sepanjang perjalanan...nasib baiklah aku bini orang...kalau anak dara..boleh aku kenyit-kenyit mata kat mamat-mamat naik bm ke mesk ke...tepi-tepi highway tuh...bagi terbuntang sket mata aku ni...ngantuk giler wei.... (amboi sekarang ko cakap macam tulah...masa anak dara ada berani?)..

Alahai hilang penderitaan aku memandu dalam keadaan sungguh letih dan mengantuk bila sampai jer Hotel Grand Blue Wave yang tersergam menghadap Selat Teberau. Lama dah tak dengar perkataan Selat Teberau ni sejak 30 tahun yang lepas. Rindu sangat zaman persekolahan..zaman remaja di Johor dulu......


Nanti sambung cerita ya...nak buat pavlova lah....

bye.






Chack..peace...Alisya dan Qis saat ini....

Saat berlalu Qis adalah serorang kanak-kanak yang sungguh ganas...tolong-tolong.!!!!

Model Of The Year

Qistina yang normal adalah berumur 4 tahun....

Qistina yang bila kena kejut bangun tidur mengalahkan rupa mak nenek umur 64 tahun....









Buffet bekpes di hotel suruh kita jangan biarkan makanan yang diambil tak ternakan....membazir tau..

Tapi memanglah membazirkan...kalau tak makan..maka saya yang suka berjimat ni...terpaksa habiskan dalam bilik hotel..maka saya bungkus dalam tissue roti di atas......












Ini Qistina yang buat onar, tumpahkan air mineral atas consignment notes Poslaju untuk ku hantar kolagen (Cuti-cuti pun attend customer jugak) sayang customerku!!










Grand Blue  Wave JB satu malam 248 nett...ada ruang tamu.

Bilik air yang becak...huhu

Walau becak malas lah nak complaint...dudukpun satu hari jer..

Ada ruang makan dan meja makan untuk 4 orang.

Ada pantry dan microwave..



Perjalanan ke kampung singgah melihat-lihat nostalgia zaman sekolah dulu...






31 comments:

mama shifa said...

eh kampung suami ku
rumah mertua ngam2 kat simpang 3 benut tu
kak nani ni bugis ker jawa?

Rozita said...

Menggamit nostagia indah zaman persekolahan ...

kakchik@ella said...

Alaaa .. len kali sound2 la kita. kita suka balik kg. hihihi.

O'gosh said...

bestnya jalan2..sambung cecepat tau!

Fazreen Misbae said...

saya org Johor juga... :)

Alin Marlini said...

Adik Alin pun kampung kat Pontian Kak Nani...comel Qis :)

Dinas Aldi said...

Mak saya kalau dah berjanji dengan dia, janganla kensel, dia akan ingat sampai bila2, hehe..Jadi sebab tu la saya selalu surprise kan dia ja, nak pi mana2 terus ajak & pi saja. Kalau janji & tak tunaikan, siap la saya kena dengar dia berleter, kihkih..

Comelnya Qistina tu!

bintangjauh said...

Salam Ratuku Nani, Ratna dring-drong beberapa kali... rupanya masa-waktu Nani begitu sempit dengan segala bagai tugasan, nanti Ratna cobain lagi ya!

Salam manis manis madu.

abang ensem said...

Lepas juga rindu teman melihat mike dah update balik blog ni.

cikirah said...

sekolah ku...hihihi ;) lain kali bglatu nk dtg benut bole qira smbut , umah qira dekat je ngn skola benut nie..hihih :)

hanabanana said...

bilik tu mmg best kan anti nani, cuma toiletnya lecak. saya jatuh dkt toilet tu haritu.. sob sob :(

Kisah Kaseh Annisa said...

As'salam,,sy slalu mengikuti entry aunty..

actlly : aunty org benut ke?

Kisah Kaseh Annisa said...
This comment has been removed by the author.
Kisah Kaseh Annisa said...
This comment has been removed by the author.
MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

owhhh sis owg pontian yer...

thisisaina said...

lahh kampung kat benut je . hehe saya orang pontian . :D

Zara said...

samalah kita..i pun from Johor :D

Ros said...

Salam ziarah....

NaniRostam said...

Salam semua...haah saya orang benut...pernah sekolah di sekolah menengah benut...

so kalau siapa-siapa yang ada dusun durian di benut tu jangan lupakan saya...hehehe

the fabulous stuff said...

"Ramai orang sanggup habis RM1000 untuk beli gajet seperti
Iphone, Ipad tapi tak ramai yang sanggup melabur RM290 hanya untuk Quran Digital ini.
Anda berkira untuk akhirat?"

KLIK >> http://bit.ly/AL-Quran

FabricDecors said...

comelnye adik Qistina ni:)

Azian Elias said...

U orang Benut ke?

I org Kukup.

Bidadari Besi said...

SMK Benut?
Pontian kann?
Heehe. Kampung dekat benut.
Parit tengah, berjiran dengan puteri menangiss :)

Bidadari Besi said...

SMK Benut?
Pontian kann?
Heehe. Kampung dekat benut.
Parit tengah, berjiran dengan puteri menangiss :)

lily lotus said...

comel jer rasa vacation kak nani kali ni ;)

Papa-NtiQ said...

Hi Nani...len kali sbelom dtang JB, jenguk blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com jadi leh refer tempat2 makan menarik kat JB hehe..bluewave not bad tapi jauh skit dari kawasan shopping kan kene naik keter nak shopping...anyway hope you had a nice holiday org kata down memory lane kan...follow blog saya ok TQ TQ TQ

Miss uCu said...

salam ukwah..comel nya ddua gadis kcil tu:)

muhammad Saufy said...

ni mcm reunion kang2 benut jer.

salam dari warga putri menangis

muhammad Saufy said...

ni mcm reunion org kang2 benut jer.

salam dari putri menangis cucu yai pakeh

Hannah said...

aunty sekolah dekat SMB jugak ke?? saya dulu pon sekolah situ. hehe..

ayu ibrahim said...

dulu duk balai polis benut.. sek men benut ni akk sy.. ihihi...