Friday, April 20, 2012

Resepi Barbeque Lamb/Ayam/Steak/Seafood








Assalamualaikum,


Bagi saya salah satu perkara yang paling obiyes kok menyatukan keluarga ni adalah acara makan makan. Bila buat kenduri kendarat...adik beradik berhimpun untuk masak masak makan-makan. Bila nak sambut raya..samalah kaedahnya...masak masak makan makan. Bila nak berbuka puasa begitulah jugok.

Untung bagi saya, kerana saya anak ramai (eceh eceh saja nak galakkan ibu ibu muda beranak banyak untuk meramaikan umat)..Masih muda elok ler beranak banyak. Satgi  umur macam saya ni dah nak cecah angka 50...janganlah  pulak seiring anak ngan mak gi check up ante natal..kann...

Maklumlah rasanya dah cukup-cukup letih kot dari umur awal 20-an sampai ke lewat 30-an dok menolak troli kat pasaraya.. mengintai ngintai  susu formula mana bagus..diapers mana murah...walah.

Bagi diri saya umur 33 dah rasa letih sangat untuk beranak lagi...rasa-rasanya kalau tak letih..kalau tak sebab alahan mengandung yang teruk maka berderet-deret lagi agaknya.

Bila anak ramai, maka dalam setahun adalah hampir setiap bulan meraikan hari kejadian. Itu yang buat saya expert sungguh marinate lamb chop bagai. Dessert bagai..kek bagai...hehehe jadi contohi saya ya....mari ber anak susun paku..soal mampu atau tak mampu..cukup atau tak cukup.jangan risau .asalkan kita redha insyallah pasti ada rezeki  Allah limpahi bagi setiap anak.

Oklah selalu bermukadimah bagai ...walhal cumalah nak bagi resepi untuk barbeque jerrrr.

Weekend ni mesti buat tau.....masukkan dalam aktiviti makan makan sekeluarga sekali sekala.ok.





Lamb Chop


2 kg Lamb Chop

Bahan kisar

1 biji bawang holland besar
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 helai daun limat purut
1 sudu makan lada hitam

(Setelah kisar semua di atas, gaulkan atas lamb chop tadi)

CAMPURKAN JUGA

1/2 cawan madu
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos barbeque.


Perap atau marinate selama 2 jam sebelum dipanggang/bakar



Barbeque Ikan/Sotong/Udang


Bahan kisar


5 ulas bawang putih
3 sudu ketumbar
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
5 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan kunyit serbuk
1 inci kunyit hidup
sedikit belacan
2 sudu besar udang kering
3 biji buah keras

Setelah kisar perap keatas ikan/sotong/udang dan bubuh gula garam dan asam jawa.




22 comments:

ibuhebat said...

tq kak nani for the recipe!

Kathy Tuah said...

a'ahlah, sy pun rasa aktiviti makan2 ni memang merapatkan silaturahim..nanti nak try yg lamb chop tu ^^

Haris Zuhaina said...

huyyoooo.. terima kasih na.. tak sangka secepat nih dapat resepi.. Puan, klu bakaq dalam oven pun blh kan? terima kasih banyak2 na... ilmu yg memang dimanfaatkan :)

susumanis said...

jazakallah kak nani..kak nani mmg superb mom, tqsm for the recipe ya,mesti cube lah ni :)

Haris Zuhaina said...

Betul kata puan, selagi blh ngandung n beranak, beranaklah... sronok sebenaqnya.. ada pekebun di opis nih, wife kherja cleaner, anak dia nak masuk 9 orang... just imagine expenses bulanan dia ngan somi isteri kherja...
Dan depa laki bini bekerja keras, somi ada bakat repair motor, isteri pandai menjahit. yg pasti depa jenih tak menadah tangan-semua usaha sendiri.
Sy jenih ssh 'lekat' mungkin bkn rezki sy, rezki anak buah...

are-ya said...

salam..

kak nani..blh x dptkan resepi macaroni bakar n puding roti td? nmpak sedap laa..

SURIA AMANDA said...

thanks akak..mohon amik resepi yer..

Miss Anne said...

thank you aunty :) boleh la try nanti :)

ME said...

Thanks sis for sharing .. mesti try nih.

ehemmm .. kalau boleh nak minta resipi macaroni cheese sekali (**ni dah beri betis nak peha) .. nampak sangat2 sedap .. thanks in advance..

Cik Eka said...

sedapnyaaa..aduhai..tapi tak makan lamb chop pulak.....

huk huk huk

Molly said...

Salam Kak Nani sayang,

Ok, harussss ikut resepi ni. Suami saya memang suka buat BBQ lamb dan nanti saya nak minta dia ikut resepi akak :)

Sayaanggggg Kak Nani :)

mamasuri said...

baru nak tnya resipi marinate tu..dah ada pun hari ni ..tq kak

aizeepesona said...

kak nani nie....semua pandai tau...kalah chef2 yang ada kat malaysia nie...i salute u !

citer pasal anak tu macam kesinambungan daripada citer dalam blog sy jer...

http://aizeepesona.blogspot.com/2012/04/bila-nak-tambah.html

(hahaa perasan ! sesilap kak nani bukak ker tidak lg blog sy...) hee..

Ms J said...

kak, saya mmg nk anak ramai..aamiin kan doa saya yer!

pinky said...

kak nani... bila nak bagi resipi tauhu goreng tepung tu???

sweetazezah said...

salam kak nani..nak kupipes resepi jugak..3hri lepas nampak akak n anak dare akak&hero akak kat kLia.mase tu akak kat Cafe Barbera,segan lak n p tegoq..huhu..xpa,len kali kot2 ade rzeki akak travel lagi,jijah p salam pelok arab ngan akak yew..bye kak,tq 4da resepi..

eyka said...

aunty..nk tnye...nk perap ayam same ke bahan die ngan perap lamb chop tu?

eyka said...

aunty..nk tnye...resepi nk perap ayam bbq same je ke ngan lamb chop ni??

{ finieViolet} said...

assalamualaikum puan..

finally!! ada gak resepi yg ringkas yg mmg sedia ada segar dari esbok n dr kebun kecil2an tepi umah... selalu kite wat lamb chop main godek2 dgn sos bbq semata...pemalas la kite ni.. hehehe..thanks!! sharing is caring..

Rodrick said...

Uwah, sedap ni.

bita said...

puan,mohon diambil dan dicuba resepi bbq ni ye :)

Noorhashikim Suhada ikin said...

Kak saya mohon izin ambil resepi nie yee