Monday, June 27, 2011

Desas desus......

Assalamualaiki um...

Dari desas desus saya dapati ramai yang ingin mengasah skil memasak dengan mencuba reseipi pavlova. Tetapi ramai yang tidak berjaya menjadikan pavlova sama yang terdapat di Serai atau Alexis Restaurant.

Secara mekanismanya saya sendiri buntu mengapa ia tidak boleh menjadi sedangkan kebanyakannya mengikut sebijik-sebijik resepi di internet yang rata-rata saya tinjau itu memang lebih kurang sama.

So kira buat pavlova ni nasib-nasib nya...saya yang setiap hari membuat ini pun ada kalanya conpius bila pavlova saya tiba-tiba tak jadi ranggup walhal setiap kali itulah cara yang sama saya buat.

Minggu lepas saya membuat lebih dari 10 biji pavlova...maka syukur alhamdulillah cuma satu sahaja yang buat perangai. Saya rasa buat Strawberry Moist Chocolate Cake saya lebih interesting dari membuat pavlova biarpun nampak mudah tetapi agak berat tanggungjawab tersebut untuk dilaksanakan...huhu.

Bila saya bagai nak gila berkubang dengan putih telur dan rakan-rakannya maka anak saya Ahmad Imran merasa saya telah mengabaikan juadah manisan kegemarannya iaitu Puding Karamel (Puding Gula Hangus).

Oleh kerana dia yang dah kelaparan dessert dan tidak mahu menunggu saya yang asyik-asyik berkata "tunggulah nanti mama buat", maka dia dengan rajin membuat sendiri.....

Lihatlah hasilnya dan saya sertakan bersama-sama ini resepi yang paling mudah dan telus....sila buat sekarang juga ya.....





Buah-buah strawberry untuk pavlova saya.....









Sebahagian daripada pavlova saya....semalam......






Puding caramel hasil nukilan tangan Imran.....




Sedap sangat.....cubalah......





RESEPI PUDING KARAMEL




Langkah 1...



Sediakan periuk pengukus di atas api dapur.



Langkah 2



2 sudu makan gula

Sebji loyang.


Cara-cara...masukkan gula di dalam loyang dan letak loyang di atas api dapur dalam masa lebih kurang 2 minit. Kacau gula sehingga berwarna kuning pekat keemasan. Angkat dan ketepikan.



Langkah 3


7 biji telur grade A.

1 tin susu pekat.

1 tin air (guna tin susu tadi)

1 sudu teh esen vanila (imported)


Cara-cara....dengan menggunakan sudu garpu, pukul telur menggunakan tangan sehingga sebati. Masukkan susu dan air....kacau lagi dan masukkan esen vanila. (Masa mengacau dianggarkan selama 5 minit).


Selepas itu tuang bancuhan telur tadi ke dalam loyang yang ada gula hangus tadi dan kukus.


Dalam masa 20 minit...angkat dan telangkupkan di atas pinggan besar. Potong dan sejukkan sebelum di makan.


Selamat membuatnya...semuga jadi dan sedap dimakan.















66 comments:

  1. auntie..aduh sdapnya nampak pavlova tu...hehehe...

    ReplyDelete
  2. heheh anak2 yg lelaki semua menurun mamanya rajin ke dapo baguslaaa

    ReplyDelete
  3. auntie sedap gila laa nampak !!huhu

    ReplyDelete
  4. owh auntie guna strwbery tu hias pavlova..
    patot lah mhl.bsar2 strwbery nyer kn smlm bru jew menikmati.
    yummy!

    ReplyDelete
  5. Haih! Betul-betul mengoda imannya si pavlova-pavlova Kak Nani ni.. Wah Imran! Betul-betul rasa tercabar la dengan bakat Imran nih.. Insyaallah nak cuba buat jugak la. Terima kasih resipinya Kak Nani.. =)

    ReplyDelete
  6. kak, saya memang fail buat caramel ni..terernya imran ni..nanti saya nak cuba lagi buat la..malu gak ni, imran boleh buat..

    ReplyDelete
  7. sedapppp nya aunty nani....terliurrr tengok...balik cuti ni nak balik umah n try buat..harap2 jd..huuu..=)

    aunty mmg terbaek laaa...

    ReplyDelete
  8. auntie banyaknya pavlova. nak cuba buat juga, hari tu arni buat yang simple je.

    ReplyDelete
  9. pavlova besar piring i tengok kat bisou (Suria KLCC) harga RM10.00
    yang tak menahan tengok cupcakenya RM5.00 sebijik... time tak ada duit, wahhhh mahal wey....

    ReplyDelete
  10. aunty..buat la kelas pavlova nih..nnt sy join yer

    ReplyDelete
  11. hai aunty nani..
    saya Izza, caller yg tanya resipi lasagna tu..ingat x..?
    saya suggest aunty kene buat class utk pavlova..baru la menjadi sebiji pavlova, ade chekgu yg power, boleh tunjuk apa yang terlebih apa yang terkureng masa nak buat pavlova tu..kalau ade class saya boleh join..hehehe..
    p/s: aunty pos sebiji pavlova kat muar..

    ReplyDelete
  12. pandai nya anak pn nani

    nak pavlova!!

    ReplyDelete
  13. kalau imran nak jual benda tu saya nak beli.

    jeles budak laki boleh buat benda2 camtu.

    ReplyDelete
  14. huihhh, anak teruna buat puding karamel, mesti sedap! :)

    ReplyDelete
  15. aunty, terliur betol tgk pic pavlova tu. ^_^.

    ReplyDelete
  16. terliur tgk pavlova kamu..pandai imran buat caramel..

    ReplyDelete
  17. Aunty, Harini birthday Alkisah 28 June. Aunty tak nak belanja satu pavlova untuk Alkisah ka?

    Alkisah Peace Yoo!!

    ReplyDelete
  18. aunty, terliurr...... memang dah laam nak order pavlova aunty ni... hm, tunggu tunggu order saya erk...

    amy pb2

    ReplyDelete
  19. alahai anak emak pandai masak :-)

    ReplyDelete
  20. wow utk pavlova tu..geram tgk... imrannnnn rajin nyerr..leh buat menantu nih..hehehe

    ReplyDelete
  21. salam aunty! hv been ur silence reader for quite some time!! ur pavlova look extremely yummy!!! :) and thanks for the caramel recipe. looks simple and its a must to try!! :)

    ReplyDelete
  22. thx for the recipe kak....tergugat terus bila akak ckp anak teruna akak yg buat puding ni, sbb i tak pandai buat,huhu....harus ku cuba nih....hehehe,

    ReplyDelete
  23. Kak Nani..

    Wowwweee..terujanya saya lihat deretan Pavlova akak..teringin sangat nak try beli choc cakes atau pavlova tu..

    Sebenarnya saya sangat2 kagum & admire bagaimana kak nani boleh manage all the housewife's job excellently...dengan jadi baby sitter,chef, interior designer & make up artist lagi..tapi sempat gak bersosial ngan teman2 rapat..

    Aduh kak..sharelah petua bagaimana akak boleh bahagikan masa dengan baik sekali..dan bagaimana akak jaga kesihatan sehingga kelihatan anggun setiap masa?

    ReplyDelete
  24. untie, lepas masak terus tangkup atas pinggan tak melekat ke? sebab saya punye puding caramel melekat la...:(

    ade satu lagi resipi kene sejukkan dulu dalam peti sejuk baru telangkupkan... camne ye untie..

    hope u can help me.

    ReplyDelete
  25. salam. nk tanyer, nk buat gula hangus tu, kene letak air ker, r masakan gula tu jer jd smpi perang?. slalu saya buat x jd colour perang ats tu..Tq..=)

    ReplyDelete
  26. salam semua..minta maaf selalu baca komen tapi tak sempat nak balas....ok pasal buat karamel tu...ada yang telefon menanya....



    gula tu just letak dalam loyang and letak loyang atas api dapur.tak pa jangan risau..loyang tu ok tak terbakar. Sambil tangan kacau gula tu...bila gula dah hampir nak hangus...cepat2 tutup api dan kacau rata kan dengan sudu tadi. Kemudian sejukkan dia sebelum dituang bancuhan susu dan telur tadi.

    Lepas tu kukus. Masa nak tuang...gunakan pisau...regangkan sekeliling puding tadi supaya tak melekat macam kita nak terbalikkan kek jugak.

    Bubuh atas loyang pinggang besar dan terbalikkan dengan cepat dan kemas di atas sinki dapur dikhuatiri cecair gula hangus tadi tumpah2.

    Sekian terima kasih.

    Mesti cuba hari ni jugak...sambil baring pun boleh buat.huhu

    ReplyDelete
  27. salam kak nani..mengancam sungguh pavlova tu.. saya buat pun terpenyek gak.. huhuhu..
    cara kak nani buat gula hangus serupa macam saya selalu buat, x letak air..senang je..:)

    ReplyDelete
  28. geram tgk pavlova tu..nasib bukan saya anak kak nani..kalu x..x dapat menjual la nampak gayanya...hehe

    ReplyDelete
  29. alhamdulillah resepi pavlova auntie tu menjadi... cumanya.. kami tak kuat makan manis.. kurangkan gula pon manis :p.. :) kena buat sket2 jer lepas ni :) thanx sgt2 :)

    ReplyDelete
  30. kak nani buat pavlova macam buat cekodok jer..respect !

    imran ada mmg kellaazzz...

    ReplyDelete
  31. 1st time datang blog ni..teruja, dah ada anak2 besar...tp emaknya masih cantik...dh tu pandai memasak pula....follow yerr

    ReplyDelete
  32. kak sye pnah cbe wat karamel ltak tlur tp ble mkan terase hmis tlur le kak..

    ade cra lain x kak..

    ReplyDelete
  33. geramnya tengok pavlova tu...

    bila la boleh merasa :(

    ReplyDelete
  34. mana lagi tumpahnyemkuah kalau tak ke nasi...benih yang baik campak kemanapun akan menjadi pulau.

    ReplyDelete
  35. auntie,,,saya kan cuba buat pavlova tu..mengidam ni..kat JB tak penah nampak la kek ni..

    actually saya dah try resepi triffle auntie tu..tapi saya tukar ke blueberry..saya try jual kat ofis alhamdulillah dapat sambutan..

    TQVM for the recipe..

    ReplyDelete
  36. ckin ni duk bujang.menyewa.nk cuba resepi ni. tapi, camne cara nk kukus secara manual eh?maksudnya cara tradisional

    ReplyDelete
  37. serius nampak sedap.

    berbakat betul anak lelaki aunty buat even sarah pun x tahu. huhu

    impressive! hehe

    ReplyDelete
  38. Salam ratuku Nani, ya ampunnnnn! jelitanya itu pavlova lagi montel plus embam-bam lagi pemurah dengan buah berries, tringin sungguh nak merasa pavlova Nani, bila la lagi akan pulang ketanah-air?

    Mama Chef ber-bintang-bintang dan Ahmad Imran pula Chef harapan yang akan naik tinggi, bravo Ahmad Imran!

    Salam manis manis madu.

    ReplyDelete
  39. hye aunty. my first red velvet trial using your recipe. alhamdulillah, menjadi.. jemput singgah..

    http://farhanabasri.blogspot.com/2011/06/red-velvet-melaka-delight.html

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum..hye aunt nani..sy ske bca blog aunt..cz blog aunt byk pict..n prnh 1 day ni sy bkk blog aunt n bca 2gther with my fren, smp kn ktorg give up x nk bca coz byk sgt gmbr2 yg buat kn prot ktorg mnyanyi..hehe..smua mskn aunt sgt m'gecurkn n kami tpksa telan air liur byk kali..hehe..i really like ur prsnlity, evn though aunt org b'ada tp aunt still nk jga ank org, b'kebun n lots thing la(sy ske dak demok cute)..aunt gk x kdtkut ilmu rspi wlaupn aunt ni make bakery business..really like it.. n sbnrnya sy cmment ni nk bg cdgn if u hve time to chnge little bit ur blog..means that, aunt letak 1 tab kt ats utk sng p'baca cri rspi2 yg aunt dh ltak kt blog ni..so it more easy to find it..that's all..thnks cz sudi bca cmnt sy ni..bye aunt.. =)

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum..hye aunt nani..sy ske bca blog aunt..cz blog aunt byk pict..n prnh 1 day ni sy bkk blog aunt n bca 2gther with my fren, smp kn ktorg give up x nk bca coz byk sgt gmbr2 yg buat kn prot ktorg mnyanyi..hehe..smua mskn aunt sgt m'gecurkn n kami tpksa telan air liur byk kali..hehe..i really like ur prsnlity, evn though aunt org b'ada tp aunt still nk jga ank org, b'kebun n lots thing la(sy ske dak demok cute)..aunt gk x kdtkut ilmu rspi wlaupn aunt ni make bakery business..really like it.. n sbnrnya sy cmment ni nk bg cdgn if u hve time to chnge little bit ur blog..means that, aunt letak 1 tab kt ats utk sng p'baca cri rspi2 yg aunt dh ltak kt blog ni..so it more easy to find it..that's all..thnks cz sudi bca cmnt sy ni..bye aunt.. =)

    ReplyDelete
  42. FH saya minat makan puding caramel ni.. tqs aunty bagi resepi yg senand.=) insyAllah nak cuba buat utk dia nanti..

    ReplyDelete
  43. salam aunty,

    sy da cube buat pavlova nih..tapi hasilnye boleh tahan..sy nk tau pavlova nih kene buat nipis2 ke cane..sebab bile sy buat die crispy kat lua tapi kat dlm tak cukup masak la ..boleh ke kalo saye call aunty ??

    tq

    ReplyDelete
  44. salam aunty,

    saye da try buat pavlova nih..tapi sy ade kemusykilan la..pavlova ni nk kene buat nipis2 ke atau tebal sikit..sebab bile saye buat die crispy kat luar tapi kat dalam putih telur tu tak masak..and die mendap..boleh ke kalau saya call aunty??

    tq.

    ReplyDelete
  45. salam iris hunny...boleh...call lah.

    ReplyDelete
  46. assalamualaikum aunty nani...

    teringin nyer nak rasa kek-kek yg aunty buat - moist chocolate cake, red velvet dgn pavlova... ntah bila dapat rasa. pastinya kek yang sedap buatan aunty yang cantik.. =)

    ReplyDelete
  47. salam aunty, yg susu tu betul ke susu pekat? biasa org buat gna susu cair. hehe. ke aunty improvise.

    and i have tried so many times nk buat ice cream bskin robbin mcm aunty buat tu. tp tk jadi ?
    -part nk buat ula hngus n mtaga tu.
    - and lepas tu nk letk trus ke ats ice cream ? sbb i do it end up keras sgt. any advise? :( .
    hope kalau aunty bole buat video ke, cmne nk buat bes jgak =p

    btw, thnks aunty :).

    ReplyDelete
  48. IMRAN BUAT HAL MASAK MASA HANIS TAKDE. CUKUP IMRAN, CUKUP. Kepada tak kredit gambar Pavlova kat kiter?! Penat ulang-alik keluarkan Pavlova 5bijik dari peti sejuk. Cukup ma, CUKUP.

    ReplyDelete
  49. dah try buat puding. sedap! tq aunty

    ReplyDelete
  50. balik ni nak buat puding caramel tu walau ape pun yg mhalang....huhu

    ReplyDelete
  51. auntie nani, nak tanye ni.
    if bukan guna telur gred A, berapa biji telur kena guna?
    reply me. thanks auntie. :)

    ReplyDelete
  52. kak nani,smlm sy bru try buat puding karemel.tapi amek dri resepi lain.ni bru jmpe resepi kak nani.sy guna susu cair.pastu telur grade B 6 biji.tapi nape mcm keras sket.pastu texture mcm x cntik.tensen betul laa.huhu.xcntik mcm org lain buat.huhu

    ReplyDelete
  53. sy sdg buat...tgh kukus puding karamel..hrp2 mnjd la....

    ReplyDelete
  54. salam Aunty! saya ni yang tak pandai buat kuih muih ni pun menjadi pakai resipi Aunty. Malah family suruh buat lg sekali sebab sedap sgt. Thanks Aunty Semoga murah rezeki :)

    ReplyDelete
  55. aunty.. sy da wat caramel puding tu.. jd mmg jd.. tp bau telur nyer tu kuat sgt,, esen vanilla pon sy da ltk.. huhu~~ & adik2 pon tamao makan..~~~
    =( sad gilerrr~~~ imran pon reti buat..

    ReplyDelete
  56. salam syawal kak nani..
    yana dh try wat puding kak nani nie..
    mudah lagi menyenangkan..
    tq bebyk yer kak sudi kongsi resepi!

    ReplyDelete
  57. askum.
    salam k.nani.. selama ni sy hanya membaca je blog k.nani ni. kire silent reader lah sy nih.. tapi, adui.. saya selalu rase kecewa dan agak sedih setiap kali melihat k.nani post gambar2 kek dari air tangan k.nani tuh. dan selalu membayangkan kalaulah sy masih tinggal di kl.. sedihnya. di kuantan tak ada pun kek pavlova tuh.. sgt2 terliur melihatnya :(

    ReplyDelete
  58. dear all yg nak buat pudding caramel ni..my recipe different wif aunty nani..but as for me,clue to make a nice fine pudding is: jaga api...xbleh kuat sgt,n for me,i akan rajin2 sket buka tudung periuk n tutup so wap x tekedap.actually begantung jugak,my mom = pemberi resepi yg awesome pn x mmpu buat jd cantik n as nice as mine (according to her) anyway try la control api tu...

    ReplyDelete
  59. Saya nak order pavlova tue macamana iyee.. sebab saya nak buat suprise birthday party for my Hubby on February nie..
    Tolong bagi Price nye,,

    tq

    ReplyDelete
  60. aunty esen vanilla imported tu brand ape ye? nak tau sangat.. nk buat nie..

    ReplyDelete
  61. As Salam Kak nani, nak tanya utk resipi puding karamel ni hanya guna dua sudu gula tanpa dibubuh air. Nanti adakah air gula tu cukup utk sebiji puding ye? Nak try sbb selalu saya gubna yg pakai satu cawan gula + satu cawan air tu.

    ReplyDelete
  62. Thanx aunty, dah try wat pudding caramel ni. Sedap!! hehe dah kongsi resipi kat blog sy jugak n linkkan ke blog aunty. ;)

    http://mzbutterfly1134.blogspot.com/2012/11/project-1-pudding-caramel.html

    ReplyDelete