Assalamualaikum...
Selalunya bila kita rasa kita tahu sesuatu perkara seperti memasak dan sebagainya, kita menyangka bahawa apa yang kita beritahu semua orang akan faham.
Sebenarnya tidak semua begitu. Jadi di sini saya terangkan serba serba sedikit sebahagian daripada cara memasak yang belum diketahui oleh banyak orang.
1. Untuk mendapatkan telur yang berurat halus seperti yang terdapat dalam nasi goreng cina atau butter prawn, maka telur perlu di pukul sehingga kembang dan tuang bancuhan telur ke dalam sedikit minyak yang telah panas dengan menuang dalam keadaan kedudukan yang agak tinggi dan perlahan-lahan dengan menggunakan tangan kiri manakala tangan kanan memegang sudip dan kacau di atas kuali dengan cepat menggunakan belakang sudip.
2. Istilah deep fry bermaksud menggoreng dengan minyak yang banyak dan menenggelamkan makanan tersebut.
3. Karamel bermaksud gula yang dihanguskan. Untuk membuat gula hangus yang simple, letak sebuah loyang di atas api dapur dan masukkan beberapa sudu makan gula dan panaskan sehingga gula menjadi keperang perangan. Untuk rasa yang lebih lemak boleh ditambah sedikit whipping kedalam gula hangus tersebut.
Kalau anda suka karamel daripada susu pekat manis. Buangkan kertas pembalut tin susu pekat manis dan rebus tin itu selama 8 jam didalam periuk berisi air. Apabila tin susu dibuka anda akan dapati susu pekat manis bertukar warna coklat perang dan sedia untuk diguna sebagai karamel atau bahan manis pencicah.
4. Untuk menghasilkan kek yang cantik dan gebu harus menggunakan hand mixer ketika memukul bancuhan telur dan sebagainya.
Selamat mencuba. Semuga anda semua mendapat manafaat daripada tulisan saya ini.
oooo,patut la tak berurat omelet saya hehe
ReplyDeletethanks so much pn nani
It helps a lot..thanx aunty...
ReplyDeleteTq auntie (:
ReplyDeletethanks anty..anty byk bg kami semua panduan yg kami byk xtau...anty..camne nak wat sos cream vanilla ya.
ReplyDeleteterima kasih kak nani sudi berkongsi tips yg berguna ni.
ReplyDeletepssttt, akak tak buat kelas masakan ke? kalau ada sy nak angkat tangan join sekali.
skrg dah ada kat malaysia boleh la nak pergi. ;)
tq puan..interesting info..
ReplyDeletehand mixer tu camana
ReplyDeletehand mixer tu camana?
ReplyDeleteOwh. bila lelaki belajar memasak.
ReplyDeleteboleh praktikkan pasni :)
ReplyDeletewah... byk tips yg x diketahui... nak tnya, buat kek tu, memang kene pakai hand mixer ye??? if guna stand mixer, maknanya tak berapa cantik???
ReplyDeletemaaf, saya budak baru belajar.. heheh
nice tips! :)
ReplyDeleteTime kasih puan nanie sudi share tips2 memasak nie..
ReplyDeleteTQ Puan Nani coz sudi share tips2 nie :)
ReplyDeletegood info...thanks for sharing
ReplyDeleteTengs kak. tp terlalu advance utk org yg hanya suka masak simple simple mcm ela. hihi ..
ReplyDeleteTq.. ilmu dapur yg sngt berguna ni :D .. tertanya - tanya jugak mcmane nk buat karemel tu.. tq.. (^-^)
ReplyDeletehand mixer tak de dah meletop so kite pakai tangan je,letih jugak nak bagi telur kembang bila buat kek nie
ReplyDeletesangat berguna, thanks auntie:)
ReplyDeletesusah jugak nk buat butter prawn tu, selalu buat mesti jd berketul2 je... anyway thanks for the tips..
ReplyDeletesinggah la ke teratak saya : estee8980.blogspot.com
untie, maksud untie yg mggunakan belakang sudip tu camane pulak..
ReplyDeletesalam aunty...
ReplyDeleteu so cool... sy sangat2 suke baca tulisan aunty... n sy sgt adore sbb aunty sgt2 besh bleh masak masakan yg sedap2... nyum2~
^_^
salam aunty nanie..nak tanyer..xmeletup ke tin susu tu nanti kalu rebus tanpa tebuk sedikit pon tin tuh..bimbang jugak..takot2 meletop....kalu tak..saya na buat....
ReplyDeletesangat berterima kasih pada aunty sudi kongsi tip2 ni semua...i'm very appreciate la aunty!!..
ReplyDeletePuan Nani, boleh tak nak request resepi masak asam pedas yang paling jadi, saya buat asyik-asyik xjadi jer....sian husband saya kene makan asam pedas yang kurang jadi.orang kate nak sedap bubuh bawang byk sket.tp still xsedap jugak
ReplyDeletethanks for the tips kak nani. saya mmg selalu fail buat butter prawn tu..slalu ketul2 je. tak jaring2
ReplyDeletesalam aunty
ReplyDeletethanks for sharing tips :)
salam aunty
ReplyDeletetime kasih sharing tips
lebiu muuahh..
heheheh akak ni tau2 aje..saya baru suh wat entry mcmana nak dapatkan telur yang berurat2 tu..mcm kat butter prawn...pernah wat..last2 tak jadi........mm apapun i should try base apa yg akak cakap tuu....lagi satu kan akak ada resepi wat apam yang merkah tu..yang moist gilerrrrr..apam yang kecit2 tu..comel2
ReplyDeleteterima kasih aunty...saya paham dah maksud caramel gula hagus tu >_<
ReplyDeletesalam aunty,..
ReplyDeleteowh br tau ada jugak karemal dr susu ea..biasa buat gula jer..bg aunty mane sedap antara karemal susu n gula?..