Monday, July 30, 2012

Siakap Masak Tomyam




Assalamualaikum,

Ok bulan bulan puasa ni...nak cakap perkara-perkara yang indah-indah dan sedap-sedap belaka.

Salah satu restoran yang saya sungguh tergoda

adalah
Restoran Tiga Rasa Ali Cafe bersebelahan dengan True Fitness, USJ Subang Jaya yang makanannya sungguh sedap dan harga yang sangat berpatutan.

Saya memang promote pada sesiapa yang nak makan Siakap Tomyam yang sungguh sedap,..dan semuanya memang sedap.


Bagus juga sesekali makan diluar sebab dari situ saya dapat tahu yang buah kurma kita boleh blend dan buat jus Kurma. Banyak kurma kat rumah tu....


Jadi bulan puasa ni saya akan cari satu masa yang sesuai untuk bawa keluarga berbuka di situ.

So far belum lagi pecah record jejak kaki baazar ramadhan..entah kenapa tiba tiba Ramadhan kali ni Alisya nak saya masak setiap hari untuk juadah berbuka puasa.

Tengoklah nanti hujung hujung, jemu gak masak hari hari sebab bila saya yang masak saya tak akan selera makan. Saya suka makan masakan orang lain. 

Maka Restoran Tiga Rasa Ali Cafe dalam carta hati saya...walah!
















Kopi Ali Cafe tidak ketinggalan......



Nasi yang diletak di dalam bekas pengukus kayu...wangi bau nasi....



Unik kan tak terfikir yang siakap ada masak tomyam...ikan goreng garing lepas tu curah kuah tomyam yang agak pekat. The best siakap tomyam pernah saya makan....






Lamb Chop di masak secara grill penuh dengan sayur sayuran...hidangan yang seimbang....yang ni memang saya recommend. SEDAP!!!



Yang di atas itu masak lemak ikan pari yang turut juga dimasak secara grill.



Ayam goreng tepung berempah pun ada dalam menu....

Petai dan sayur sayuran yang di masak secara grill


Ikan pari masak lemak cili padi.....pekat dan sedap ...


Ada dalam set...telur dadar...



Dessert dia macam muffin tapi dalam ada vanila custard..yummy


Ada dalam set....sayur mayur adalah kegemaran saya sepanjang waktu....






Jangan percaya gambar saya yang sungguh kelihatan demok.. salah duduk mungkin hehe..oh tak mungkin..!!!!

Penyediaan api penunu agar berkuah/sup  sentiasa panas terhidang....
Kari Kepala Ikan yang masih tertutup dalam periuk hanya akan dibuka tutupnya di hadapan pelanggan







Inilah dia kari kepala ikan salah satu main dishes dalam set selain tomyam ikan siakap....yummy.



22 comments:

  1. Salam Kak Nani Sayang,

    Sedapnya kak, hari tu Hanis ada tweet juga gambar makanan kat situ. Tak boleh jadi ni, saya nak bawa suami, emak dan adik beradik saya makan. WAJIB! hehehe....

    p/s (1) : Citarasa Kak Nani tak boleh disangkal lagi. Kalau Kak Nani kata sedap, memang sedap!

    p/s (2) : Minggu lepas saya ada call akak nak order kuih :)

    ReplyDelete
  2. Salam Nani...alamak sedapnya menu kat sana... BOleh ler cuba nanti...tapi tulah... nak ke sana yang malas tu... jem..!!

    ReplyDelete
  3. bestnya sume lauk berkenaan..hehe
    mm..nampak kak nani n hanis sedikit chubby kot ;)

    ReplyDelete
  4. Dekat je la dgn tmpt MQ? Tak perasan pulak kedai ni... Boleh try ni.. Yum...

    ReplyDelete
  5. sedapnya... teringin nak makan kat sana

    ReplyDelete
  6. Really tempting. ;-) Harus masuk dalam carta juga ni hehe...tak salah desert tu org panggil hokkaido chiffon cake. nampak sedap tu ;-)

    ReplyDelete
  7. mmmm kl kak nani yg dah certified harus cobaaa, tp lps posa la g sbb jauh no kt ujung sana dgn kita kt ujung cini :-)

    ReplyDelete
  8. menarik betul siakap tomyam tu...

    ReplyDelete
  9. chomel ke kak nani berisi gitu,...hehehe..lagi nampak muda...

    ReplyDelete
  10. ok la tue 60++ semua nampak sedap.. n bekaas nasi tue comel sunguh

    ReplyDelete
  11. dekat dgn rumah tapi tak penah try pun...

    dessert yang mcm muffin tu orang panggil hokkaido cake kalau tak silap saya lah....

    ReplyDelete
  12. hurm..looks tempting la kak nani...

    ReplyDelete
  13. sedapnyeeeeeeeeee......:-) kak nani.,td nanie dh email list kuih ye.hrp kak nani cpt tgk ;-D

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum kak nani...salam perkenalan...

    Saya selalu baca blog akak...last week saya belek-belek majalah Rasa Oktober 2008 yang memang saya simpan sebab banyak resipi kek,biskut yang menarik...saya suka buat kek Mentega Indonesia...dah banyak kali buat dan memang sedap!!! Baru semalam saya noticed chef yang bagi resipi tu akak rupanya....laaaaaaa...Tak ku sangka...

    Selamat Berpuasa kepada akak & family...

    Kalau sempat singgahlah blog saya MiGorengPedas.blogspot.com...saya ni new blogger.. :)))))

    ReplyDelete
  15. Ya Rabbi, semua nampak sedap2 belaka! Lembut lutut cek dibuatnya :)

    ReplyDelete
  16. akak oh akak..sy sudah tergoda dgn seme makanan ituuu..nk pi jauhhh..nk buat snediri samala mcm akak ckp..sy pon x selera makan masakan sy sendiriii

    ReplyDelete
  17. FUh! Berjujuran air mulut tgk lauk pauk ni time posa, tghari pulak tu :-)

    ReplyDelete
  18. harus cuba sebab nak test power Hokkaido cake dia tue... macam sodaaap jep.... ehe.... thanks for sharing kak...

    ReplyDelete
  19. mana ada demok, makin shomel lagi ada ;)

    ReplyDelete
  20. makanan kat ali cafe memang best.... especially siakap tom yam set... merveles....

    ReplyDelete