Monday, May 28, 2012

Tak Habis Lagi Pasal Vietnam

Tips 1


Ingat ya : 1 juta dong sama dengan rm150.

Nak senang sentiasa ingat barang yang harga 100,000-00 (100 ribu dong sama dengan rm15)

Untuk shopping shopping biasa anda boleh bawa rm750 tukar kepada dong menjadi 5 juta dong 

Dan selebihnya sebanyak  rm600 tukar ke US Dolar menjadi USD200.

Wang  berjumlah rm 1350 sudah memadai untuk anda berlagak dengan baju kurung mengalahkan mak datin bila sampai di Malaysia macam saya.




Tips 2.

Apabila membeli sentiasa gunakan matawang Vietnam iaitu Dong kerana harga lebih berbaloi bila guna matawang mereka. Tetapi apabila tiba masa untuk pulang ke Malaysia barulah habiskan USD sebab duit USD tinggi nilai bila bawa pulang ke Malaysia tetapi tidak Dong.

Membeli barang menggggunakan matawang Dong lebih berbaloi kerana Kerajaan Vietnam mahu Dong digunakkan sepenuhnya di Vietnam dan mungkin USD mahu dikurangkan penggunaannya menjadi zero pada masa akan datang. 





Nama dia Azizah. Orang ya sangat baik dan helpful.  Saya katakan begitu sebab apabila disuruh  Ela mengangkat beg beg belanja kami dia sanggup...namun saya tak sampai hati lalu ambil sebahagian dan angkat sendiri. Anda boleh menghubungi ya untuk mendapatkan package pelancongan yang sunggu murah iaitu 190USD untuk pakacage 3 hari 2 malam siap dengan makan, hotel, transport sepenuhnya dan sight seeing. Anda hanya beli fligt tiket pergi balik sahaja. Telefon Puan Azizah...(+84 91 3728259)




Dari kiri, Encik Azmi,  orang kuat di New World Saigon Hotel bertaraf 5 bintang...yang iras wajah Raja Nazrin menghulurkan salam perkenalan pada kami isteri-isteri orang ni  dengan menmberi meja kami semangkuk ayam masak lemak cili padi dan Encik Fazil owner restoran Vietnam Delight yang pangkat anak pada saya, hubunginya di telefon no : +6597121874. Kalau betul-betul nak bercuti hotel  luxury boleh hubungi Encik Azmi +84914394213.




8 comments:

Chekgu Azrine said...

thanks for the tips and info,..

Molly said...

Salam Kak Nani sayang,

Akak, kalau ikutkan trip ker London hari tu pun tak cukup juga tau. Walaupun akak dah bagitau akak tak nak heboh-hebohkan sangat cerita di London takut ada yang salah anggap, tapi saya tetap suka tulisan akak.

Akak, dah lama akak tak cerita tentang hias rumah, kemas rumah, susun atur perabut, beli bunga di Sungai Buloh. Rinduuuu entry mcm tuh. Akak ada beli pasu-pasu atau hiasan rumah di Vietnam? London? Jakarta? yang akak pergi baru-baru ini? mehhh lah upload dalam entry tau.

O'gosh said...

wah..bestnya sejak akhir2 ni kak nani banyak jalan2 pulak ye...selalu bz x berkesudahan je..

herlyna said...

as salam. tumpang taye pn azizah takde website ker? coz interested nak taye sightseeing package....dah book hotel sendiri.tks kak

NIK NORIZAN NIK OSMAN said...

Assalam
Mknn kat sana mhl tak.delight n satay restoran cthnys

NIK NORIZAN NIK OSMAN said...

Mknn kat sana mhl tak

NIK NORIZAN NIK OSMAN said...

Mknn mahl tak

NIK NORIZAN NIK OSMAN said...

Assalam
Mknn kat sana mhl tak.delight n satay restoran cthnys