Friday, April 1, 2011

Resepi The Best Cucur Udang Ever

Assalamualaikum....

Entry hari ni saya tujukan khas buat buah hati yang bucuk macham manja yang dah banyak kali letak resepi cucur udang dalam blog ni tapi buat-buat tak nampak atau sengaja nak manja-manja minta lagi.

Tak apalah saya beri resepi kat sini pun penuh perasaan kasih sayang agar pembaca blog saya dapat buat makanan sedap-sedap.

Ikut exactly seperti yang saya tulis ya...bak kata orang jangan menderhaka. Kalau nak menderhaka jugak tu...memanglah noti.

Resepi Cucur Udang Nanirostam......

200 gram tepung gandum
320ml air
5 ekor udang besar (buang kulit dan potong kecil-kecil)
1 biji bawang merah besar
1 biji cili merah/hijau
1 biji cili padi
sedikit daun sup
garam dan serbuk perasa secukup rasa
secubit (sangat sedikit) soda bikarbonat/kalau tak mahu pun ok.




Tuang air kedalam tepung sedikit demi sedikit agar bancuhan tidak berketul. Masukkan bawang, cili merah/padi, daun sup dan udang yang telah di hiris. Masukkan soda, garam dan serbuk perasa. Gaul rata.



Panaskan minyak agak banyak, masukkan bancuhan tadi dengan menggunakan sudu makan.Goreng hingga masak kekuningan




Tadaaaa.....boleh di hias, hidang dan makannn....



Cucur udang yang sungguh yummy dan paling sedap pernah saya makan....

31 comments:

  1. auntie, boleh tanya tak, macam mana nak buat cekodok yang tak keras ? selalu sy buat, bila cekodok dah sejuk, dea jadi keras.

    ReplyDelete
  2. Salam, apa yang kak nani letak semuanya macam sedap je di pandangan mata dan tekak saya..Lepas ni nak cuba la..

    ReplyDelete
  3. hem, mmg sdp. cuma 1st time tgk cucur buh daun sup.

    ReplyDelete
  4. sedapnye....udang dh ada tp xde masa nak wat...hukhukhuk

    follow my blog : http://nuruleimanhikmah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. rindu mak saya bila tgok cucur udang...huhu...

    ReplyDelete
  6. haaa yang ini senang...saya suka masak yang main campak-campak jer nih...simple & menyelerakan.

    saya mestiii pilih...! (ehh cam penah dengar jer iklan cam ni kat TV )..heee...

    ReplyDelete
  7. u make me hungry..haha
    feel free to visit my blog
    www.lawakwei.blogspot.com
    :)

    ReplyDelete
  8. yeah dah dapat resipi utk breakfast pagi esok!

    ReplyDelete
  9. saya pun nak buat jugak lak esok utk sarapan pagi..selalu cucur ikan bilis jeeee...

    ReplyDelete
  10. saya pon setuju msbaby. apa kak nani letak semua nmpk sedap. smlm baca pasal mee rojak, dan2 balik lab terus buat mee rojak utk berbuka (posa ganti). terkejut si suami sbb 2,3 hari sblm nya asyik masak nasi dgn sup sayur dan telur dadar je (mood malas masak - keji). tp saya ni chef yg suka menderhaka, bak kata nani. sbbnya belacan xde smlm. tp x pe, improvise hehe... terima kasih atas resepi dan idea.

    ReplyDelete
  11. alahai tiba2 plak rasa lapar tgk cucur tu...

    ReplyDelete
  12. wajib buat utk kudapan ptg ni...aduhh..yummy sungguh!

    ReplyDelete
  13. WOW ! NAMPAK SEDAP SANGAT LAH :D

    ReplyDelete
  14. thx kak sudi kongsi resepi. nak try la.cuma nak tanya soda tu soda bikarbonat (serbuk penaik tu ke?) hehehe..

    nnti leh la share lagi resepi lain..keke :P

    ReplyDelete
  15. antie, apekata antie letak label makan@resipi kat entri yg ade resipi atau stori makanan, sbb sng nanti nak bukak resipi2 antie....dahla tgh mengidam nih..huhu

    ReplyDelete
  16. udang besar lak tu aunty gune..beshnyee..hehe

    ReplyDelete
  17. pasal soda bikarbonat tu x tahu pon aunty...thankss for sharing...^_^

    ReplyDelete
  18. antie...klu nak bagi cucuq tu rangup..antie letak marjerin dlm dua sudu besar....cer try..ce try..mmg cucuq tu mesti best punya...

    ReplyDelete
  19. Cucur udang yang terbaik dan tersedap seluruh antero dunia...heheheh

    ReplyDelete
  20. cucur udang memang sedap. untung hari ni mak saya buat cucur udang jugak. =)

    ReplyDelete
  21. kak nani,memang nampak sedap dan yummy sekalik!

    ReplyDelete
  22. sedapnya..nk try ikut resepi auntielah..hehe~

    ReplyDelete
  23. tahniah kak masuk tv3...

    akak mmg cantik..

    sekrg tgh tgk akak kat tv nie..

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum. Thanks kerana sudi berkongsi resipi anda yang unik. Kalau boleh request, sy ingat ingin minta anda kongsikan cara buat ayam berempah - versi nani ;)
    Feel free to visit me at http://bacaan-al-quran.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. tepung dah ada ...udang dah beli..daun sop...ok dah ada ....

    buat jer belum !..

    heee....

    ReplyDelete
  26. salam, kak nani.. mcmana nak bg cucur udang rasa tak liat atau keras ek.. saya buat cucur salu jd mcm tu.. dah adun cair sket pon jadi mcm tu gak.. haih..

    ReplyDelete
  27. sedapnya!!
    www.the-simpleme.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. assalammualaikum,
    Simple receipe from nani. Tq.
    Sy tgk ramai yg tanya mcm mana nak buat cucur udang kita x jadi keras. Sy selalu buat letak telur sebiji. Mmg lembut aje wlpn dah sejuk. Cubalah.

    ReplyDelete