Thursday, February 10, 2011

Apa Sebab Makan Luar

Assalamualaikum.....

Balik dari Melaka...terbayang-bayang udang galah tu.Jangan salah sangka ya..gambar udang galah besar gedabak tu saya tangkap ketika dia berada di atas para kedai ya..bukan di atas meja makan saya.Haha tapi tak pe, saya dah pasang angan-angan bila balik kl saya akan ke pasar borong selayang cari udang yang sama besar gedabak tu. Buat masak lemak cili padi campur nenas...ehmmm tak toleh mana dah....mesti puas makan.

Hanis dah nak balik Segamat. Jadi bila saya katakan begitu...dia merungut-rungut. "ya lah bila kita tak de rumah baru nak masak sedap-sedap".

Habis tu tak dapat den nak nolong...setiap kali Hanis balik rumah ada je agenda dia nak mengajak saya keluar. Jadi kalau dah nak keluar mana nak sempat masak. Itupun dia kena tunggu sampai saya settle hal-hal perniagaan kek saya...walah.

Bila dia dah balik Segamat barulah saya ada masa nak masak lemak ketam...sementara nak menunggu udang galah besar gedabak tu...saya sauk je ketam kat tesco. Masak lemak campur rebung dan nenas. Tulah kalau dah giler rebung memang tak boleh belah.

Lepas tu pagi-pagi adalah masa saya nak buat sarapan puding roti. Oh ya puding roti ni kalau tak nak guna whipping krim pun boleh. Gantikan dengan susu cair. Tetapi rasa tu tak superb sangat la.







Makan di serai..empire gallery, ayam percik dengan asam pedas ekor lembu. Minum, lime soda, tamarind blended dan pavlova....berapa kerugian Nisss.......touch seratus lah jugak....



Imran kalau part-part makan bagilah kat dia........teruja....




Pavlova.......satu slice campur tax dekat 17 hengget.....




Lepas makan-makan di serai....gerak ke pavilion....dah soppink-soppink....lapar....jom Niss ke food court pavillion....tak naklah....kita ke pizza. Dalam tahun ni dah 3 kali makan di pizza. memang meruntun jiwa beb....







Hanis dah balik Segamat. Lunch di rumah bersama Arissa dan Alisya.....masak lemak ketam campur rebung campur nenas, ikan bawal goreng bercili dan sayur campoq.
















Masuk kali ni entah berapa kali buat puding roti untuk sarapan pagi...................

73 comments:

  1. Alamak..terliurnyaa. Tumpang weekend ni saya pun nak pergi makan sedap-sedap jugak la macam aunty.ehehe :p

    ReplyDelete
  2. mmg manjang drooling kalu singgah blog ni...plate presentation mmg terbaik....:))

    ReplyDelete
  3. sangat menyelerakan....best gile

    ReplyDelete
  4. adess..sedapnyer...meruntun jiwa...

    ReplyDelete
  5. haishhh~ ni yang tak leh tengok benda makan ni!!!

    ReplyDelete
  6. waahh!!looks so damn tasty and delicious!kan best kalo pandai masak cam aunty

    ReplyDelete
  7. sedapnye tengok rupe puding roti tuh!hehe..tapi selalu buat memang pakai susu cair tak pernah lagi guna whipping cream :)

    ReplyDelete
  8. Aunty Nani,

    Boleh saya datang rumah? Teruja sungguh tengok lauk pauk tu!

    ReplyDelete
  9. sedapnye,..terliur btul tgk menu yg auntie nani wat..best nye klu pandai n kreatif cmtue..

    ReplyDelete
  10. auntie nani..i stole ur pictures..hehe..sorry xbgtau..sbb auntie so adorable..i wrote a post about u in my blog.=).jemputlah singgah.

    http://luvmamaabah.blogspot.com/2011/02/sempurna.html

    ReplyDelete
  11. cedapnye cedapnyew!! mak saye xpnah hidang mknn macam ni... tapi nanti saye yang akn hidangkan macam ni. :))

    ye betol tu... kalo letak susu cair tak se-kick letak cream... wallahhh!!
    teruja tengok sbb ade tambahan buah2 berry tu...

    ReplyDelete
  12. hai hanis...
    nampak mcm best jer makan kat pizza tu bersama2 expert2 blog tu... hehe

    jomla singgah2 ker...hehehe

    http://ewanrani.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. sbb... maleh nk memasak kt umah ;-)

    ReplyDelete
  14. aduhh sungguh tergoda dengan semua makanan ituuuuuuu... :p

    ReplyDelete
  15. ya allah sedapnyeeeeeee.....telan2 air liur tgk mknn tu...huhuhu...:)

    ReplyDelete
  16. punyalah sedap... tapi takde gak yang montel2 kat umah tu.. jelesss..

    ReplyDelete
  17. aunty msk punyalah sdp tp xde pon yg kat umah tu yg montel2 kecuali si demuk kecik tomey tomey tu..teringin tol bila nengok puding roti n pavlova tuh..tp pavlova yg aunty wat mst lbih kurang je ngan yg dorg jual..entah2 lg sdp ape..

    ReplyDelete
  18. aunty..adoi, terliur tgk ketam and ikan bawal tu. dahla jauh dari malaysia, jadi pengubat rindu je la gambar2 mknan tu. aunty, rajinkanlah letak recipe2 lauk aunty, leh la kami student2 ni blja memasak :)

    ReplyDelete
  19. salam puan nani..

    saya singgah buat pertama kali di sini dan terpaut sudah pada blog puan..penuh kasih sayang saya rasa..

    menu makan pun...semua nampak menarik dan menyelerakan..waahh..

    by the way..salam kenal buat puan nani...mkga terus maju jaya dalam hidup..dan cemerlang selalu dalam segala segi bidang yang diceburi..

    salam puan nani.. :)

    ReplyDelete
  20. akak puding roti dan kuah nyer bersama beriessss tuh sungguh mengiur kan~~~

    ReplyDelete
  21. auntie sangat rajin!! dah la lawa!!

    ReplyDelete
  22. Aunty, sedapnya tgk ketam tu..lum rs lagi..ayat hanis tu sama mcm ayat saya bile sy kol tnya apa lauk yang mak saya masak setiap hari..lepas tu merungut "time kita xde mesti masak sedap2"..hahahah..

    ReplyDelete
  23. memang meruntun jiwa laaa :') sedap gila kut.tgk gamba da tau sedap. kecur air liuq naa.

    ReplyDelete
  24. OMG!!!! sedap nyer...kn best klo leh mrasa... :-( nk wat xreti..

    ReplyDelete
  25. Wow bestnya menu kat ruma Aunty Nani. Surprisingly, anak-anak aunty tak gemuk. Haha

    ReplyDelete
  26. ala betul2 bt sy terliur..
    dahlah hari tu blk kg ma sy bt puding roti..
    suruh bt balik utk bekal kl tak sempat lak..
    ini akak tunjuk lah puding roti..meroyan dah ni..heheh

    ReplyDelete
  27. ok thats it.

    balik malaysia saya singgah rumah aunty makan.wahhh sukahati invite diri sendiri lol

    sedap gilaaa tgk food dlm gambar-gambar nih.tengok pun dh sedap

    ReplyDelete
  28. i love bread butter pudding!!! boleh order tak auntie?

    ReplyDelete
  29. assalammualaikum.....kak nani mmg buat sy meruntun jiwa...meleleh ayak liur...hahahaha..teruja beb!

    ReplyDelete
  30. perghhh..aunty buat saye lapar..nak jadi macam aunty jgklah pandai memasak..:)

    ReplyDelete
  31. sedapnyeeeeeeee !!! telan air liur kat sini . kesian kite :(

    ReplyDelete
  32. Ratuku Nani, kesampaian hati memaparkan hidangan lauk-pauk yang tidak dapat Ratna rasai, ya ampun.. pasal masakan semuanya serasi, kerana Nani pandai Masak!

    Serasa seperti nak menangis tengok itu puding, teringin nak buat, hinted CintaJL pasal puding, nak tau apa beliau jawab; Anglo-saxons desserts tak main, tak sudi, tak nak, tak suka, et cetera, et cetera - sampai hati.

    Ingatkan boleh lah diajar perlahan-lahan mungkin ter-suka, la..belum cuba lagi dah kena warning! Berat betul la berkahwin dengan abang made in Peranchis ni.

    Walaubagaimanapun nasib Ratna baik kerana punyai seorang Ratu yang jelita lagi cordon bleu!

    Salam manis manis madu.

    ReplyDelete
  33. Looks yummy la aunty, tetiba lapar lak paagi2 ni :/ hihi

    ReplyDelete
  34. apa sebab makan luar:
    untuk amy, sebab:
    1- habis kerja lambat, sampai rumah lambat, nak senang mkn luar
    2- penat nak masak - sebab kerja byk n dah penat - makan luar
    3- hubby teringin nak mkn something yg special - ikutkan aja, mkn luar
    4 - brg dapur dah habis - mkn luar (sementara nak gi beli brg dapur)
    5 - malas - ini amy cuba elakkan sebab sian anak n hubby. so alasan yg kukuh untuk amy ialah penat kerja dan blik kerja lambat.... huwah, nak berhenti kerja... tp siapa nak bg den duit? huhuhu

    ReplyDelete
  35. sedapnyeeeee, jadi laparr tengok pagi2 T_T

    ReplyDelete
  36. knani,
    nampak muda pakai camtu kuar ngan niss.. haha..
    saya berazam nak bli pinggan mangkuk mcm knani..sebab suke tgk effort knani menghidang mcm tu..sbnarnya kita yg gayakan supaya nampak cantik kan?walaupon yg nak makan tu kita jer anak beranak, tp tetap puas hati kalau semua cantikkkkkk jer.. tq knani, sbb tu sukeeeeee jer tgk umah & your lifestyle.. sumber inspirasiku...*wink*

    ReplyDelete
  37. suka tgk makanan and food presentation yang akak buat.. hope i can prepare the same way as you are.

    ReplyDelete
  38. orang lain dok kata ...terliur ..saya akan kata tengok semua yang kak nani masak tu macam nak nangis teresak2 dan tersedu2 sambil berkata dengan nada yang tersekat2 ..."huhuuuuu...kenapalah semua nampak sedap niiee....lepas tu bleh tengok jerr..tapi tak bleh makan ..huawaahhh !!.."
    (itulah luahan hatiku yang sedang sengsara ini)heeee...

    ReplyDelete
  39. nape nampak masakan kak nani nampak lebih sedap, menarik dan enak...? berbanding kat serai tu? ngehngeh.

    rase cam nak duduuuk jer atas meja kat nani tu..bila ada makanan jer saya akan menjelma..toing ..!hehee

    ReplyDelete
  40. ya Allah..!!! sedapnyerrrr....nampak food aunty prepare kat rumah lagi menyelerakan...yummy...

    ReplyDelete
  41. YELAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

    ReplyDelete
  42. bestnya dpt cium mak sendiri dgn rakus :D

    ReplyDelete
  43. puding roti was an instant hit.. last week alone I masak puding roti yg pakai 14kpg roti smpai 4 kali! First time kat umah, hubby n maid suka. Balik kg, i buat kali kedua becoz mentua nak datang tetiba, takdak benda nak hidang... Mentua and adik ipar suka sgt puding tu smpai licin dimakan, even my own family pun tak sempat nak jamah. Esoknya i buat lagi kali ketiga sbb nak tunjuk cara kat my mom and sister, pon licin gak. My mom love it, she already has plans to cook it for her potluck gathering. 4th time i buat kat rumah mentua, sbb dia nak tau camna.. she also like it very much and also made plans to bake and bring it to her next kelas ngaji + potluck. Huhuhuhuhu what an impact!

    ReplyDelete
  44. Auntie,nape puding roti saya tak warna hangus hangus rangup macam auntie punye?dah kuar masuk oven bakar berkali kali,warnanya stil tak hangus hangus...camne?lagi satu,nak beli kolagen tu...cepatla auntie update pasal kolagen.

    ReplyDelete
  45. waduh2, saya berubah jadi lapar tengok gambar-gambar ni. ;)

    ReplyDelete
  46. sedapnye puding roti tuw..sebab apa masak luar..balik kerja dah lwat.kekadang masak2 smp penat kte sbg tukang masak dah tak lalu nk makan buatan sendiri..hhe..kdg2 masak buat membazir jugak sb yg nak makan lyna dan husband//tgulah anak2 dah bsar sket bru seronok mkn bersama anak2..hehehehe

    ReplyDelete
  47. sedaapnyerr.
    auntie ajarla buat puding roti tu .nampak sedap haish bukan nampak mmg sedap pon hee

    ReplyDelete
  48. wah my mum nmpk sgt2 muda n mcm adik n kakak gan hanis. firstime tgk masak ketam dgn rebung. insyallah blh try nnt bila dh sihat ni.Tiba2 lapar seafood tp xleh mkn lg huhu :)

    ReplyDelete
  49. SALAM AUNTIE..BARU HARI NI AYU DAPAT KOMEN BLOG UNTIE.. DA LAMA NAK KOMEN..UNTIE CANTIK SANGAT..MUDA REMAJA GITU.BERTUAHLA HANIS..PATUTLA HANIS CANTIK RUPANYA MUMMYNYA SNGAT CANTIK..:)

    ReplyDelete
  50. selalunya pada saya kek2 "glamour" cam tu kalau nak makan bleh dapat kat hotel2 jerr..tapi lain pulak kat gumah kak nani ni..semuanya boleh di "ada"kan..jelezzz mak nyaa..

    ReplyDelete
  51. Sedapnya...Lapar gila...U memang housewife yg perfect.

    ReplyDelete
  52. Sedapnya...Lapar gila...U memang housewife yg perfect.

    ReplyDelete
  53. bikin semua orang terliur ni...wa wa sungguh menarik hati dan perasaaan la bab2 makanan ni..hikhik

    ReplyDelete
  54. asal masuk blog ni je mesti perut berbunyik hehe..

    ReplyDelete
  55. Pergh!!!
    Kecur air liur bila baca bab ketam masak lemak!!!

    ReplyDelete
  56. nak resipi puding roti leh x?. sedapp sngt nengok nye. cr kat blog aunty x jmpe pun :(

    ReplyDelete
  57. terliur nyer lah tgk lauh pauk tuh .. fuuuhh !! mengancam !!

    kak nani terbayang2 udang galah ?? kalo udang galah tukar dengan lobster(udang kara) rasa2 lagik best tak ?? boleh hilang kot terbayang2 tuh .. :D

    http://lubuklobster.blogspot.com

    ReplyDelete
  58. terliur nyer lah tgk lauk pauk tuh nak2 pulak ketam ... fuuuuhhh !! mengancam !!

    kak nani terbayang2 kan udang galah ?? kalo udang galah tuh tukar dengan lobster(udang kara) rasa2 best tak ?? sure hilang nyer terbayang2 tuh .. :D

    http://lubuklobster.blogspot.com

    ReplyDelete
  59. baru jumpa blog ni....nampak sedap sangat semua resepi.......telan air liur dulu......sebelum mencuba!

    ReplyDelete
  60. salam k.nani.. nak tanya. dalam tea tu k.nani letak apa yer? nampak mcm ada daun je?

    ReplyDelete
  61. assalamualaikum k.nani saya nk tanya leh tak saya buat sebiji pavlova yang besar dgn guna bhannya double macam 8 bj tlur dan semuanya double klu guna 4 biji tlur kecik sangatlaaaa

    ReplyDelete