Monday, January 24, 2011

Aku Anak Penoreh Getah

Assalamualaikum....


Baru semalam hujan turun renyai-renyai. Basah hujung-hujung rumput. Hujung-hujung daun. Tanah pun basah. Angin dingin naik ke muka. Perut merintih-rintih minta di isi. Aku masuk ke dapur. Ku pandang dua biji periuk belanga yang baru semalam disental dengan sabut kelapa bercecah abu kayu api oleh kakak sulong ku berjaya menjadikannya separuh hitam separuh berkilat tersusun atas para.

Perut makin rancak berlagu. Ingatan ku pada zaman aku jadi anak penoreh getah yang hidup kais pagi makan pagi kais petang makan petang padam tiba-tiba. Itu zaman era bumi melayu baru terlepas dari ikatan yang mencekik leher oleh penjajah. Sekarang kalau aku jadi anak penoreh getah...setakat viva elite tu memang hari-hari aku bawa ke sekolah menengah.

Sudahlah. Pagi-pagi yang basah ni boleh pulak terkenang pokok getah. Aku capai roti yang dah dua hari tak sempat nak makan. Aku capai mangkuk caserrol putih. Aku susun roti di atasnya. Bermulalah acara memasak Puding Roti Bersoskan Krim.






















Ok resepi puding.


Bahan-bahan :-


Roti 10 keping (kalau nak sedap sangat, sila guna roti butter seperti gradenia butter scotch atau beli apa sahaja jenis roti butter yang mahal-mahal dari bakery seperti di La Boheme kalau tak silap, jaya grocer atau jaya jusco dll.

Susu full cream 2 cawan
whipping cream 2 cawan

gula 1 cawan

telur 6 biji

esen vanila 1tsb

butter 4 tsb

kismis-agak2

serbuk kayu manis.1tsb



Cara-caranya:



Sapu butter pada dasar mangkuk kaserrol. Susun roti di atas. Tuang bancuhan, susu, krim, gula esen vanila, telur yang telah dipukul tadi. Biarkan roti kembang selama sejam. Selepas kembang taburkan kismis dan serbuk kayu manis dan kalau suka sedikit taburan brown sugar. Bakar di oven yang telah dipanaskan selama 10 minit pada suhu 160 darjah celsius.Bakar selama 30 minit




Sos Krim.



Cara-caranya.



Panaskan satu liter susu full cream. Gula mengikut manis. Apabila mendidih masukkan bancuhan tepung jangung mengikut likat. Bubuh 1 sudu esen vanila. Kacau sehingga halus dan likat. Angkat. Sejukkan.


68 comments:

  1. Auntie jangan masak makanan sedap-sedap tau, sebab saye makin risau tngok Hanis makin gemuk. Hehe.

    *Kalau auntie nak masak bagi saye makan OK je! :)



    Psst! : Kenapa Blogger Adalah Penjahat?!
    Psst! : Opocot! Girls Favourite Quotes.
    Psst! : Kawan? Ada ke yang lebih baik dari yang terbaik?!

    ReplyDelete
  2. Saya suka sangat bread butter puding..OMG...:D tapi nak buat kureng pandai..TQ for the resepi..walaupun kerja hotel, leh cilok resepi tapi nak membuatnya ntah bila..rajinnya untie..!!

    ReplyDelete
  3. nampak SANGAT sedap.. mesti cuba!

    ReplyDelete
  4. Kehkehkeh intro memang dahsyat...saya dah bersedia dah nak emo-emo layan cerita nostalgia....sekali.....bagi resepi! HAHA terima kasih jugak ah :) .

    ReplyDelete
  5. Yg ni ela paling suka makan kak. Tapi tu la, paling suka makan je. Buatnya tak suka. hihi ..

    ReplyDelete
  6. alamak,favourite saya ni, puding roti..lepas ni nak tiru resipi kak nani la..:)

    ReplyDelete
  7. salam aunty..nak tanya kenapa aunty selalu gune heavy cream ntok buat dessert? apa yang lbey dekat heavy cream ni ye? soory tanya bukan2.saya budak baru belajar.hehe btw thanx 4 the recipe :) saya suke semua resepi aunty dlm blog ni.esp triffle.sedap sangat!

    ReplyDelete
  8. Salam my mum

    Pagi2 buka my mum nani punya blog sure telan air liur je la,tiba2 lapar lebih2 ddk kat hsptl..

    ReplyDelete
  9. mum nani ckp bab anak penoreh getah, ingat arwah mak nas, mak pun anak penoreh getah n mak pun mcm mum nani ni pandai masak n deko2 umah ni..sbb tu nas syg kat arwah mak n my mum nani..

    ReplyDelete
  10. Waaa...sedap nya kak Nani..suami baru je request nak puding roti ni lepas tgk junior masterchef semalam hehehhehe.....Thanks

    ReplyDelete
  11. kak nani, tengok puding roti nie terus rasa ngidam nak makan...cuma nak tanya...sukatan cawan tu size cawan ape?nampak cam senang resepi nie...nak trylah...tq kak nani for the recipe...

    ReplyDelete
  12. Salam ....

    Oh ya saya banyak gunakan whipping cream/heavy cream untuk dessert sebab ianya sangat yummy...yummmy... kalau nak makanan betul-betul menjadi sedap memang kena banje lebih sket.

    Nas....rajin-rajin makan makanan yang berkhasiat. jaga diri. esok boleh berlari...

    ReplyDelete
  13. komen Mr. Swift kt atas tu xleh blah.. hehe
    *sedapnye puding roti tu.. ;)

    ReplyDelete
  14. Salam. sukatan cawan boleh guna cawan yang ada lapik piring.

    ReplyDelete
  15. adehh,,baru nak layan cite anak penoreh getah..dah ada rancangan masak2 plak..haha..sedapnya..=)

    ReplyDelete
  16. slm auntie...

    tgk blog auntie bt sy rindu nk balik umah makan masakan mak.. :')

    ReplyDelete
  17. salam auntie..jadi terliru haa afni tgk..ish ish

    ReplyDelete
  18. ala..duk tayang pic puding roti la plak huhu..baru plan igt nak wat puding roti arin sbb adee byk roti kat umah ni huhuhu...nyum2

    ReplyDelete
  19. auntie, sedapnya :)
    betul-betul menggiurkan dan menggoda mulut untuk makan :)
    nak cuba lah. thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  20. ni tgh lari setempat mum dgn fisio.. :P

    ReplyDelete
  21. meleleh air liur kat keyboard ni ha :-(

    ReplyDelete
  22. Rasa nak koyah jer Ijazah bila Gaji Penoreh cecah 5-6 ribu... tak ada Maki hamun cam kerja Engineer...

    ReplyDelete
  23. wahhh...mau buat..tengs aunty for recipe.

    ReplyDelete
  24. erm............terliur sudaaaaa...
    uwaaa.sape nak wat bgi mkn ni...hihihihi

    ReplyDelete
  25. tgk pun dah nampak sedap, apatah lagi kalo makan, sah2 le sedap, saya pun mmg suka

    ReplyDelete
  26. tersenyum girang apabila dah tahu cara nak buat...sebelum ni tercari-cari resepi tp blm jumpa

    tq akak :)

    ReplyDelete
  27. Salam kak, eneng sebulan jugak aku melaku-melaku nang blogmu iki....wah enak2 resepi ne...wah rasane aku ke kiro wong kampung mu jugak kee...

    ReplyDelete
  28. Ratuku Nani, ya ampun...aduh-waduh bila ditatapi terus ingin turun kedapur membuatnya. Tapi sayangnya, CintaJL kurang suka desserts dari Anglo-saxons ni, berat betul orang made in Peranchis ni, tapi tak apalah Ratna akan cuba buat lama-lama suka jadinya, maka itu tak kenal macamana nak suka.

    Lebihkan lagi photo-photo desserts dilain kali ya Nani, adore sungguh! Salam manis manis madu.

    ReplyDelete
  29. sedap la aunty punya moist cake tuh.. next time nk order red velvet pula k

    ReplyDelete
  30. kakkk bestnye..dh lama saya dok carik resepi puding roti yg sedap2..rasanye akak nye musti sedap cuma sy. kena krgkan gula sket..akak kuat maniskan hehe..tq for sharing..

    ReplyDelete
  31. saya baru buat puding roti ni semalam. tapi sosnya saya dok buat pakai tepung kastard. terlalu manisla. maybe lepas ni nak try resepi kak nani pula.

    ReplyDelete
  32. adoiii terseksa tekak kaseh ni kak.. terasa merana perut..terliur rasa...hehehe takper2..sabar kaseh..ko ngah diet tuh..haishhh....

    ReplyDelete
  33. auntie ade resepi kek keju yg best lau de yg kukus pom okeh..nati aunty post eh orked nk.ahahaa

    ReplyDelete
  34. salam jemput join our giveaway & help RTAR..

    ReplyDelete
  35. kak nani mcm tetau je sy tgh cr resepi puding roti. btw thanks. hehe. ♥ u lah kak nani. shukeeeeeee.

    ReplyDelete
  36. aala aunty kalau anak penoreh getah zaman sekarang maunye kaye..mahai tu getah...untung2..tapi getah x banyak macam dulu dah sekarang kan

    ReplyDelete
  37. wah! nampak sedap kak nani..nanti saya nak try.thanks for sharing this recipe :)

    ReplyDelete
  38. kak nani yang cun
    heavy cream mcmnya rupanya

    ReplyDelete
  39. aunty toloooooong..saya try buat sos krim tu nape x jadi ye? tepung tu jadi berketul2 n susu tu masih cair..

    ReplyDelete
  40. suka la tengok gamba makanan2 yang aunty publish kat blog ni

    tambah2 lagi ade resepi..suke..suke..suke..hehe

    ReplyDelete
  41. best la kak nani ni..saye suke..nk wat kakak angkat bleh ke?

    ReplyDelete
  42. aunty blh tak kasi recipe cheese cake..saya suka cheese cake

    ReplyDelete
  43. mlm ni jugak saya nak try! heheheheeh

    ReplyDelete
  44. hello aunty nani..
    suke singgah blog aunty sbb byk resepi yg sedap2 n mudah2...amat le sesuai utk org muda yg br reti nak pegang senduk n kuali hehe
    thanks and hope aunty slalu update blog dgn pelbgai resepi yg nyum2 hehe

    ReplyDelete
  45. salam, auntie.. heavy cream tu letak bile eh ???

    ReplyDelete
  46. aunty x reply pon kite tanye..kite nk buat ni teringin sgt huhuhu

    ReplyDelete
  47. salam, auntie, bile bake dalam oven die memang lembik ye dalam die? ke saya salah masak.
    thanks..

    ReplyDelete
  48. salam kak nani..bile nk update citer?bz eh...huhu

    ReplyDelete
  49. kak hantar kat saya sikit leh x? meleleh air liur dah ni.. huhuhu

    ReplyDelete
  50. Salam kak Nani..
    baru je tau ttg kematian ibu tersayang...takziah...dpt tau pon td bace kat entry Hanis...tp xsure la ibu belah mane kak Nani or suami...
    Takziah kak nani...Al-Fatihah. Amin.

    ReplyDelete
  51. Pandainya akak..saya mencari resepi pasta aglio olie tu..tp masak ngan terung..cari cari terjumpa blog akak pasal puding lak..saya baru di dunia blog..baru tau dan kenal org 2 blog..hehe

    ReplyDelete
  52. Salam La Chopin...memang agak lembik macam puding tetapi luar agak crispy jugak. Bila tengah masak dalam oven puding akan naik tinggi dan bila dan angkat dan sejuk dia akan menurun sedikit.

    Twinkle...butter sapu kat dasar kaserol atau kalau mahu atas roti yang sudah diatur pun boleh.

    ReplyDelete
  53. aunty roti tu kene carik2 dlu ke bagi kecik?if xde magkuk kaserol leh replace dgn ape ek?

    ReplyDelete
  54. wah sedapnya resepi aunty nie..anak and ibu same best i link aunty ya..tq

    ReplyDelete
  55. wah sedapnya resepi aunty nie..anak and ibu same best i link aunty ya..tq

    ReplyDelete
  56. kak nani,
    susu full cream tuh susu segar dlm kotak tu kan?

    ReplyDelete
  57. tsb tu tea spoon ke tablespoon eh?

    ReplyDelete
  58. salam ziarah dari blog mak ong..
    syukur, jumpa gak akhirnya tuan tanah yang buat puding yang nampak sangat nyami..

    ayu mmg suka makan puding..
    thanks sekali lagi

    ReplyDelete
  59. salam... aunty, sedap2 nya resepi aunty ni tau, saya mintak izin copy resepi2 aunty ni yer... kasik halal yer..

    ReplyDelete
  60. thanks untie cz kongsi resepi...nanty sy nk try buat la...my feberet puding roti..weee....sy suke baca blog untie..nanty jgn lupe kongsi more lg resepi ya..thanks untie..minta halal ya atas resepi ni... :)

    ReplyDelete
  61. As Salam kak nani, baru perasan utk sos krim tu kak nani ada tulis boh tepung jagung.
    "Panaskan satu liter susu full cream. Gula mengikut manis. Apabila mendidih masukkan bancuhan tepung jangung mengikut likat. Bubuh 1 sudu esen vanila. Kacau sehingga halus dan likat. Angkat. Sejukkan."
    Tapi berapa sudu tepung jagung ye? huhu...harap kak nani reply.

    ReplyDelete
  62. Assalamualaikum auntie ! akhirnya jumpa resipi puding roti yang senang dan kuah/sosnya yg sedap. Saya taksuka yang kastard punya resipi, alhamdulillah jumpa resipi ni

    dah buat, memang sedap pun

    ReplyDelete
  63. tq kak noni atas resepi yg sedap sgt, saya dh try..

    link saya
    http://sitiiera.blogspot.com/2013/04/puding-roti-coklat.html

    ReplyDelete