Sunday, December 5, 2010

Homemade Baskin Robbin Ice Cream

Nak makan sedap tapi masih nak berjimat. Jangan terkejut kalau anak-anak saya sekarang dah tak heran sangat nak makan ais krim baskin robin. Tiba-tiba saya dapat idea macam mana nak buat ais krim murah tetapi sedap macam aiskrim baskin robin.

Bertong-tong aiskrim murahan perisa vanila, saya beli sampai dah habis stok kat tesco. Setiap kali saya buat homemade aiskrim baskin robin memang licin dikerjakan dek anak-anak.

Resepi pakai agak-agak dan common sense.

1 tub ais krim vanila tak kira apa brand.
1 cawan biskut oreo hancur
1 cawan kacang pecan yang telah di bakar selama 2 minit.
2 sudu makan gula
2 sudu makan susu pekat manis
1 sudu makan mentega.





Sediakan 1 tub aiskrim vanila dan letak di dalam sebuah mangkuk besar



Hanguskan gula, selepas itu masukkan susu pekat manis dan mentega. Tutup api dan masukkan kacang pecan dan gaul rata.

Gaul aiskrim dengan biskut oreo yang telah dihancurkan dan masukkan pula kacang pecan yang telah bersalut tadi.




Tadaaa....dah jadi...tak sempat bekukan semula dah dikerjakan dek budak-budak ini.Sungguh yummy.



56 comments:

  1. salam ziarah..

    wah bestnya aunty.. sy penggemar eskrem BB gak.. bleh cuba ni.. tp sy paling suka yg perasa Pistachio Almond..

    suka bc blog ni..:)

    ReplyDelete
  2. wahh ni ala2 perisa baskin robbins pralines & cream tu la kan tapi aunty tambah crushed oreos..menarik2..nanti nk cuba juga..hehe

    ReplyDelete
  3. thanks k nani. husband sy dah ternmpk kt skrin ni, dh ada request la plak hohoho!

    ReplyDelete
  4. meleleh tengok..hehehe..thanks for sharing, saya belum kawen tapi nak jugak mencuba. Rajin betul mama sorang ni..:)

    ReplyDelete
  5. slm..nak tnye..kcg pecan yg da siap salut tue..kena tgu die sejuk dulu ke bley gaul ter0s ngan aiskrim??

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. auntie, memang best sangat2....

    rose

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. kan dah kate auntie memang pandai bak masak masak nie :)

    ReplyDelete
  10. kan dah kate auntie memang pandai bak masak masak nie :)

    ReplyDelete
  11. oh..sedapnyerrr!! nk cuba wat jugakla..

    ReplyDelete
  12. alahai kak..tapi kacang pecan agak mahal la jugakkan tapi yg penting bes dapat buat ngn anak2..seronok mkn reramai ni rasa cam xcukup je dan sedapp jugak

    ReplyDelete
  13. Ok kacang salut gula hangus boleh terus masuk dalam ais krim walaupun masih panas.

    ReplyDelete
  14. kreatif giler.....rajin la kak nani nih....untung anak2...thanks sb share dgn kitorang plak...boleh cuba gak nanti jimat duit eskrem..hihi.

    ReplyDelete
  15. Suka makan aiskrim lately. Baby dalam perut request ;p

    ReplyDelete
  16. aunty suka sgt bt entry sal ice cream.... hmmmm suka bc blog nie =)

    ReplyDelete
  17. sedapnyaa nampak...thank for sharing the recipe...nak try la nanti ;)

    ReplyDelete
  18. ok sumpah kreatif. dah terliur da

    ReplyDelete
  19. wah innovative sungguh Kak Nani. Terima Kasih Kak...nak kena try ni =)

    ReplyDelete
  20. Nani...nanti kalau buat lagi... call anie.. sekejap je kita sampai...hahahah

    ReplyDelete
  21. definitely will try this aunty bila blk umah nnt :)
    saya da try triffle auntie pastu post kat facebook...x sangka ramai peminat..haha...saya bg link blog auntie bila diorg tanye resepi sbb sng ada gambar steps to do sume...lps ni trafic naik auntie kna blanja fullhouse nih..heheh...first trial saya buat triffle x cantik mcm auntie pnya sbb ikut resepi bulat2 takut tak kena plak rasa nnt...bhgn bwh tlebih pulak tu...hihi...saya ada tag auntie kat fb saya...tapi skang da confident utk adjust triffle tu ikut kreativiti..nnt saya nak buat lagi! sbb sedap! :)

    p/s: auntie bole bagi resepi mcm mana nak buat aiskrim malaysia versi auntie tu yg ade yogurt ke ape tah...yg auntie jual kat skola dulu tu...nak try lah...

    ReplyDelete
  22. sangat inovatif! benda senang tp x terfikir (but now I do). hehe. thanks for the idea!

    ReplyDelete
  23. TQ..kreatif mama la auntie ni....

    ReplyDelete
  24. bestnyer nanti blh la try..saya mmg hantu BB.sentiasa tggu 31hb very month.hihhii

    ReplyDelete
  25. marvelous..bestnya aunty. thank you for sharing d recipe..murah rezeki aunty sekeluarga..

    saya pon suka baca blog aunty!!

    ReplyDelete
  26. resipi best.. Insya Allah akan cuba nanti..

    ReplyDelete
  27. Salam akak..

    saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

    wow..lps blk nnt, blh la try ye...xtau pulak blh buat resipi aiskrim gitu...

    Anyway kalau ada masa, silalah menjelajah ke blog saya.

    regards,
    BLADE EDGE

    ReplyDelete
  28. wahh..senang je uper nyer... nk try esok!

    ReplyDelete
  29. best dan senang..nak cuba lah..tq kak nani kongsi..jgn jd mcm cikgu asma..hahaha

    ReplyDelete
  30. salam auntie nanie,

    why la i never tot of doing dis.. hihi~~ akan dicuba pas ni.. tq auntie.. muah2!! =)

    ReplyDelete
  31. thank u so much for the mabeles resipi

    ReplyDelete
  32. kalau lapar, saya layan diri kat sini. Lagi lapar jadinya. Tq for the tips. Anak saya 4 but kakak have more. U r a great inspiration.
    *helo from Kuching*
    http://borneolove.blogspot.com/

    ReplyDelete
  33. waaa.nak try buat laa.
    thnx sharing it hunny

    ReplyDelete
  34. wah.preciousnye!
    tq aunty share recipe =)

    ReplyDelete
  35. salam aunty Nani...zay da cuba buat..Alhamdulillah jadi dan memang sedap..!! (kat sini takde BB jadi bpeluang gak rasa aiskrim ni) terima kasih share resipi..

    ReplyDelete
  36. Salam aunty, dah cube da... sedap nyum, nyum

    ReplyDelete
  37. yum,yum,yum...
    eh apa pasal saya bnyak ketinggalan Entry auntie nie.. padahal dah taruk kat Link!! tapi tak kuar pulakj..

    ReplyDelete
  38. Puan Nani,
    Next time, try to add three inches of butter + a bit of cream (satu atau dua sudu) into the caramel mixture (instead of sweetened condensed milk). It will taste much better. No need cream if you couldn't find it. Just butter + gula hangus can do the trick. Good luck!

    ReplyDelete
  39. thanks aunty.. saya dah cuba dah mmg sangat2 best!!!!

    ReplyDelete
  40. Kak Nani, thanks for sharing.. Bila-bila nanti boleh cuba..

    ReplyDelete
  41. bagusnya unty dapat wat sdiri ice cream..terjamin skit bahan2 dier kan sebab saya ade dengar kan ice cram bb x halal la unty..

    ReplyDelete
  42. nak try lah wat ni...cm sedap sgt..hehe

    ReplyDelete
  43. salam :)

    aunty,
    saye dh cuba resepi nie
    saye mintak izin aunty ya amek resepi nie letak kat blog saye:D
    saye letak link blog aunty kat situ:)


    http://adielaridzuan.blogspot.com/2010/12/resepi-ice-cream-yg-sangat-sedaaapd.html

    ReplyDelete
  44. aunty, saya dah cuba resepi ini. sedap...! saya nak share resepi ini yer?

    ReplyDelete
  45. err~kurang info lagi~na mencuba.sukatan macamana?huhu

    ReplyDelete
  46. Salam auntie,
    saya dah cuba! family saya suka sgt! Thanks for sharing
    http://arnr-premiumbeautiful.blogspot.com/

    ReplyDelete
  47. Salam Nani.....
    first time akak melawat rumah awak semalam.....ingatkan nak gak busy body pasal kes awak dengan cheff tutt....sabarlah dik biar lah .....nak bawak kemana ilmu dunia...ni tamak sesangat....yang best part tu dalam akak menjeling2 resepi/cerita2 awak tu terpandanglah resepi baskin robbin ice cream yang sangat2 akak minat iteww......tak tangguh2 lagi balik opis terus gi beli ais krim vanilla dan terus projek akak itu.......aduhhhhh nanii sedap bangattttt.....terima kasih bebanyak share resepi nya ngan kami2 semua yaa akak doakan nani lebih sukses lepas ini dan banyak idea2 baru untuk dikongsi.......TQ2

    ReplyDelete
  48. salam Puan Nani
    Mohon share yer. tqvm (^_^)

    www.betakwarisanonline.com

    ReplyDelete