1)Daging setengah kilo, rebus sampai empuk, kemudian bakar atas api dapur dan hiris tipis.
2)Kisar, 10 bawang merah kecil, seinci kunyit hidup, 1/2 inci, lengkuas, 10 biji cili padi kampung, 2 biji buah keras.
3) tumiskan bahan kisar ke dalam periuk tanpa minyak sehingga naik bau.
4) Masukkan 300 gm pati santan. Masuk sebatang serai yang diketuk, hirisan halus daun kunyit, mangga muda kalau ada atau belimbing buluh atau rebung atau kacang panjang, 2 keping asam gelugor, sedikit stock ayam atau ikan bilis knorr dan akhir sekali masukkan hirisan daging bakar/panggang/salai.
5) Kacau masakan supaya tidak pecah minyak dan angkat
sedapnye....sy ambik resepi ni ye kak.
ReplyDeletethanks akak!
ReplyDeletewah....sangat menyelerakan ni...hehhehehehe....tak saba rasanye ingin mencube....tq aunty..
ReplyDeleteharus masuk dalam rescipe book ni. nanti nak masak senang nak cari. :-D
ReplyDeletehttp://twinkywinkystars.blogspot.com
gulai daging salai + pucuk ubi lagi sedap..fuhhh!!
ReplyDeletewah wah aunty, sodap nyo... tp den suko laie si ikan koring yg garing tuh.. ai telior den... huhuh.. seb baik den dah mkn, kalau tak, den cari skang jugak.... hehehe
ReplyDeletezar pun suka gulai lemak daging salai ni.. selalunya zar salai dalam oven jer..
ReplyDeleteosah sodap eh
ReplyDeletetak sabar nak try resepi ni.
ReplyDeletedaging terpaksa ditukar kepada ayam sebab tak boleh makan daging.
ada sikit kelainan ngan resepi saya iaitu tambah stok ayam dan hirisan daun kunyit. sure meletop ni.
tks kak nani...postkan jugak resepi ni...esok i cuba....
ReplyDeletewah...sdp nye... sy promote blog ni kt kwn sy bleh??
ReplyDeletesedapnye..nanti nak try buatlah..
ReplyDeletekak nani gambar tu buat saya meleleh air liur memalam gini..tak sabar nak ke pasar esok cari daging!!thanx kak
Saya suka daging salai masak lemak. Thank you Aunty!
ReplyDeleteSedap tu boleh cuba....
ReplyDeleteBuat apa bertudung kalau tak sopan.
Ayesha follow resepi ni .. TQ
ReplyDelete